Opinii

Primarul Oprescu, profesor-doctor in parcari

15.06.2009, 00:00 15
Joia trecuta, primarul Capitalei Sorin Oprescu se plimba prin centrul vechi al Budapestei, dupa un schimb de experienta cu omologul sau maghiar, si specula asupra succesului unei viitoare retele metropolitane de transport.
La Bucuresti, politicienii speculau in aceeasi zi asupra posibilei candidaturi a lui Sorin Oprescu la presedintie.
In centrul vechi al Bucurestiului, trecatorii speculau in aceeasi seara asupra probabilitatii ca podistile din lemn care inlocuiesc trotuarele pe marginea santurilor de pe Lipscani sa se prabuseasca sub greutatea trecatorilor.
Adevarul e ca doar o minune mai tine in picioare instabilul esafodaj din brad din Lipscaniul lasat prada sobolanilor si cainilor vagabonzi, unde turistii strain vin doar pentru a admira similitudinea cu peisajul urban din Cuba.
Comerciantii de pe strada care avea odata renumele de cea mai cunoscuta zona comerciala a Bucurestiului au invatat de cateva luni sa-si petreaca timpul in pragul magazinelor, in vreme ce cafenelele de aici primesc din ce in ce mai putini clienti.
Pana in primavara, muncitori care lucrau la reabilitarea centrului vechi mai puteau fi vazuti sprijinindu-se in lopata in santurile largi de pe Lipscani. De la un moment dat au disparut: primarul Oprescu a reziliat contractul cu firma spaniola Sedesa pentru ca nu si-ar fi respectat planul de reabilitare. Reprezentantii firmei spaniole spun la randul lor ca nu au fost platiti (viceprimarul Mircea Raicu PD-L a admis ca municipalitatea e datoare 2 milioane de euro spaniolilor). Adevarul e ca intotdeauna undeva la mijloc. In mijlocul miasmelor care se ridica dintre casele darapanate.
Nu vorbesc de autostrada suspendata, care a devenit folclor urban. Nici macar de ridicarea cainilor vagabonzi de pe strada, procedura despre care primarul general are o teorie speciala: "nu se face pentru ca oamenii care se pricep (la ridicat caini de pe strada, n.n.) nu se implica si se implica cei care nu se pricep" (e o explicatie in exclusivitate pe care mi-a oferit-o primarul la o receptie la Palatul Cotroceni la inceputul lui mai).
Pe Calea 13 Septembrie, intr-un Bucuresti inca sufocat de trafic, langa un trotuar domnul profesor doctor Oprescu a facut o parcare. Sau cel putin asta indica un un panou galben bine cimentat in spatiul verde dintr-un scuar din intersectia 13 Septembrie cu Panduri.
Au aparut deci cateva locuri noi de parcare, in conditiile in care fostele parcari Dalli - care au fost desfiintate cu tam-tam in vara anului trecut,
au fost lasate prada traficantilor de locuri de parcare (ei bine, da, a aparut o noua specie in fauna urbana), iar nefericitii care parcheaza aiurea contribuie cu bani grei la bugetele primariilor de sector care le ridica masinile si le scot fara ezitare in afara orasului.
A trecut un an de cand primarul Oprescu a fost ales. A trecut o zi de cand a spus, intrebat despre candidatura la prezidentiale, ca are de gand sa pastreze respectul si increderea oamenilor care l-au ales. Acolo unde a candidat, adica la Primarie. Oprescu a mai spus ieri ca Primaria generala este o institutie care incepe sa functioneze. Daca e sa ne luam dupa informatiile de pe panoul galben, nu pot decat sa-i dam dreptate: s-au facut 10 noi locuri de parcare.
 
Doina Anghel, Redactor sectia politic ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO