Politică

90% din prefecturi nu au pe site lista achiziţiilor publice din 2015

 90% din prefecturi nu au pe site lista achiziţiilor...

Autor: Corina Mirea

12.01.2016, 12:25 211

Nouă din zece prefecturi din România nu şi-au pus la finalul anului trecut lista de achiziţii publice pentru 2015, deşi sunt obligate prin lege (nr. 544/2001) să le afişeze, arată o analiză a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC).

Este pentru prima dată când o instituţie de stat “cântăreşte” gradul de transparentizare şi de aliniere la legsilaţia în vigoare în rândul celor 41 de prefecturi de pe plan local. Prefecturile din Brăila, Teleorman, Vrancea, Bihor, Bistriţa Năsăud şi Mehedinţi au publicat cele mai multe documente de interes public pe site-urile proprii, iar codaşe sunt prefecturile din Vâlcea, Iaşi şi Giurgiu.

În cea mai mare parte, informaţiile pe care prefecturile au omis să le publice pe site sunt cele legate de bugetul pentru anul trecut (2015), bilanţul contabil aferent anului 2014, lista de achiziţii publice, rapoartele periodice obligatorii, sursele de finanţare sau veniturile angajaţilor. De altfel, chiar analiza MCPDC arată că mai bine de jumătate dintre prefecturi nu au afişat documente care să  facă public bugetul instituţiei pe anul în curs sau bilanţul contabil din 2014.

“Vor urmari în mod constant modul în care aceasta situaţie evoluează, în paralel MCPDC extinzând cadrul acestui demers prin determinarea prefecţilor să afişeze şi alte categorii de informaţii cerute insistent de societatea civilă.  În continuare, acţiunea noastră va viza Primăriile municipii de judeţ, centralizare pe care o vom realiza şi publica în cel mai scurt timp”, se precizează în comunicatul transmis de instituţie.

 

Vezi lista prefecturilor care nu au afişat pe site informaţiile publice obligatorii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO