Politică

22 de partide şi-au pus 1.000 de candidaţi la consiliul general pe liste. Cine sunt aceştia?

22 de partide şi-au pus 1.000 de candidaţi la consiliul general pe liste. Cine sunt aceştia?

Autor: Gabriel Razi, Andreea Neferu

11.06.2012, 00:04 221

Nu mai puţin de 22 de partide s-au găsit ieri pe listele pentru alegerile locale din Capitală. Aceste formaţiuni politice au propus aproximativ 1.000 de nume pentru funcţiile de primar general, primar de sector sau pentru locurile disponibile în cadrul consiliului general şi pentru cele din consiile de sector. Pe lângă partidele mari precum PDL, USL, UNPR, PP-DD, PNG-CD, PRM, în cursă s-au înscris şi formaţiuni care nu apar des în lumina reflectoa­re­lor. Partidul Ali­anţa Socialistă, Par­tidul Prodemo, Uniunea Popu­lară So­cial Creştină, Parti­dul "Totul pentru Ţară", Partidul Po­porului - Legea Cojocaru sau Partidul Socialist Român, sunt câteva dintre formaţiunile po­litice care s-au înscris cu can­didaţi în cursa pentru Bu­cureşti.

Dacă la partidele mari precum PDL sau la USL listele de consilieri sunt ticsite de avocaţi, jurişti, economişti, ingineri sau oameni de afaceri, la formaţiunile politice mai mici listele au avut loc şi pentru altfel de propuneri. Astfel, pe lista de consilieri generali propuşi de partide apar motostivuitorişti, curieri, coafeze, şoferi, vânzători, regizori sau studenţi.

Deşi reprezintă o pată de culoare pe listele propuse de partidele politice, consilieri cu meserii ce au puţine în comun cu administraţia publică locală nu schimbă în mod definitoriu profilul general al candidatului pentru un post de consilier general al Capitalei. Formaţiunile puternice au introdus în vârful listelor, adică locurile cu şanse reale, deputaţi, europarlamentari, directori şi şefi de servicii din administraţia publică, oameni de afaceri sau profesori universitari.

În total partidele politice au înscris pe listele de consilieri generali pentru Primăria Capitalei 988 de consilieri. Pentru Bucureşti numărul maxim de consilieri generali pe care fiecare partid putea să îl propună este de 69, adică 55 de locuri disponibile cu un supliment de 25%. Pe lângă PDL, USL sau UNPR, şi alte partide au optat pentru a înainta numărul maxim admis de consilieri. Printre formaţiunile care au adoptat o strategie similară se numără Partidul Social Democrat al Muncitorilor, al cărui lider este Miron Cozma, Partidul Naţional Creştin Democrat, Partidul Verde sau Partidul Alianţa Socialistă.

Profesia sau ocupaţia consilierilor de pe liste cântăreşte mai puţin în decizia de vot a alegătorilor. Bucureştenii intervievaţi ieri de ZF la ieşirea de la urne au spus că numele de pe listele de consilieri sunt puţin cunoscute la momentul votului primând numele partidului ce i-a propus pe aceştia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO