Opinii

Theodor Stolojan: NU a Natiunea Unita

14.05.2007, 18:38 20

Pe 19 mai decidem daca Romania continua pe drumul modernizarii si al europenizarii sau daca ramane in mocirla tranzitiei fara sfarsit.
Victoria lui Traian Basescu pe 19 mai reprezinta garantia ca Romania nu se va transforma intr-un stat captiv, aflat la dispozitia si in serviciul oligarhiei.
NU poti sa detii functia de premier, de ministru, de parlamentar, si sa fii surd si orb la vocea si atitudinea societatii. NU poti sa renegi vointa publicului doar pentru ca acesta exprima alta opinie. NU poti castiga respectul si speranta romanilor prin refuzul acceptarii realitatii.
Acest NU care se aude in toate colturile tarii defineste o majoritate incontestabila: natiunea unita. Sa refuzi, ca si clasa politica, aceasta realitate, reprezinta un gest sinucigas.
Partidele politice si-au stabilit pozitiile fata de referendumul din 19 mai. Daca Partidul Liberal Democrat, al carui presedinte sunt, il sprijina pe Traian Basescu deoarece ii sprijina proiectele, conducerea PNL a hotarat sa-i fie impotriva, urmand calea indicata de PSD. Pe cei mai multi dintre membrii si simpatizantii PNL, aceasta decizie i-a alungat de langa partidul in care au crezut. Realitatea este limpede: conducerea PNL a predat partidul in mainile PSD. Conducerea PNL a decis sa foloseasca partidul drept instrument de negociere cu PSD, iar Bratienii au ajuns ostaticii lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Palatul Victoria este ocupat de PSD, care a dat in franciza, Partidului National Liberal, conducerea Guvernului. PNL mai poate, inca, sa ofere functii. Dar nu mai poate oferi un viitor. Viitorul PNL a fost definitiv amanetat si nu mai poate fi rascumparat. Liberalismul de dreapta din Romania, liberalismul autentic, are un singur reprezentant: Partidul Liberal Democrat.
Cred ca niciodata nu a fost scena politica din Romania mai deformata si mai respingatoare pentru cetateni, cum este in prezent. Fata hada a interesului personal si de grup nu mai poate fi machiata de nicio televiziune. Cuplajele contra naturii dintre UDMR si PRM, dintre PSD si PNL si zbaterea conducerilor acestor partide de a suprima un presedinte de tara ales de milioane de oameni pentru faptul ca acesta vrea sa reformeze sistemul, au fost percepute de cetateni ca un atac la propriul viitor. Romanii ies in strada, acasa si peste hotare, nu numai pentru un om, pentru presedintele Traian Basescu, ci pentru soarta lor. Aceasta evidenta nu va putea fi inteleasa niciodata de coalitia PSD-PNL-PC-PRM-UDMR. Votul romanilor din 19 mai nu va fi dat doar pentru un om, Traian Basescu, va fi dat pentru un viitor. Viitorul lor.
Dupa votul din 19 mai, cand ar fi fost normal sa ne alegem europarlamentarii, nu sa ne realegem presedintele, nimic nu va mai putea sta in calea reformarii sistemului, prin impunerea votului uninominal si prin modificarea Constitutiei.
Imi doresc, la fel ca totii romanii, o viata normala. Marea reusita a tarii mele, intrarea in Uniunea Europeana, este periclitata de o grupare politico-afacerista cu interese precise: conservarea privilegiilor de care s-au bucurat prea multi ani de zile. Oamenii au inteles acest lucru mult mai rapid decat considera coalitia PSD-PNL-PC-PRM-UDMR. Oamenii sunt, in gandire si in actiune, inaintea politicienilor. Aceasta este salvarea Romaniei.

Theodor Stolojan este presedintele Partidului Liberal Democrat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO