Opinii

Sa nu dam vina pe arbitri pentru propriile greseli

03.05.2004, 00:00 15



A trecut deja ziua de 1 mai si am apucat sa vad reactii (probabil indelung pregatite) ale oamenilor care au ceva de spus despre subiect. Am auzit pareri de bine si de rau si putem filozofa un pic cu ideea ca viata nu este in alb si negru, ci mereu in nuante de gri. Statistica este ceea ce ne caracterizeaza, iara nu stiintele exacte. Cu atat mai mult in sociologie sau politica. Intotdeauna se vor gasi unii care sa estimeze ce se va intampla si inevitabil unii vor avea dreptate. Sunt oare acestia "oracole"?



Fara indoiala ca intrarea in Uniunea Europeana nu este ceva simplu. Are costuri imense atat pentru tarile care intra, cat si pentru cele aflate deja in Uniune. Este un exercitiu costisitor atat financiar, cat si social. Probabil ca rezultatele se vor vedea peste multa vreme, insa ele vor fi uriase. Pana atunci insa...



Intorcandu-ne cu picioarele pe pamant, la business-ul zilei de astazi, o integrare in primul val cred ca ar fi fost mai buna, desi am auzit multe voci spunand ca e mai bine sa experimentam intai ce li se intampla altora, cu speranta ca apoi noi vom fi mai destepti. Nu suntem o natie care sa invatam din greselile altora, in plus mai mult ca sigur cele doua valuri de aderare nu vor semana. Chiar daca ne vom pregati pentru ce li s-a intamplat altora acum, noi vom fi din nou luati prin surprindere. Sa ne amintim doar de iernile care ne surprind in fiecare an.



Durerile integrarii vor exista oricum, asa ca era mai bine sa scapam cat mai repede de ele. Pentru business este bine ca intram in UE. Si aici am doua argumente. In primul rand noi ne vom privi pe noi insine mai cu stima. Vom fi nu cetateni ai unei tari de care nu stie nimeni, ci ai Europei. Vom intalni oameni de afaceri care vor sti din ce tara venim, nu vor mai face silogisme de genul "Romania? Romania... Roma.... Papa... Ce mai face Papa??". Nu radeti, mi s-a intamplat... Astfel vom avea curaj sa stam drepti si sa negociem de la egal la egal, sa oferim si sa primim servicii asa cum chiar stim, nu cum fals suntem pozitionati. Al doilea argument este ca vor veni (probabil) bani in tara. Pe proiecte, pentru anume firme, nu prea conteaza. Banul o data intrat in tara ajuta intr-o masura sau alta pe toata lumea.



In tot cazul, ceea ce am hotarat noi (GeCAD) sa facem este sa ne consideram o companie internationala inca din 2000 si sa avem aceeasi pozitie profesionala fata de orice alta firma din lume. Fie ca oferim servicii si produse catre BRD, Sidex, Brutaria Panseluta, General Electric, Microsoft, Ministerul Invatamantului din Japonia, avem aceeasi pozitie: de verticalitate, onestitate si profesionalism. Asta este ceea ce te face sa poti discuta cu ei, si nu apartenenta la UE sau nu.



Aceasta din urma este doar un ajutor, este ceva ce nu te impiedica, dar in nici un caz sa nu ne asteptam ca intrarea in Uniune ne va aduce pur si simplu business, bani si o viata mai buna. Tot noi suntem cei care trebuie sa ne-o facem. Sa incepem (zic eu...) prin a fi onesti (chiar cand gresim), prin a nu da vina pe arbitri pentru greselile proprii, prin a nu arunca gunoaie in gradina vecinului sau pe strada. Sa incepem prin a face ce spunem si prin a spune ce facem. Sunt convins ca acestea ne vor aduce mai multe beneficii decat intrarea in Uniunea Europeana si in tot cazul mult mai bine vazute.





Radu Georgescu - presedinte GeCAD Software. In 2003 Georgescu a vandut gigantului Microsoft tehnologia RAV Antivirus

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO