Pensii private

Introducerea pensiilor private - de ce este necesara si ce avantaje aduce?

Introducerea pensiilor private - de ce este necesara si ce avantaje aduce?

Click pentru imaginea marita

26.04.2007, 19:39 321

Administrarea privata va aduce cu siguranta pensii mai mari decat actualul sistem public de pensii, la fel ca in toate celelalte state care au implementat reforma pensiilor private. Avantajele pentru contributorii din sistem sunt evidente: proprietatea asupra unui cont de pensii, investirea banilor si obtinerea de randamente, precum si concurenta dintre administratori pentru randamente mai mari.
Insa statul nu aplica reforma de pensii gandindu-se la avantajele contributorilor, ci la propriile slabiciuni. Peste tot in lume, statele au ajuns sa reformeze sistemul public de pensii din cauza crizei in care acesta ajunsese. La nivel mondial, populatia imbatraneste, pensionarii traiesc tot mai mult, numarul contributorilor de asigurari sociale scade, pensia publica nu mai asigura o rata rezonabila de inlocuire a veniturilor din perioada activa, iar sistemele publice de pensii nu mai fac fata la plata pensiilor.
Toti acesti factori se intampla si in Romania. Numarul angajatilor care lucreaza cu forme legale si isi platesc contributiile sociale (CAS) a scazut aproape continuu in ultimii 17 ani, de la 8,1 milioane in 1990 la 4,6 milioane anul trecut. De mai bine de sapte ani, numarul angajatilor care cotizeaza la pensii este mai mic decat numarul pensionarilor, adica al celor care beneficiaza de aceste contributii.
Sistemul public de pensii (pay-as-you-go, adica "platesti pentru cei dinaintea ta") foloseste contributiile platite azi de salariati pentru plata pensiilor curente, fara a investi banii respectivi, ci facand o simpla redistribuire a acestora.
Din aceste motive, pensia medie a ajuns in prezent sa reprezinte ceva mai mult de o treime din salariul mediu net pe economie. La nivelul anului 2006, proportia intre pensia medie de asigurari sociale de stat si salariul mediu net pe economie era de circa 36%.
Cu alte cuvinte, dupa o viata de munca si contributii sociale platite din salariu, angajatul roman mediu trebuie sa se obisnuiasca cu un nivel de trai de numai o treime din cel din perioada activa. Si asta in pofida cresterii continue a pensiei medii din sistemul public, care a ajuns la 88 de euro in 2006.
La fel ca si in alte state ale lumii, imbatranirea populatiei si reducerea numarului de contributori pune in Romania presiune pe sistemul public de pensii, vizibil mai ales in nivelul deficitelor inregistrate in ultimii ani. Bugetul asigurarilor sociale de stat inregistreaza anual deficite de sute de milioane de euro, recordul absolut fiind inregistrat in 2003, cand cheltuielile pentru pensii au depasit contributiile colectate cu aproape un miliard de euro.
Exceptie de la aceasta regula face anul 2006, cand bugetul public de pensii a inregistrat un excedent record, de jumatate de miliard de euro, datorita unei mai bune colectari si a unor venituri exceptionale.
Motivul pentru care nivelul contributiilor este atat de redus in pilonul II (pensiile private obligatorii) este mutarea acestor contributii in administrare privata, ceea ce creaza in primii cinci ani un deficit de doua miliarde de euro in sistemul public, conform estimarilor autoritatilor. Totusi, 2006 a aratat ca bugetul de pensii poate ramane pe plus, chiar si in conditiile in care pensiile au fost majorate.
Excedentul bugetului de asigurari sociale poate asigura baza reformei sistemului de pensii private. Astfel, contributiile virate in pilonul II ar putea fi majorate, conform declaratiilor autoritatilor, mai rapid decat era prevazut initial, adica de la 2% din salariul brut la 6%, intr-o perioada de 8 ani.
Peste ani, administrarea privata a contributiilor de pensii va avea doua avantaje: pentru stat, ea va reduce presiunea asupra sistemului public de pensii, iar pentru contributori, ea aduce sansa unei pensii mai mari si mai corecte decat cea platita astazi de stat si care nu are legatura cu contributiile facute in perioada activa.
Conform unor studii, fiecare contributor la pensiile private trebuie sa depuna lunar circa 10%-15% din veniturile sale in acest sistem pentru o pensie comparabila cu venitul mediu din timpul vietii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO