Pensii private

Cui ii e frica de comisioanele pensiilor facultative?

05.11.2007, 01:49 14

Cheltuielile (inclusiv comisioanele) fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) reprezentau la data de 26 octombrie doar 0,087% din totalul activelor acumulate de aceste fonduri, conform datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit acestor informatii, cheltuielile totale ale fondurilor au fost la aceasta data de raportare de 2.560 de lei, la active totale de 2,93 mil. lei. Cu alte cuvinte, comisioanele de administrare si celelalte cheltuieli ale fondurilor (comisioane de tranzactie, depozitare, bancare si altele) au reprezentat pana acum doar 0,087% din totalul banilor stransi in fonduri.
Activele totale ale celor sapte fonduri de pensii facultative de pe piata nu au reusit inca sa depaseasca primul milion de euro, evolutia fata de estimarile optimiste de la inceputul anului fiind dezamagitoare.
Inaintea startului pensiilor facultative, care a avut loc in luna mai a acestui an, estimarile oficiale dadeau posibila atingerea unor active de 30-40 de milioane de euro si circa 250.000 de participanti pana la finele acestui an.
Pana acum insa, numarul de cotizanti abia s-a apropiat de 20.000 la 26 octombrie (ultima data de raportare). Fondurile cu cei mai multi participanti atrasi pana acum sunt AZT Moderato (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private), cu 7.930 de cotizanti, ING Clasic (administrat de ING Asigurari de Viata), cu 4.528 si AZT Vivace (2.981). Numarul total de fonduri active este de sapte, dar acesta va creste in perioada urmatoare, noi jucatori anuntand planuri pentru aceasta piata.
Conform legii, la pensiile facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala (inclusiv profesii liberale si activitati independente), in limita a 15% din veniturile brute realizate.
Plata pensiei se poate face doar dupa varsta de 60 de ani, dar perioada de contributii poate continua si dupa acest moment. Pentru a avea o pensie facultativa, fiecare participant trebuie sa cotizeze cu cel putin 90 de contributii lunare (7,5 ani), nu neaparat consecutive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO