Politică

A inceput razboiul premierilor cu trei luni inainte de alegeri

01.09.2008, 22:20 9

Trei lideri ai tot atator partide si-au anuntat la finele saptamanii candidatura pentru pozitia de prim-ministru al Guvernului ce va rezulta in urma alegerilor din 30 noiembrie. Astfel de anunturi sunt importante intrucat alegerile parlamentare sunt pentru prima data dupa revolutie despartite de cele prezidentiale, drept urmare candidatul prezidential nu mai reprezinta o locomotiva pentru partide. Pozitia aceasta revine acum candidatului la pozitia de prim-ministru. Seful PNL, Calin Popescu-Tariceanu, seful opozitiei PSD, Mircea Geoana, si unul dintre fruntasii PD-L, Theodor Stolojan, si-au anuntat intentia de a fi premieri din partea partidelor din care fac parte.
Vasile Blaga, si el unul dintre fruntasii PD-L, ar putea intra in cursa, o decizie care ar putea fi luata astazi. Anunturile privind candidaturile pentru pozitia de prim-ministru au fost facute aproape concomitent. Tariceanu si-a anuntat-o la Neptun, Stolojan la Costinesti, iar Geoana intr-o localitate din Arges. Stolojan si-a anuntat candidatura pe marginea unei piscine, dar intentia sa nu a fost validata de partid si este posibil ca, in cadrul PD-L, lucrurile sa fie rasturnate in vreme ce in cazul lui Tariceanu si al lui Geoana ele sunt batute in cuie.
Nu este inca limpede daca Stolojan a avut acordul presedintelui Traian Basescu (cel care propune Parlamentului candidatul in fruntea Guvernului) cand a facut acest anunt. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, un lider de forta a democrat-liberalilor, a declarat ieri la Costinesti ca functia de premier nu reprezinta telul vietii sale, ca nu este important numele celui care conduce echipa guvernamentala, dar ca partidul trebuie sa fie unit in jurul acestei echipe.
Blaga a spus ca functia de premier nu reprezinta "telul" vietii sale si ca toate anunturile sale referitoare la eventualele candidaturi le-a facut dintotdeauna in interiorul partidului. Un atac la Stolojan? Blaga nu a fost foarte precis. "O candidatura la o functie sau alta o voi face in interiorul partidului, sunt procedurile statutare. Important nu este care dintre noi va conduce echipa, ci ca tot partidul sa fie strans in jurul acestei echipe. Ma bucur ca domnul Stolojan a nominalizat mai multi colegi", a spus liderul PD-L. El a aratat ca oferta electorala a partidului trebuie sa "aiba in fata" o echipa credibila, condusa de candidatul la functia de premier.
"Este un candidat la functia de premier, pentru ca pana la acest post de premier este un drum lung", a explicat Blaga, adaugand ca, daca PD-L va castiga alegerile, ii va da posibilitatea presedintelui sa nominalizeze un premier democrat-liberal. El a mai spus ca un guvern PD-L trebuie sa includa cel putin premierul si ministrul de finante din acest partid. Stolojan a fost si el prudent cand vineri si-a anuntat intentia de a fi premier. El a declarat ca este interesat de contracandidatii din partid pentru postul de premier, nu si de persoanele nominalizate de alte partide pentru acest post, si ca aceasta functie poate fi ocupata de Adriean Videanu, Vasile Blaga, dar pot aparea si candidati-surpriza.
"Sa nu facem vreo confuzie. Acest proces care are loc in fiecare partid politic nu impune presedintelui nicio obligatie. Presedintele se va uita la rezultatul alegerilor si, conform Constitutiei, are puterea de a desemna un candidat de premier care sa prezinte o echipa guvernamentala, pentru a obtine votul de investitura din partea Parlamentului", a explicat Stolojan.
Toti candidatii s-au atacat reciproc in ultimele zile, iar polemica va continua inca trei luni pana la alegerile pe care fiecare dintre cele trei partide importante spera sa le castige. Potrivit Constitutiei, seful statului desemneaza un candidat pentru pozitia de prim-ministru din randul partidului care a castigat 50% plus unul din numarul celor care vin la vot, iar daca acest lucru nu se intampla, din randul unui partid care a intrat in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO