Opinii

Ţară, ţară vrem proiect! România printre nori

Ţară, ţară vrem proiect! România printre nori

Autor: Cristian Vasile

20.05.2014, 15:01 642

Cu ceva vreme in urma, amicul meu Allan, britanic la origine, stabilit in SUA, mi-a sugerat sa il ajut cu o treaba simpla. Sa ii creez un poster cu o harta digitala a orasului Seattle, el fiind pasionat de harti, pasiune ce l-a purtat in trecut prin Royal Navy si Boieng. Nu l-am intilnit niciodata fata in fata, ne cunoastem de pe net, frecventam acelasi forum despre date informatice de mari dimensiuni si modalitati moderne de vizualizare a lor. L-am ajutat cu placere, printre picaturi, insa inainte de a purcede la treaba am stabilit dimensiunile finale ale posterului, apropiate de un A2 adica 42cm pe 60cm. L-am rugat ca, dupa ce il tipareste sa imi expedieze o poza, sa imi fac o idee de calitatea lucrarii. Intr-o zi mi-a scris cazon, telegrafic cinci vorbe si a atasat si poza ceruta, cu doi colegi de serviciu ce tineau o imensitate de colturile de sus, cu mainele ridicate mult deasupra capetelor. I-am replicat ca mi-a cerut sa-i proiectez un poster decent nu un afis cit juma de tara. Ce vedeam eu in poza ajunsese la giganticele dimensiuni de 106cm X 183cm, mai mari decit ale frigiderului din bucatarie. Explicatia britanicului ce munceste si traieste in SUA a fost simpla: "Cristian, aici umbla o vorba, tinteste sus sau du-te acasa (go big or go home in lb. engleza)."

Am reflectat la cele spuse de amicul meu de peste mari si tari si inteleg ca, mai nou, suntem in cautarea unui proiect de tara.

In iunie 2013,  premierul Romaniei, domnul Victor Ponta declara exasperat: "Este o scleroză totală a aparatului administrativ şi, în vara asta, cine pleacă în vacanţă pleacă puţin, ca şi mine, pentru că în septembrie trebuie să mergem cu o reformă radicală a aparatului public central. Nu merge, cred că v-aţi săturat cu toţii să staţi după avize de la diverşi funcţionari pe care nu putem să-i dăm afară, să ne dea avize greşite, să decidem ceva în şedinţa de Guvern şi să apară altceva. Dacă nu facem altceva, mai devreme sau mai târziu o să ne sufocăm şi noi ca şi alte administraţii de până acum"

Capitolul administrarea tarii este practic o jale neintrerupta. Orice numai sa nu interactionezi cu functionarii Statului sau cu serviciile oferite de firmele detinute majoritar de ministere sau agentiile ce se comporta practic ca stat in stat. Cozi, caldura, transpiratie, stampile, erori, greseli, program de lucru anapoda, catastife, hectare de indigo, creion chimic, niciodata nu ai toate adeverintele la tine, locuri inghesuite, te impingi surd cu alti cetateni pe doua mese care au fost fabricate de bunicii rasculatilor de la 1907, registre, asteptare, nervi, tensiune, blesteme, lumina chioara, lentoare, alte registre, igrasie, functionarii sunt monumente de rabdare, Feng Shui-ul distrus pe 3 vieti, priviri acuzatoare de dincolo de ghiseu, "reveniti va rog alta data" - acesta este un tablou realist a ceea ce ofera Statul cetatenilor.

Daca ai vreo treaba la Posta sau Administratia Financiara, inainte de orice calatorie catre oficiul cu pricina, iti este absolut necesar un plan de bataie bine ticluit. Primul drum este la biserica, iti aprinzi singur citeva luminari la caseta inscriptionata "vi" sau "vii", si te rogi sa fie coada mica, sa aiba tus imprimanta cu ace fabricata in secolul trecut, sa nimeresti macar din a treia incercare la ghiseul potrivit sau sa ai o verisoara miloasa care e vecina cu dna functionar de la institutie. Apoi treci pe acasa, de unde iti ridici rucsacul pregatit de cu seara cu al doilea telefon mobil, baterie de rezerva la primul mobil,  calmante, mapa cu documente ce cantareste 4 kg, sticle de apa plata si cutiile cu hrana rece, cel putin pentru doua mese, ca nu stii daca nu se termina indigoul sau tusul tocmai astazi, si trebuie sa astepti cu orele.

Nu numai cetatenii simpli sunt obligati sa treaca prin malaxor, sistemul ineficient si anchilozat blocheza complet orice initiativa de optimizare a cheltuielilor publice.

In decembrie 2011, doamna Sulfina Barbu, ministrul muncii in acea perioada declara ca: "Baza de date de la Inspecţia Muncii nu comunică cu cea de la Şomaj şi de la Prestaţii Sociale. Aceste instituţii nu au avut niciun fel de protocol electronic (nu protocol de colaborare) între baza de date de la pensii cu cea de la Inspecţia Muncii, cu cea de la ANOFM şi cu cea de la AJPS. Din păcate, ele nu au nicio legătură între ele".

In ultimii 5-6 ani tehnologiile IT au facut progrese uriase, se pot gestiona sute de milioane de utilizatori cu infrastructura adecvata, numita cloud computing. Exista1,3 miliarde de conturi Facebook din care 7,2 milioane in Romania. Google gestioneaza vreo jumatate de miliard de utilizatori ai serviciului de mail gmail, iar Microsoft il urmeaza indeaproape cu outlook.com, populatia Romaniei abia depaseste 20 de milioane.

Aceste companii si-au construit data centers, hale uriase unde stau frumos rinduite in dulapuri servere, echipamente de retea, solutii de stocare date, cabluri electrice, generatoare de curent, senzori, instalatii puternice de racire si desigur "conducte" de mare capacitate de acces la Internet. Peste aceasta infrastructura ruleaza zeci sau sute de aplicatii, ecosistemul este extrem de divers, aplicatii ce ofera clientilor serviciile de care au nevoie si platesc sau pe care pur si simplu le utilizeaza fara sa plateasca.

O cale fireasca de urmat este de a analiza, reproiecta si migra pe tehnologie cloud computing toate procesele administrative ale tarii din ministere,  prefecturi, spitale, scoli, agentii guvernamentale si regii autonome.

Zero stampile, zero registre si zero hartii inutile.

Orice firma medie ca numar de angajati are un departament de IT, pentru tara numita Romania pasul necesar este de a crea o companie publica responsabila de infrastructura, serviciile si aplicatiile necesare functionarii coerente si eficiente a administratiei publice.

Pentru emiterea certificatului de nastere este necesar codul numeric personal, functionara ce a completat certificatul fiului meu avea o lista tiparita pe hartie perforata la margine, cu o multime de coduri numerice. Atentie, CNP-ul contine in corpul sau data nasterii, prin urmare se tiparesc in avans in mod inutil multe coduri, procesul acesta simplu devine o belea din cauza inapoierii tehnologice. Fiind tiparite pe hartie, banuiesc ca cineva, de la MAI, departamentul Evidenta Populatiei, umbla cu listingurile pe la primarii, cel putin in Bucuresti sunt 6, ca sa livreze pachete cu aceste foi.

Eu credeam ca ori suna la un call center ori apasa pe trei butoane din tastaura si aplicatia de generare cnp ii livreaza instantaneu cnp-ul copilului, pe ecran. Numai ca nu exista nimic integrat, sunt insule cu diferite nivele de dezvoltare tehnologica ce nu comunica intre ele.

In viziunea mea, Compania Nationala de Servicii Tehnologice ar opera minim 2 data centers guveramentale, construite in Cluj si Brasov cu un mic sediu central in Bucuresti plus alte citeva filiale de dezvoltare aplicatii si suport in Iasi, Timisoara, Sibiu si Constanta. Implicarea SRI si STS in acest proiect este absolut necesara din prima zi, si probabil si a ministerului societatii informationale.

Daca reuseste un asemenea proiect cu adevarat serios beneficiile sunt uriase. De exemplu, o singura aplicatie de contabilitate va fi suportata si va fi utilizata de toti contabilii si directorii fianciari din ministere, se reduc costurile masiv. Achizitiile uzuale ce acopera 85% din necesar se vor face centralizat, dintr-un catalog electronic, la preturi negociate pe volumele generate de toate entitatile din sistem, asa cum face orice companie mare.

Calculatoarele existente acum vor disparea, se inlocuiesc cu terminale inteligente, inclusiv desktopurile pot fi gazduite in data centers, doar informatia circula intre sisteme si clickurile de mouse, desigur.

Modelul este asemanator cu functionarea telefonului cu disc, din anii "90, vi-l mai aduceti aminte? Ridicati receptorul, asteptati venirea tonului, formati numarul, incepe convorbirea, terminati convorbirea si apoi agatati receptorul inapoi in furca. Centralele telefonice contineau inglobate toata stiinta in a va oferi acest serviciu, nu intereseaza pe nimeni cum se intimpla magia dincolo de firul ce iese din perete. La fel functioneaza si cloud computing, magia este departe, noi doar ne bucuram de trimiterea unui email, a unui mesaj WhatsApp, un mare like la poza iubitei, ne cumparam ceva de pe net, in esenta traim.

Eu sunt optimist si sper ca in curind masinile Politiei sa aiba ranforsata in bord o minunatie de tableta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO