Opinii

Opinie Lucia Efrim - Mediafax: Istoria celorlalte arestări de vameşi arată că operaţiunea de la Siret este un simplu exerciţiu de imagine

Opinie Lucia Efrim - Mediafax: Istoria celorlalte arestări de vameşi arată că operaţiunea de la Siret este un simplu exerciţiu de imagine

Autor: Efrim Lucia Margareta

06.02.2011, 23:45 99

Arestarea vameşilor de la Siret, în contextul evaluărilorRomâniei pentru Schengen, aminteşte de acţiuni similare, care auavut loc în 2006, la Otopeni şi Ploieşti, în perioada premergătoareunui nou Raport al CE, dar care nici până acum nu s-au finalizatdin punct de vedere juridic, adică cu pedepsirea acuzaţilor îninstanţă.

Demersul DNA de a reţine 59 de vameşi şi poliţişti de la VamaSiret ar putea fi considerat benefic dacă n-ar exista semne deîntrebare cu privire la durata destul de mare a anchetei într-undomeniu în care situaţia era evidentă şi cunoscută de multă vremede autorităţi. Alte semne de întrebare se referă la momentul alespentru această acţiune în forţă, respectiv în plină dispută privindadmiterea României în Schengen, dar şi coincidenţa cu declaraţiapreşedintelui Traian Băsescu în plenul APCE, care anunţa februarieca o lună în care vor fi date noi semnale în luptaanticorupţie.

La toate acestea se adaugă şi doza de scepticism determinată deprecedentele astfel de cazuri, de la Otopeni şi de la Ploieşti,care, după patru ani, nu par a avea o finalitate.

În 5 decembrie 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) au trimis în judecată 18 persoane, printre care adjunctulşefului Biroului vamal Ploieşti şi alţi 15 vameşi, acuzaţi că auprimit mită câte 9.000 de euro fiecare timp de doi ani şi opt luni,după ce toţi aceştia fuseseră ridicaţi în luna octombrie, duşi laaudieri, apoi la instanţe pentru emiterea de mandate dearestare.

De atunci, încă sunt judecaţi pentru luare de mită Liviu Jianu -adjunct al şefului Biroului Vamal Ploieşti, Silvia Chiru, NicolaeOprea, Emil Horobeţ, Carmen Dumitru, Danilea Barbu, Dumitru Branga,Viorel Duţu, Nicolae Şitoianu, Mircea Preda, Ion Roman, CristianFirimiţă, Vasile Necula, Matilda Rădulescu - casier la Biroul VamalPloieşti, Traian Zărnescu, Nicolae Stan şi Justina Stănilă, iarLucia Simionescu - declarant vamal la societatea de comisionariatvamal Unitehnica, pentru dare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2004 - august 2006, cei 16lucrători vamali de la Biroul Vamal Ploieşti au pretins şi primit,în repetate rânduri, bani şi bunuri de la declaranţi vamali înscopul de a le facilita (urgent) îndeplinirea formalităţilorvamale.

Lucia Simionescu, angajată a societăţii de comisionariat vamalUnitehnica, a dat, în repetate rânduri, bani şi bunuri lucrătorilorvamali din cadrul Biroului Vamal Ploieşti, pentru a finaliza câtmai rapid documentele vamale întocmite clienţilor săi, agenţieconomici, care efectuau operaţiuni de import-export şi pe care-ireprezenta în relaţia cu vama.

De asemenea, ancheta a relevat faptul că Justina Stănilă, încalitate de declarant vamal la societatea de comisionariat vamalWim Bosman, a primit, în repetate rânduri, sume de bani de laagenţii economici, pe care-i reprezenta în relaţia cu Biroul VamalPloieşti, în scopul de a urgenta (întocmirea documentaţiei)formalităţile vamale pentru aceştia.

Probatoriul administrat în dosar a relevat că activitateainfracţională a avut loc într-o lungă perioadă de timp, după unplan bine elaborat în ceea ce priveşte mecanismul de percepere amitei, actul de serviciu fiind întârziat ca urmare a neremiteriibanilor. S-a ajuns astfel ca inculpaţii să facă din exercitareaatribuţiilor de serviciu o sursă constantă de venituri ilicite,susţin anchetatorii.

Printre stratagemele des folosite de lucrătorii vamali senumărau refuzul de a da liber la vamă mărfurilor, prin invocareaunor motive, cum ar fi: traducerea incorectă a actelor,nefuncţionarea sistemului lor de operare etc. De îndată cereprezentanţii societăţilor comerciale răspundeau cererii vameşilorde a le da bani, liberul la vamă era acordat, fără a mai solicitadocumentele pe care le invocaseră anterior.

Procurorii susţin că pentru îndeplinirea formalităţilor vamale,în cele mai multe cazuri, societăţile comerciale (în mod direct sauprin intermediul declaranţilor vamali) au fost obligate să deamită, pentru ca aceste formalităţi să se desfăşoare mai rapid. Mitaera dată fie sub formă de sume de bani, fie în bunuri, cum ar fisticle de vin, pungi cu miere, pungi cu cafea, răcoritoare, bluzede damă, cămăşi bărbăteşti confecţionate de firme importante,produse cosmetice, încălţăminte.

De fapt, darea şi luarea de mită erau un fapt atât de obişnuit,încât nici declaranţii vamali, nici vameşii nu se fereau unii dealţii (de exemplu, în biroul SC Unitehnica lucrau 11 angajaţi),nici măcar atunci când în birou se aflau persoane străine.

Acest dosar se află încă în prima etapă a procesului, laTribunalul Prahova, având termen de judecată 21 februarie 2011.

În alt proces asemănător, în 11 decembrie 2007, DirecţiaNaţională Anticorupţie a trimis în judecată 21 de vameşi de laBiroul Vamal Otopeni, sub acuzaţia că ar fi primit mită peste80.000 de lei.

Cei 21 de vameşi sunt acuzaţi că în perioada decembrie 2005 -septembrie 2006 ar fi săvârşit, în total, 8.121 de fapte decorupţie - luare de mită şi primire de foloase necuvenite - pentrucare ar fi primit, în total, suma de 81.470 de lei, a informatBiroul de presă al DNA.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul Biroului Vamal Otopeni,"darea şi luarea de mită nu numai că deveniseră obicei, dar aucăpătat caracterul unor acţiuni fireşti, cotidiene".

La Biroul Vamal Otopeni au desfăşurat activităţi 54 de firme decomisionariat vamal, însă cercetările au evidenţiat cupreponderenţă oferirea mitei şi a foloaselor necuvenite doar dinpartea angajaţilor a două societăţi comerciale, potrivit DNA.

În cursul anchetei penale a fost folosit un investigator subacoperire, autorizat să acţioneze de către Direcţia NaţionalăAnticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei şi care a desfăşuratactivităţi de comisionariat vamal în cadrul Biroului VamalOtopeni.

Anchetatorii au dispus poprirea sumelor de bani aflate înconturile bancare deschise pe numele a 17 angajaţi vamali.

Procesul celor 17 continuă la Tribunalul Buzău, nefiind luatăîncă o decizie, iar termenul de judecată este în 18 februarie2011.

Un caz după aceeaşi tipologie s-a dat publicităţii joi, cândzeci de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost ridicaţi deanchetatorii Direcţiei Generale Anticorupţie şi ai DirecţieiNaţionale Anticorupţie, fiind apoi reţinuţi pentru luare şi dare demită, constituire de grup organizat.

Fostul şef al Punctului de trecere al Frontiere Siret, AurelAnea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiileluare de mită în formă continuată şi constituire de grupinfracţional organizat, fiind implicat în contrabandă cu ţigări,informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe deţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 leidrept mită, iar poliţistului 50 de lei, sumele primite depoliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000 şi 8.000 leipână la 20.000-25.000 lei.

Rămâne de văzut dacă acest caz va avea ca urmare pedepsireaexemplară a infractorilor într-un timp rezonabil sau dacă va eşuaca şi precedentele.

Lucia Efrim este redactor la agenţia de presăMediafax, specializată pe probleme juridice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO