Politică

75 de zile, timp de gandire pentru o alegere grea: politica sau afaceri

24.04.2003, 00:00 23

De la presedintele Romaniei pana la primarul sau consilierul de comuna, toti demnitarii alesi sau numiti vor fi obligati, prin legea denumita generic anticoruptie sa-si declare public averile si sa aleaga intre politica si afaceri. Daca senatorul si deputatul aflat in aceasta situatie nu se hotaraste in 60 de zile isi pierde mandatul parlamentar prin decizia Biroului Permanent. Primarul si consilierul va fi demis din oficiu de catre ministrul administratiei publice, prin decizia lui Octav Cozmanca.
Partidele promit ca se implica politic ca legea sa fie aplicata si vor monitoriza, la nivel central si local, ca toti cei care vor sa-si continue cariera politica sa renunte la afaceri si sa-si declare public averile. Singura formatiune care merge pe incredere este UDMR: "Suntem oameni responsabili si fiecare este constient ca trebuie sa se achite de obligatii. Ce nevoie avem de monitorizare", explica senatorul Peter Eckstein-Kovacs.



PNL si PD cu ochii pe PSD
PNL si PD se concentreaza mai mult pe PSD, decat pe propriii reprezentanti, intrucat spun ca acest partid are cei mai multii oameni cu interese economice importante.
"Avem colective la nivel parlamentar si judetean. Vom urmari pe toti cei implicati in diferite afaceri. PSD si-a bagat oameni, parlamentari, in Consilii de Administratie la CEC, BCR, CA ale diferitelor SIF-uri. Ii inventariem pe toti, vom urmari ce se intampla si vom da publicitatii rezultatul monitorizarii", ne-a declarat ieri presedintele PNL Theodor Stolojan. Liderul liberal a spus ca PNL va urmari si cazurile speciale, derogarile pe care le va accepta conducerile Camerei Deputatilor si Senatului, pentru ca A‚"in Romania aceste portite devin regula".
Vor fi monitorizati doar reprezentantii PSD?
"In special PSD. Acolo este grosul. Noi, in PNL, ii numaram pe degete", a raspuns Stolojan. Ceea ce este adevarat, liberalii au cativa oameni de afaceri dar foarte importanti, printre care deputatii Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol si Calin Popescu Tariceanu, presedintele ATS, firma care importa automobile Citroen.
Cat priveste declaratiile de avere, presedintele PNL spune: "pe noi nu ne intereseaza pentru ca sunt facute astfel incat sa-i legalizeze pe corupti".
Si PD va monitoriza PSD, mai ales in ceea ce priveste afacerile derulate prin persoane interpuse, fapt permis de acest pachet legislativ, ne-a declarat ieri vicepresedintele democrat Emil Boc. Cat ii priveste pe proprii sai demnitari, liderul PD afirma ca toti isi vor prezenta si explica public declaratiile de avere si interesele economice. Boc a refuzat sa vorbeasca despre parlamentarii democrati care administreaza afaceri spunand ca este o problema personala pe care fiecare si-o va rezolva. Cel mai cunoscut nume este cel al deputatului Adriean Videanu.
Atat PD cat si PNL au nemultumiri in legatura cu completarea declaratiei de avere, pe care o considera neclara. Stolojan si Boc s-au referit la precizarea din lege privind declararea depozitele in lei si valuta a caror valoare depaseste echivalentul a 10.000 de euro. "Noi cerem Guvernului sa emita norme de interpretare in care sa se precizeze ca trebuie declarata valoarea insumata, altfel pot avea mai multe depozite de 9.999 euro si sa nu le declare. Si astfel am completa inutil declaratia de avere, pacat de copacii pe care-i taiem pentru hartie", spune Boc.



PSD se uita doar in propria gradina
La fel ca partidele de opozitie PSD va urmari atat la nivel central cat si local cum reprezentantii sai se vor conforma prevederilor initiate de Guvern. "A fost constituita o Comisie la nivel central care sa monitorizeze aplicarea pachetului anticoruptie. Aceasta comisie va colabora cu prefectii si consilierii judeteni, care si ei au obligatia sa urmareasca cum, in zona lor, cei alesi si numiti se conformeaza prevederilor legii", ne-a explicat deputatul Viorica Afrasinei, vicelider al grupului parlamentar PSD. Spre deosebire de partidele de opozitie, partidul de guvernamant ii va urmari doar pe oamenii sai.
PSD are cei mai multi parlamentari dar si prefecti si presedinti de Consilii judetene care administreaza propriile afaceri sau fac parte din Consilii de Administratie ale unor banci, SIF-uri sau firme cu capital majoritar de stat. Dintre acestia: deputatii Filip Georgescu, Constantin Teculescu, Virgil Popa, senatorii Doru Laurian Badulescu, Trita Fanita.
Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a apreciat ca aproximativ 20 de parlamentari PSD s-ar putea afla in situatia de a opta intre mandatul de parlamentar si afaceri. Viceliderul grupului, Alexandru Sassu, a spus ca, pana in prezent, nici un deputat PSD nu a anuntat daca se afla sau nu in conflict de interese. Sassu a precizat ca detine functia de vicepresedinte al Asociatiei Fotbal Club Steaua, dar nu crede ca trebuie sa renunte la aceasta functie, deoarece este vorba despre o asociatie si nu despre o societate.



Ce trebuie sa faca demnitarii
In termen de 15 zile, de la publicarea in Monitorul Oficial, parlamentarii care au propriile afaceri sau fac parte din CA sau detin functia de presedinte, cenzor sau secretar in AGA a unei firme, banci, indiferent de natura capitalului social, sunt obligati "sa informeze" conducerea Camerei din care face parte. Dupa inca 60 de zile, senatorul sau deputatul trebuie sa opteze intre mandatul parlamentar si functia care genereaza incompatibilitatea, demisionand din una dintre functii. Daca dupa expirarea acestui termen starea de incompatibilitate continua sa existe, deputatul sau senatorul se considera demisionat din functia de senator sau deputat. Legea lasa insa deschisa o portita. In mod exceptional, Biroul permanent al Camerei Deputatilor sau Senatului, la propunerea Guvernului si cu avizul Comisiilor juridice, poate aproba exceptii. Care sunt aceste situatii exceptionale, legea nu le specifica.
Presedintele, parlamentarii, membrii Guvernului consilierii prezidentiali si consilierii de stat, prefectii, subprefectii, alesii locali si functionarii publici sunt obligati sa depuna declaratii de interese in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Declaratia de avere se depune in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, dar in declaratie nu sunt cuprinse obiectele sau colectiile de arta. Declaratii de avere, date pe propria raspundere, vor fi publicate in Monitorul Oficial sau pe site-urile institutiei din care face parte demnitarul respectiv si vor fi actualizate o data la patru ani. La sfarsitul mandatului se declara din nou averea. Daca sunt dovezi certe ca anumite lucruri sau valori nu au fost dobandite in mod licit, se incepe controlul averii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO