Opinii

Pensiile private- mai multe intrebari decat raspunsuri

15.03.2006, 00:00 21

Pensiile private ar fi putut demult sa fie infiintate in Romania. Acum suntem atat de in urma fata de alte state din Europa Centrala si de Est pentru ca cei care fac legile - parlamentari sau ministri, sunt rupti de realitate.

De la 1 ianuarie 2007, oricine plateste un impozit pe venit - salariati, mici intreprinzatori, liberi profesionisti - va putea contribui la un fond de pensii privat. Cel putin teoretic. Practic, cu noua luni inainte de acest moment, sunt inca multe raspunsuri de dat. Nimic nou.

De 10 ani, pe acest subiect, al infiintarii fondurilor de pensii private, sunt mai multe intrebari decat raspunsuri. Din cauza unor legi proaste si a nehotararii oficialilor, legiferarea pensiilor private a devenit un fel de bolovan al lui Sisif: legislatia este adoptata de Guvern sau de Parlament, dar ceva se intampla si bolovanul o ia inapoi la vale, adica legile sunt anulate.

Astfel, prima reglementare a acestora, data in 2000 de catre Guvernul Isarescu prin ordonanta de urgenta, a fost imediat anulata de guvernul Nastase. La fel s-a intamplat si cu legile facute de Guvernul Nastase - Legea pensiilor ocupationale (inlocuita acum de Legea fondurilor de pensii facultative) si Legea fondurilor de pensii universale (care va fi inlocuita de legea fondurilor de pensii obligatorii). Prima a fost deja abrogata, a doua urmeaza.

Ca si in cazul altor legi, reglementarile privind pensiile private sufera din cauza ca cei care fac legea nu cunosc realitatea.

Oficial, motivul principal al intarzierii infiintarii fondurilor de pensii private obligatorii ar fi ca nu sunt bani care sa compenseze "gaura" creata in fondul public de asigurari sociale.

Dar lipsa de finantare pentru fondurile de pensii publice administrate obligatoriu este o falsa problema. Astfel, anul acesta contributiile de asigurari sociale au fost reduse cu 2% pentru toata lumea, nu numai pentru salariatii mai tineri de 35 de ani. Acesti bani puteau foarte bine merge in fondurile de pensii private obligatorii.

Iar fondurile de pensii facultative nu au fost infiintate pana acum exclusiv din vina initiatorilor vechii legi, a fondurilor de pensii ocupationale.

Ion Giurescu, fost secretar de stat in Ministerul Muncii, Smaranda Dobrescu, fost parlamentar PSD si Marian Sarbu, fostul ministru al Muncii, au sustinut cu dintii de o lege care s-a dovedit inaplicabila.

Legea pensiilor ocupationale, care lega pensiile private facultative de locul de munca al salariatilor, de sindicate si contracte colective de munca, a esuat pentru ca fusese gandita prost inca din start.

In pofida avertismentelor reprezentantilor companiilor de asigurari si a intrebarilor ridicate de mass-media, legea a fost votata. Degeaba insa, pentru nimeni nu a vrut sa investeasca.

Ce sanse sunt ca legile care se discuta acum sa fie functionale? Daca cei care le voteaza nu asculta "vocea strazii", adica a investitorilor si a viitorilor contribuabili, nici una.

Sorin Paslaru este redactor-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO