Politică

Adrian Nastase si-a dat intalnire cu Vadim Tudor la tribunal

21.04.2004, 00:00 32



Premierul Adrian Nastase a inaintat ieri o plangere penala impotriva liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, sub motiv ca a fost calomniat de acesta, in mod repetat. Nastase este doar ultimul dintr-o lunga lista de demnitari sau fosti demnitari care l-au trimis in judecata pe Tudor, pentru calomnie.



Plangerea a fost inaintata Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, singura institutie abilitata sa-l cerceteze si sa-l timimita in judecata pe Corneliu Vadim Tudor, intrucat acesta este membru al Legislativului. Intr-un comunicat al Guvernului de ieri se spune ca plangerea a fost inaintata de Adrian Nastase, in nume personal. Comunicatul aminteste ca Adrian Nastase a fost calomniat in repetate randuri in revista lui Tudor, Romania Mare, dar ce pare sa-l fi determinat pe seful Executivului sa recurga la acest gest este un comunicat al PRM din 18 aprilie. In respectivul comunicat Vadim Tudor il acuza pe seful Guvernului ca l-a impuscat pe ministrul Ilie Sarbu la sfarsitul anului trecut, la o partida de vanatoare. Potrivit datelor oficiale, ministrul agriculturii s-a impuscat din greseala in timp ce manevra neglijent o arma de vanatoare.



Plangerea lui Adrian Nastase a fost depusa in temeiul art 206 Cod Penal, care, in forma actuala, pedepseste calomnia cu inchisoarea de la trei luni la trei ani. Noul proiect de modificare a Codului Penal care ar urma sa pedepseasca infractiunea de calomnie cu "zile amenda" se afla in dezbaterea parlamentara. Articolul din Codul Penal privind ofensa adusa autoritatii, la care Adrian Nastase ar fi putut sa faca trimitere pentru a se apara, a fost intre timp abrogat. Aceasta este prima plangere penala depusa de Adrian Nastase impotriva lui Vadim Tudor, cu toate ca seful Guvernului s-a plans de multe ori in trecut de atitudinea lui liderului PRM.



In comnicatul din 18 aprilie, Corneli Vadim Tudor face trimitere la discursul din ziua precedenta a lui Adrian Nastase, tinut in fata tinerilor social-democrati, la Campina. Atunci Nastase a spus ca Guvernul ii va actiona in judecata pe cei care mai vorbesc de fraudarea alegerilor. Intitulat "Mai bine impostor decat criminal", Tudor il numeste pe Adrian Nastase "latifundar din Cornu" asupra comportamentului caruia ar trebui sa se pronunte psihologii, intrucat nu este clar daca el "recruteaza tineri in calitate de cadre de nadejde sau parteneri de distractie". In opinia sa Nastase sta "abuziv" pe scaunul de prim-ministru, este "ginere de profesie" cu o avere de doua miliarde de dolari, si l-a impuscat pe Ilie Sarbu, ipoteza pentru care Tudor a garantat "100%". Senatorul PRM vrea un raspuns public din partea lui Adrian Nastase: "Din ce motive l-a impuscat"?



Potrivit noii Constitutii (art. 72) aprobata prin referendum in toaman trecuta deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu votul lor sau opiniile politice in exprimarea mandatului. Nu pot insa fi retinuti, perchezitionati sau arestati decat cu incuviintarea camerei legislative din care fac parte. Urmarirea si trimiterea in judecata se face de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie careia ii revine si competentele de judecata.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO