Opinii

Ruperea USL ar face mai mult rău României decât scandalul suspendării lui Băsescu. Pentru că nu mai e decât calea guvernării de la Bruxelles

Ruperea USL  ar face mai mult rău României decât...

Autor: Iulian Anghel

18.05.2013, 13:57 1062

Nu ar fi un capăt de ţară dacă luni USL se va destrăma.

Am mai văzut astfel de lucruri.

Când primul ministru dl. Victor Ponta spune despre virtualul viitor preşedinte al României: “Ori în căruţă, ori în teleguţă... e foarte simplu. Astept de la Crin Antonescu, în primul rând, să ia lucrurile mai în serios”, atunci e clar că aici cineva e neserios. Şi că nu e deloc “simplu”.

Acuzaţiile senatorului PNL Roşca Stănescu la adresa PSD (pentru presupusele legături strânse între social-democraţi  şi SRI care ar fi provocat “blocarea”  anchetei senatoriale privind ascultarea   telefonului judecătorului român de la CEDO Corneliu Bârsan, a cârui soţie Gabriela Barsan este acuzată de DNA de corupţie) nu fac ele în sine masa critică pentru implozia unei alianţe politice atât de puternice  precum USL.

“Ceva e putred în Danemarca.”

La un an de guvernare îngemănată PSD şi PNL care deţin două treimi din fotoliile parlamentare au aflat că, de fapt, nu prea au nimic în comun – asta este problema pe care USL trebuie să o gestioneze cu inteligenţă.

Victor Ponta ar fi vrut impozitarea suplimentară a salariilor de peste 1.000 de euro, dar PNL zice “nu”.

Niţă (PSD) de la Energie şi-a luat catrafusele şi a plecat din sediul Ministerul Economiei (condus de Vosganian, PNL) pentru că nu au idei comune. Pe infrastructură, nimeni nu ştie cine, cum şi în ce fel e şef – şi Şova (PSD) şi Fenechiu (PNL) construiesc autostrăzi virutuale cu bani de la marţieni.

Dacă te uiţi pe cifrele statistice, imobilismul e total. Salariul mediu net pe economie a crescut într-un an de la venirea la guvernare a USL cu 2 lei, - în ciuda majorării salariilor la bugetari - dar rata inflatiei cu aproape 5%. Venitul oamenilor este singurul criteriu rezonabil de evaluare a direcţiei corecte spre care se îndrepată o societate democratică. La ce foloseşe faptul că PIB-ul a crescut cu 2,1% în T1? La statistici si atât.

Un guvern cu o majoritate parlamentară atât de puternică - 70% - înglodat în imobilism – asta e rău la acest guvern. Nici nu-i poţi amenda, critica, lăuda, o decizie – pentru că nu a luat niciuna.

Guvernul nostru este în mlaştină, ca sa iasă din ea trebuie măcar să dea din maâini şi din picioare. Şi nu dă.

Reforma pieţei muncii din Germania sub guvernare socialistă l-a îngropat politic pe cancelarul Scroder. Reforma Hartz (Hartz IV) a fost definitivată sub “monstruasa coaliţie” socialişti şi creştin democraţi, în primul mandat al cancelarului de dreapta Merkel.

Iată că se poate.

Soluţia ruperii USL ar fi cea mai idioata cale de salvare politică a celor două partide. Pentru că ar dinamita orice proiect posibil. Dacă cu 70% în Parlament eşti un hoit politic, cum eşti la 35%? Eşti un Emil Boc neputincios care face compromisuri dincolo de limita compromisurilor acceptabile.

Dacă ţara asta nu poate fi guvernată acceptabil de ea însăşi - nici când guvernul are o susţinere de 70%  - , atunci să ne guverneze Bruxellesul. Dar dl. Antonescu să tacă şi  să nu mai vorbească despre Bruxelles ca despre “Înalta Poartă”. Iar Bruxellesul va face cum îi vine mai bine. De deciziile de la Bruxelles va depinde, de pildă, dacă Mittal va mai rămâne în România. Vă convine domnilor Antonescu şi Ponta?

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO