Politică

Adoptarea Codului proprietatii ar putea fi amanata pana dupa Paste

13.04.2005, 19:12 18

Liderii coalitiei majoritare se vor intalni astazi pentru a decide momentul si modalitatea de promovare a Codului proprietatii, a carui adoptare ar putea fi amanata pana dupa Paste din cauza unor neintelegeri intre partidele din arcul guvernamental.

Va fi prima proba a solidaritatii coalitiei in Parlament in conditiile in care PSD se gandeste sa raspunda printr-o motiune de cenzura.

Sunt puncte de vedere diferite in coalitie, in primul rand asupra modului de promovare in Parlament. PD are rezerve in privinta adoptarii pachetului legislativ prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului.

Surse din PD afirma ca intre parlamentarii acestui partid exista opinia majoritara ca data fiind importanta si complexitatea Codului proprietatii se impune o dezbatere in forul legislativ asupra acestui pachet legislativ. Codul proprietatii va include modificari ale legilor de retrocedare a terenurilor agricole, padurilor, imobilelor, schimbari in ceea ce priveste modalitatea de despagubire a fostilor proprietati carora nu li se poate reconstitui dreptul de proprietate. Or, in cazul in care ar fi adoptat prin asumarea raspunderii guvernamentale, dezbaterile in Parlament ar fi eliminate.

Oficial, PD nu a luat inca o decizie. Ioan Olteanu, vicepresedintele acestui partid, a declarat ieri ca PD va formula un punct de vedere in functie de modul in care optiunile democratilor se vor regasi in forma finala a Codului proprietatii.

Un alt partid al coalitiei care s-a declarat impotriva promovarii prin asumarea raspunderii Guvernului este PUR.

Din cauza opiniilor contradictorii, surse din coalitie afirma ca promovarea pachetului care va modifica legislatia in domeniul proprietatii - restituirea funciara, a imobilelor si a despagubirii fostilor proprietari - va fi amanata. Initial, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, afirma ca acest Cod al proprietatii va fi promovat in Parlament pana la Paste, insa acest termen va fi, se pare, depasit.

Opozitia primeste cu ostilitate pachetul legislativ. PSD nu este de acord cu principiul restitutio in integrum, pe care coalitia majoritara doreste sa-l aplice in reconstituirea dreptului de proprietate. "In cazul in care intentia coalitiei de aplicare a principiului restitutio in integrum se va concretiza in pachetul legislativ, PSD va merge pana la ideea unei motiuni de cenzura", a declarat ieri senatorul Ioan Solcanu, vicepresedinte al partidului.

Opinii contrare pachetului legislativ au venit si din partea senatorului Ion Iliescu. Fostul presedinte a criticat "usurinta" cu care actuala guvernare abordeaza legile privind proprietatea. "Mi se pare ca usurinta cu care se abordeaza aceasta chestiune dovedeste inconstienta", a declarat Iliescu. Potrivit lui Iliescu, aceste masuri la care se gandeste actuala administratie "pot sa bulverseze tot ce s-a facut in ani de zile".

Promovarea pachetului de legi in domeniul proprietatii va fi prima piatra de incercare a coalitiei majoritare in Parlament.

In acest moment doar PNL si UDMR se mai declara sustinatori ai adoptarii Codului proprietatii prin asumarea raspunderii guvernamentale. Sprijin insuficient in conditiile in care PD si PUR nu-si vor schimba punctele de vedere, iar PSD se gandeste la o motiune de cenzura.

Exista doua posibilitati in acest caz. Fie Guvernul va accepta dezbateri parlamentare care pot aduce modificari pachetului legislativ, fie va incerca sa forteze mana coalitiei mergand in continuare pe ideea asumarii raspunderii guvernamentale, caz in care PD si PUR vor fi in situatia de a alege intre Codul proprietatii si deschiderea drumului spre alegeri anticipate.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO