Pensii private

CSSPP: Pensiile private obligatorii ar putea atrage 3,5 milioane de participanti

CSSPP: Pensiile private obligatorii ar putea atrage 3,5 milioane de participanti

Mircea Oancea, presedintele CSSPP

26.11.2007, 20:37 10

Piata totala ce va fi atinsa la finalul celor patru luni de aderare la pensiile obligatorii (adica dupa 17 ianuarie 2008) va depasi cu siguranta 3 milioane de participanti, cu posibilitatea atingerii nivelului de 3,5 milioane, "ceea ce ar fi un adevarat succes", a comentat pentru ZIARUL FINANCIAR Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Luand in calcul o piata totala de 3,5 milioane de clienti, inseamna ca 63% dintre acestia au semnat deja pentru pensia obligatorie in primele doua luni (din cele patru luni de vanzare). Totalul teoretic (conform registrelor de la Casa Nationala de Pensii) este de 4,1 milioane de persoane eligibile.
"Va trebui insa ca administratorii sa munceasca mai mult de acum. Aderarea a mers foarte rapid si peste asteptari in primele doua luni, dar, pentru a continua vanzarile in acelasi ritm, agentii de marketing trebuie sa iasa de pe strazile principale si bulevarde si sa mearga si pe drumurile laterale: clientii vor fi tot mai greu de gasit", a precizat Oancea.
El se asteapta la o relativa incetinire a vanzarilor de pensii private obligatorii, pe masura ce numarul inregistrat de clienti creste, cu posibilitatea atingerii unui nou varf de vanzari catre finalul perioadei de raportare (3-17 ianuarie). Ultima raportare bilunara oficiala va avea loc pe 25 ianuarie 2008, dupa cele patru luni de aderare initiala. Data limita de aderare ramane insa 17 ianuarie 2008.
Saptamana trecuta, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a validat definitiv peste 2,2 milioane de clienti, dupa primele doua luni de aderare la fondurile de pensii. Un numar de 33.031 de clienti au primit verdictul "invalidat", ei fiind deja trimisi la loterie, spune CSSPP.
"Clientii cu acte de aderare invalidate la data de 15 noiembrie, pe motiv de semnaturi cu mai multe fonduri, au fost trimisi direct la procedura de redistribuire automata (cunoscuta sub numele de loterie, n. red.)", a afirmat Mircea Oancea. Cei 33.000 de clienti care ajung la loterie reprezinta doar 1,5% din totalul celor care au semnat pentru o pensie privata.
Acestia sunt primii clienti care si-au pierdut practic dreptul de a alege un fond de pensii private (pilonul II), iar in locul lor va alege un calculator. Ei isi vor putea schimba administratorul pensiei private abia dupa loterie si dupa startul colectarii primelor contributii, adica abia anul viitor.
Urmatorii clienti care vor merge la loteria pensiilor private vor fi stabiliti la a doua validare definitiva, pe 17 decembrie.

Cum functioneaza loteria pensiilor private

"Loteria" inseamna redistribuirea automata, printr-un program de calculator, a doua categorii de clienti la pensiile obligatorii
Prima categorie o reprezinta cei cu varsta sub 35 de ani (obligati sa semneze), dar care nu au semnat pentru niciun fond
A doua categorie o reprezinta cei care au semnat cu doua sau mai multe fonduri, indiferent de varsta (adica daca erau sau nu obligati sa semneze)
Pentru toti acesti clienti, calculatorul alege fondul de pensii. Clientii sunt redistribuiti proportional intre cele 18 fonduri de pe piata
Distribuirea proportionala inseamna ca fondurile mari vor primi mai multi clienti, iar cele mici vor primi mai putini
Dupa loterie, toate cele 18 fonduri de pensii isi pastreaza cota de piata (calculata dupa numarul de participanti) identica cu cea dinaintea loteriei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO