Politică

AFP: Bucurestiul, dispus sa deschida calea spre Europa pentru moldoveni

05.03.2007, 18:25 16

Ecouri despre disputa romano-moldava privind acordarea cetateniei au ajuns deja in presa europeana, AFP publicand un amplu comentariu despre situatia cetatenilor din Republica Moldova care vor sa obtina un pasaport romanesc.
Autoritatile de la Bucuresti vor sa faciliteze acordarea cetateniei romane pentru locuitorii din Republica Moldova, un demers care va deschide drumul spre Europa pentru zeci de mii de cetateni ai fostei republici sovietice, comenteaza AFP.
Conform unei legi din 1991, moldovenii care pot dovedi ca ei sau parintii lor sunt nascuti in teritorii care au apartinut Romaniei inainte de a fi anexate de fosta URSS in 1940 sunt autorizati sa recastige cetatenia romana.
Legea, care are drept scop repararea unei "nedreptati istorice", a fost adoptata intr-o perioada in care relatiile dintre Bucuresti si Chisinau erau la un nivel foarte ridicat, iar nationalistii din cele doua parti ale granitei inca mai visau la o reunificare a celor doua tari, comenteaza AFP.
Cateva mii de moldoveni au cerut sa "redevina romani", in special din motive sentimentale. Dar numarul cererilor a explodat anul trecut, inaintea datei aderarii Romaniei la UE, cand cetatenia romana a devenit echivalenta cu un pasaport catre Europa Occidentala.
Aceasta tendinta a fost alimentata si de decizia autoritatilor romane de a impune un regim de vize pentru cetatenii moldoveni, incepand cu data de 1 ianuarie, masura avand ca scop limitarea imigratiei ilegale.
Pana acum, circa un sfert dintre locuitorii Republicii Moldova, cu populatie majoritara vorbitoare de limba romana si considerata una dintre cele mai sarace din Europa, au plecat la munca in strainatate, iar transferurile de bani efectuate de acestia reprezinta singurul venit pentru multe familii ramase in tara.
Cum formalitatile pentru obtinerea cetateniei romane sunt deosebit de complicate (fiind solicitate circa 15 documente in acest scop) si pot dura mai multi ani, presedintele roman, Traian Basescu, a subliniat saptamana trecuta "urgenta" unei simplificari a procedurilor.
"In timpul vizitei mele la Chisinau (in luna ianuarie - n.red.), am constatat ca 800.000 de persoane au depus cereri de dobandire a cetateniei si niciun dosar nu este inca in curs de analizare de catre autoritatile consulare romane", a spus Basescu. "Am cerut guvernului sa simplifice procedurile. Este vorba despre o necesitate politica", a adaugat el.
Basescu a recunoscut insa ca numarul moldovenilor care vor sa beneficieze de acest drept il depaseste cu mult pe cel al cetatenilor care s-au declarat romani la ultimul recensamant - 70.000 dintr-o populatie totala de 3,8 milioane de locuitori al Republicii Moldova.
Ministrul roman al justitiei, Monica Macovei, a declarat ca un nou proiect de lege, care elimina majoritatea obstacolelor birocratice, va fi trimis in cateva zile Guvernului. "Decizia de acordare a cetateniei romane este luata in prezent de o comisie nepermanenta formata din numai cinci judecatori. De aceea este procesul atat de lent", a spus ea.
Proiectul nu a intarziat sa provoace nemultumire la Moscova, unde ministrul de externe Serghei Lavrov s-a declarat surprins de lipsa de reactie a UE.
"Suntem acuzati ca folosim acordarea cetateniei ruse (pentru locuitorii din regiunile separatiste - n.red.) pentru a compromite suveranitatea Georgiei, dar nimeni nu se ingrijoreaza de situatia din Republica Moldova, unde, conform statisticilor, cetatenia romana este acordata masiv", a spus el.
"Acest lucru se petrece intr-o tara situata la granita UE, iar partenerii nostri din Uniune si din NATO nu spun nimic", a adaugat Lavrov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO