Opinii

Parlamentari de nota noua

03.10.2000, 00:00 17



Partidele, preocupate sa-si apropie cat mai multe voturi, viziteaza, inainte de alegeri, universitati - ca sa-i voteze studentii, camine de batrani - sa-i impresioneze pe pensionari, sate si comune - pentru ca populatia rurala are o pondere importanta. Candidatii pun la bataie tot sarmul de care sunt in stare sa mai smulga un vot.

Tinerii, mai suparati decat oricine pe clasa politica si rezultatele ei, nu sunt neglijat. In consecinta, partidele si-au creat - toate - organizatii de tineret, pe care se fac ca le baga in seama.

Dar numai pana cand vine vorba sa le gaseasca un loc eligibil pe listele electorale. Moment in care liderii organizatiilor de tineret, majoritatea activisti de partid de cativa ani buni, sunt trimisi sa mai creasca putin.

"Absolvent de studii superioare sau student cu o medie de peste noua, cunoscator a cel putin doua limbi straine, nemembru de partid ori membru PNL, varsta 23-25 de ani, adept al principiilor liberale, bun cunoscator al societatii romanesti si a functionarii institutiilor publice'', acestea sunt, conform lui Valeriu Stoica, "singurele" calitati pe care trebuie sa le aiba tinerii care doresc sa obtina, prin concurs, unul din cele zece locuri - neeligibile - oferite de conducerea PNL la alegerile din acest an.

Mai mult, castigatorii nu vor obtine doar niste locuri neeligibile in toamna, ci vor fi desemnati, dupa un stagiu de patru ani la scoala politica a formatiunii liberale, pe locuri eligibile la viitorul scrutin electoral.

Stoica a anuntat ca selectia finala va fi facuta, in data de 10 octombrie, de un juriu pe care il va conduce si care va fi compus din "zece cetateni obisnuiti".

Cu alte cuvinte, nu va fi un juriu la fel de sobru ca acel care desemneaza candidatii adevarati. Cei plasati pe primele locuri ale listelor sunt desemnati de foruri cu adevarat competente, cele mai inalte din partid, formate, in buna masura, din actuali parlamentari, care si-au dovedit loialitatea fata de partid.

Acestia nu pot gresi. Pentru cei care au doar rolul de a umple listele electorale, sunt buni si cetatenii obisnuiti.

Concursul anuntat de conducerea PNL nu are nici o legatura cu ceea ce prevede statutul PNL. Tinerii chemati la 10 octombrie la sediul liberalior din Bulevardul Aviatorilor ar trebui preveniti ca, indiferent de rezultatul concursului, ei nu pot deveni candidati ai acestui partid decat daca sunt votati de Delegatia permanenta a PNL.

Aspirantii la un loc pe listele PNL nu pot obtine, la 10 octombrie, decat o recomandare binevoitoare din partea a zece oameni obisnuiti.

Concursul anuntat de Valeriu Stoica este, evident, un gest electoral, menit sa contrabalanseze criticile organizatiei de tineret a partidului.

Nemultumiti ca au ratat, in ultimul moment, obtinerea unui loc eligibil, liderii acesteia au amenintat cu boicotarea campaniei electorale, riscand sa creeze liberalilor imaginea unui partid care refuza sa promoveze tinerii.

O gaselnita care, daca ar fi sa se aplice si parlamentarilor cu state vechi, care sunt din nou plasati pe locurile cele bune, ar trebui salutata. Ar fi plina de invataminte o verificare a acestora, sa vedem cati au absolvit facultatile cu medii peste noua si, mai ales, cine stie cel putin doua limbi straine.

Probabil ca rezultatul ar insemna, cu adevarat, o primenire a clasei politice, pe care partidele spun doar ca o doresc, dar pe care toti tinerii din aceasta tara ar aplauda-o cu siguranta.

In privinta loialitatii, tinerii activisti ai partidelor s-au dovedit, pana acum, atasati formatiunii politice in care s-au inscris.

Ceea ce nu se poate spune despre destui parlamentari, ale caror tendinte migratoare s-au intensificat pe masura ce se apropiau alegerile.

ai totusi, se pare ca nici macar liderii organizatiilor de tineret ale principalelor partide (PDSR, PN?CD, PNL de exemplu) nu vor pupa anul acesta locuri eligibile, pentru ca "seniorii", mult prea acomodati cu binefacerile vietii de "ales", sa nu ramana fara coledzi.

Revenind la "concursul" anuntat de Valeriu Stoica, inlocuirea in juriu a membrilor Delegatiei Permanente cu "oameni obisnuiti" s-ar putea sa fie nestatutara, dar este prudenta si de inteles.

Poate cineva sa bage mana in foc ca personalitati precum Sorin Stanescu, Dinu Secrieru, Cornel Boiangiu, Tiberiu Vladislav, cu totii, capi de lista ai PNL, sunt in masura sa-si dea seama daca aspirantii la un un loc pe aceleasi liste cu ei stiu, intr-adevar doua limbi straine?.

Cat despre soliditatea principiilor liberale ale candidatilor, desigur ca un juriu format din ''locuri intai" pe listele PNL ca Mihaita Calimete (intrat in al treilea partid in sase luni), Norica Nicolai, Cazimir Ionescu ori Victor Babiuc ar fi fi fost o idee mai deplasata decat orice incalcare de statut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO