Opinii

Opinie Tănase Stamule, economist: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri din pachetul Ciolacu este o măsură antieconomică

Opinie Tănase Stamule, economist: Impozitul de 1% pe...

Autor: Tănase Stamule

23.09.2023, 16:10 6794

Insistenţa cu care premierul, consiliat de neocomuniştii din jurul său, ţine de impozitul pe cifra de afaceri trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte viitorul economic al României. Pachetul Ciolacu riscă să devină o piatră de moară pentru ţara noastră.

Nicio ţară din Uniunea Europeană nu are un impozit similar şi nici nu are de gând să introducă.

Discursul împotriva marilor companii trebuie făcut cu cap, pentru a nu afecta locurile de muncă ale românilor.

Când e vorba de mari companii trebuie să discutăm despre doua categorii distincte.

Prima categorie este formată de firmele ce au ca piaţă România şi unde valoarea adăugată rămâne în ţară. Aceste companii au ca obiectiv principal profitul în România şi e firesc să fie urmărite cu atenţie pentru a ne asigura că plătesc taxe. Aceste companii au în general rata profitului peste 6% şi probabil că impozitul pe cifra de afaceri nu le va lovi foarte tare fiindcă vor plăti oricum.

A doua categorie de companii este formată din cele care produc în România pentru pieţe externe. Sunt companiile de componente de tot felul, haine, piese auto, etc. Aceste companii au ales România datorită proximităţii faţă de vestul Europei, forţei de muncă şi legislaţiei predictibile. Ele nu îşi vând produsele în România şi valoarea adăugata pe care o realizează la noi e foarte mică. Implicit, aceste firme au marje de profit intre 0 si 3%, obiectivul lor nefiind de a face profit ci de a optimiza costurile de producţie pentru produsul final.

Aceste companii vor fi direct afectate de impozitul pe cifra de afaceri, multe urmând să treacă pe pierdere. În acest fel şi atractivitatea României ca destinaţie de investiţii va scădea masiv iar multe firme vor decide să plece in ţări vecine cu taxe mai mici.

Companiile care produc in special pentru alte pieţe angajează peste 1 milion de români. Desigur că putem spune că nu ne interesează viitorul acestor oameni iar ura faţă de corporaţii e mai importantă politic decât stabilitatea locului lor de muncă.

Din păcate, din cauza sfaturilor proaste primite de premier din partea consilierilor neocomunişti, România riscă să intre într-o aventură economică ce nu ştim cum se va sfârşi. 

Deşi pachetul Ciolacu este necesar pentru a rezolva criza bugetară provocată de gaura lui Câciu, este nevoie de foarte mare atenţie politică pentru a nu afecta masiv iremediabil mediul de afaceri.

Tănase Stamule este decanul Facultăţii de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ)  din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO