Politică

Acuzatiile Actiunii Populare la adresa ministrului Ioan Rus au efect de bumerang

03.11.2003, 00:00 16



Ministerul de Interne (MI) sustine ca toate contractele incheiate pentru achizitionarea unor masini si autospeciale au fost incheiate si semnate inainte de numirea in functie a ministrului Ioan Rus. In acelasi timp, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a aratat ca lucrarile de investitii la Vata de Jos au fost initiate in timpul mandatului fostului presedinte Emil Constantinescu. MI si STS au raspuns astfel Actiunii Populare, formatiune condusa de Emil Constantinescu, care l-a acuzat pe ministrul Ioan Rus ca face afaceri cu MI. Actiunea Populara a dat publicitatii si detalii despre un contract dintre firma Napoca, la care actualul ministrul de Interne Ioan Rus detine actiuni, si STS.



Actiunea Populara solicita Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) sa faca publice deconturile pentru cei 582.000 de dolari primiti de firma SCC NAPOCA SA, in perioada decembrie 2000 - aprilie 2001 pentru construirea centrului de la Vata de Jos (Hunedoara), precum si beneficiarul celor 790.000 de dolari alocati pentru "incheierea lucrarilor", printr-o decizie secreta a Guvernului, a declarat George Serban, membru in Biroul Executiv al AP.



Proiectul construirii Centrului de Telecomunicatii Speciale de Rezerva, Pregatire si Recuperare fusese aprobat de CSAT in 1996, in mandatul lui Ion Iliescu, iar Guvernul Radu Vasile a aprobat, in 1999, inceperea investitiei. Cu doua saptamani inaintea alegerilor generale din 2000, STS a incredintat aceste lucrari firmei SCC NAPOCA S.A. pentru echivalentul a peste 73 de milioane de dolari, in cadrul unui contract pe 5 ani. In decembrie 2000, firma SCC Napoca SA primeste 1,068 miliarde lei, iar in perioada ianuarie-aprilie 2001, cand Ioan Rus era deja ministru de interne, alte 15,245 miliarde lei. Desi pretinde ca face lucrari de pregatire a santierului, in aceste luni, SCC NAPOCA SA nu construieste decat un gard de lemn si cateva baraci, sustine AP. AP afirma ca lucrarile au fost sistate in 2001, prin decizie CSAT si HG, dar Guvernul a alocat STS alte circa 790.000 de dolari pentru "incheierea lucrarilor". O buna parte din acesti bani au ajuns tot la firma Napoca, a spus Serban.



George Serban a spus ca formatiunea politica doreste sa afle ce s-a intamplat cu fondurile alocate firmei, plecand de la ideea ca documentele au fost incheiate de STS "cu buna-credinta"



George Serban a declarat ca a primit toate aceste informatii, de la persoane din judetul Cluj care doresc sa-si pastreze anonimatul.



De asemenea, AP va cere astazi, MI, o serie de informatii despre autoturismele achizitionate de acest minister din 2001 incoace, a anuntat Mihai Gheorghiu, membru in Biroul Executiv.



"Dupa instalarea lui Ioan Rus in functia de ministru de interne, Politia, Jandarmeria, Politia de frontiera au achizitionat numeroase autoturisme. Intre acestea, 430 de autospeciale de la Daimler Chrysler, in valoare de 17,9 milioane de euro. Pentru Jandarmerie au fost achizitionate utilitare de lux Mercedes, la pretul de 40.000 de euro bucata. Din informatiile pe care le detinem, o parte dintre aceste autoturisme au fost cumparate de Ministerul de Interne de la firmele ministrului Ioan Rus", a spus Gheorghiu.



El a declarat ca Rus a lucrat pentru compania Mercedes si, de asemenea, detine o firma de comercializare a autovehiculelor, insa importul nu se face direct, ci prin Cipru.



STS: Lucrarile au fost initiate inainte de 2000



Lucrarile la obiectivul de investitii Vata de Jos, judetul Hunedoara, au fost initiate de fosta conducere STS, in perioada mandatului presedintelui Emil Constantinescu, iar indicatorii tehnico-economici ai investitiei au fost aprobati de catre Guvernul Radu Vasile, a precizat STS, intr-un comunicat. Firma Napoca Constructii SA a castigat licitatia privind constructia Centrului de la Vata in anul 2000. Potrivit STS, renuntarea la acest obiectiv s-a facut in anul 2001. Noua conducere a STS, numita in anul 2001, a propus scoaterea din lista de investitii a institutiei a proiectului Vata, din cauza lipsei de fonduri banesti si a faptului ca amplasamentul nu intrunea conditiile necesare unui centru de pregatire si perfectionare, distanta fiind mare fata de Bucuresti. In urma unei riguroase analize, s-a constatat ca, pentru finalizarea lucrarilor, ar fi fost necesare fondurile de la cheltuielile de capital ale institutiei pe 30 de ani.



Tiriac Holdings raspunde



Tiriac Holdings a raspuns acuzatiilor Actiunii Populare "Inca de la inceput, politica noastra a fost de asociere cu parteneri locali pastrand insa de fiecare data pachetul majoritar de actiuni/parti sociale si implicit capacitatea de decizie si administrare. Asociatii/actionarii minoritari participa la adunarile generale ale asociatilor/actionarilor in baza dreptului conferit de legea romana, nefiind insa in masura sa influenteze deciziile executive ale societatilor in cauza. In situatia de actionar minoritar se gaseste si domnul Ioan Rus, actualul ministru al administratiei si internelor, care, dupa dobandirea calitatii de demnitar, nu a mai facut parte din organele de executie, de administrare si management in companiile in care este asociat, acest fapt fiind facut public atat prin inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului Cluj, cat si prin declaratiile de avere si de interese ale domnului Ioan Rus", precizeaza Tiriac Holdings, intr-un comunicat.



"In cazul contractului cu STS, firma noastra SC Napoca SA a fost selectionata pe baza de licitatie in august 2000. STS a achitat catre SC Napoca SA doar sumele pentru realizarea organizarii de santier, reprezentand infrastructura, cazarmament, utilitati si partial statia de betoane si nici de cum vreo plata pentru realizarea proiectului efectiv, proiect care a fost sistat in 2001 de catre beneficiar, implicand, totodata, pierderi substantiale pentru compania noastra.



Domnul Ioan Rus si PSD nu erau la guvernare in anul 2000 si nici in anul 1998, cand s-a organizat licitatie de furnizare de autovehicule catre unitati ale Ministerului de Interne. La aceste licitatii publice au participat direct reprezentantii producatorilor Volkswagen AG, Audi AG, Ford Werke AG si Daimler Chrysler AG si nici de cum vreuna dintre firmele controlate de Tiriac Holdings. Convinsi de buna-credinta cu care ne desfasuram activitatea in Romania, suntem pregatiti sa furnizam celor abilitati orice informatii despre activitatea noastra comerciala. Totodata, nu vom ezita sa luam pozitie publica si in justitie in apararea imaginii Grupului si a actionarilor sai", mai precizeazi comunicatul.



Drept raspuns, liderii Actiunii Populare au declarat ulterior ca declaratiile facute nu vizeaza nici o firma privata, ci se refera exclusiv la ministrul Ioan Rus.



Internele: Contractele sunt legale



In replica, Ministerul de Interne precizeaza ca procedurile de achizitie s-au desfasurat legal, achizitia fiind posibila dupa ce ministerul a obtinut garantarea unor credite externe, potrivit HG nr.250/2000, HG nr.777/2000 si HG nr.819/2000. Intr-un comunicat, MI arata ca in temeiul normelor juridice si tehnice in materie, au fost constituite echipe de specialisti care au decis asupra parametrilor tehnici ai mijloacelor ce urmau a fi achizitionate. La achizitia de autospeciale au fost invitate sa participe firme de renume in domeniu: «Audi-Volkswagen», «Daimler-Chrysler», «Ford», «Fiat», «BMW», «Nissan», «Opel», «Citroen», «Peugeot», «Skoda», «Toyota», «Volvo», «Honda» etc., depunand oferte doar o parte dintre ele. Potrivit MI contractele comerciale s-au incheiat si semnat pana la finele anului 2000, inaintea numirii domnului Ioan Rus in functia de ministru.



In ultima perioada membri ai Cabinetului Nastase se confrunta cu unele acuzatii legate de afaceri derulate inainte de preluarea protofoliilor sau in timpul mandatului. In urma cu doua saptamani trei membri ai Cabinetului Nastase au fost demisi insa este probabil ca echipa de la Palatul Victoria sa fie supusa unor noi schimbari odata cu publicarea raportului de tara de catre Comisia Europeana, pe 5 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO