Opinii

Un pol al stangii firav, dar cu pretentii

27.04.2006, 00:00 13

De saptamana viitoare, PSD intra din nou, oficial, in fierbere. Si nu este o fierbere sarbatoreasca, asezonata cu mititei, vin pelin, bluze rosii si intalniri camaraderesti la umbra de padure.

Va fi o noua confruntare de orgolii, fenomen aproape ciclic printre social-democrati. Partidul n-a mai avut parte de asa ceva de la "disparitia" lui Adrian Nastase din prim-plan.

De aceasta data, protagonist va fi insusi Ion Iliescu. Batranul senator se va folosi de apetenta sa pentru reprezentarile democratice heteroclite in scopul nasirii unui Pol al stangii. Se pare ca lui Ion Iliescu nu-i mai ajunge PSD, un partid unde nu este si nici macar nu se mai simte in fruntea bucatelor si are nevoie de o parohie politica unde sa propovaduiasca pe viata.

Preludiul evenimentelor din mai s-a consumat in Saptamana Luminata, cand Ion Iliescu si Mircea Geoana au avut o explicatie cam infierbantata despre forma pe care o va avea Polul. Iliescu l-a linistit pe seful sau de partid zicandu-i ca Polul va fi un fel de forum. Nu inainte de a-i reprosa ca n-a inteles fenomenul. Geoana s-a mentinut pe pozitie, aratandu-se ofensat ca a fost exclus din viitoarea entitate. Pentru presedintele PSD, ce face senatorul Iliescu miroase a fronda.

Si hartuielile vor continua, chiar daca, la suprafata, declaratiile vor fi in sensul clarificarilor.

Cine si cati graviteaza pe langa Ion Iliescu sunt variabile. Este Petre Roman, un mare "fost", azi doar sef al unei formatiuni care nu conteaza in sondaje. Sunt niste sindicate (oare care mai este forta lor reala?). Cei doi fugiti din PRM - Ilie Neacsu si Sever Mesca, convertiti in socialisti. Si poate unii parlamentari PSD, din cei la categoria "golani". Cumva, cu interes este asteptat si marele absent Adrian Nastase, redus la conditia de simplu parlamentar si retras in biroul sau la meditatie.

Ajunge si este nevoie de o asemenea constructie? Este clar ca esenta sa se trage din longevivul Iliescu. Multi analisti s-au grabit sa spuna ca soarele liderilor-locomotiva s-a stins iremediabil. Dar asta, doar pentru ca nu a mai fost vreunul care sa conteze, dupa Iliescu. Nu ca nu ar fi incercat.

Cred ca Iliescu are inca suficienta forta sa faca locomotiva sa plece din gara. Insa nu este indeajuns, atata vreme cat nu ai in spate oameni si mecanisme care sa tina in viata (inclusiv financiar) aceasta structura pestrita. Dupa formare, Polul are nevoie de consolidare. Si este nevoie de ceva mai mult decat o personalitate dominanta.

Chiar daca este eclectica, Polul ramane o constructie necesara. Pentru ca azi, la stanga, ca exprimare si functionare, in afara PSD nu mai este nici o forma organizata. Un Pol al stangii va insemna ceva ca tip de experienta politica si ca imagine.

Va fi Polul o concurenta reala a PSD si va conta din punct de vedere electoral? Ar putea sa fie si sa conteze. PSD este jos in sondaje si toate gaselnitele de imagine incercate nu au efecte imediate.

Idiosincraziile sefului PSD nu vor impiedica Polul sa existe, de azi intr-o saptamana desfasurandu-se o noua dezbatere spre devenirea sa. Interesant este de urmarit care va reactia lui Rassmusen & comp. la nasterea noului membru al familiei social- democrate. Caci nimic nu se face fara Europa si binecuvantarea sa.

Deocamdata, "numarul 1" al europarlamentarilor socialisti, Jan Marinus Wiersma, a salutat existenta oricarui "conglomerat" de stanga care propune o agenda sociala.

Mai mult, pragmatic, a fluturat si perspectiva unor fonduri pentru o asemenea agenda. Adica Europa socialistilor este binevoitoare fata de orice intareste stanga, oferindu-si solidaritatea si buzunarele.



* Indira Crasnea este publicist-comentator la Agentia de presa Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO