Opinii

Opinie Iulian Anghel: Onorabilii domni Ialomiţianu şi Botiş

03.10.2010, 23:57 31

Când, în urmă cu vreo zece luni, Sebastian Vlădescu şi MihaiŞeitan preluau fotoliile Finanţelor, respectiv al Muncii, ei sefăceau remarcaţi prin savoarea cu care comentau subiectele publicecare îi priveau.
La o lună de la preluarea mandatului Finanţelor, respectiv alMuncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş se remarcă princvasianonimatul pe care singuri şi-l impun.

Peste o săptămână şi ceva domnii Ialomiţianu şi Botiş ar trebuie săprezinte Parlamentului proiectul legii bugetului de stat şi pe celal asigurărilor sociale. Prezentarea publică a proiectuluibugetului consolidat ar fi trebuit să fie, în prealabil, însoţităde redactarea bugetelor multianuale, potrivit legiiresponsabilităţii fiscal-bugetare. Un proiect redactat în vremeafostului ministru Vlădescu a fost prezentat, dar Consiliul Fiscalsusţine că este doar o părere de proiect.

Ce buget vor prezenta, peste două săptămâni, domnii Ialomiţianu şiBotiş? Pe ce se va fundamenta bugetul? Va fi nevoie de creşteri detaxe, se va umbla în zona stimulării muncii printr-o, cel puţiniluzorie, scădere a fiscalităţii pe muncă? Ce se va întâmpla cufiscalitatea, până la urmă, anul viitor?
Aceasta este vremea în care companiile încep să-şi facă bugetele,dacă nu trebuia să le fi finalizat deja. Pe ce să se bazeze cândîncep un astfel de demers?
Ultimul briefing de presă, de săptămâna trecută, a domnilorIalomiţianu şi Botiş merită povestit.
Domnul Ialomiţianu anunţa dispariţia impozitului minim pe cifra deafaceri şi introducerea impozitului forfetar de anul viitor,impozit, susţinea domnia sa, ţintit spre zonele în care evaziuneafiscală nu poate fi combătută. Care sunt acele zone? GheorgheIalomiţianu: "În momentul în care vom veni cu actul normativ o săvi-l prezentăm!".

Vlădescu susţinea, de luni de zile, că zonele de enormă evaziunefiscală sunt petrolul, agricultura, tutunul, băuturile alcoolice.Ialomiţeanu nu riscă: "În momentul în care venim cu actul normativvi-l vom prezenta!". În regulă, dar când? Dacă eu aş avea, depildă, o fermă, iar la finele anului mă trezesc cu un impozitsuplimentar, ce mă fac?
Domnul Ialomiţianu nu ştie sau nu vrea să spună de unde va fifinanţat anul viitor deficitul bugetar. Va trebui să spună asta înmomentul în care, peste nici două săptămâni, va trebui să prezinteParlamentului proiectul de buget. Dar va fi prezentat oare? Aredomnul ministru idee despre ce va însemna sau ar trebui să însemneeconomia României anul viitor?
Gheorghe Ialomiţianu spune: "Deficitul bugetar va fi finanţat şi,dacă luaţi strategia financiară bugetară, vedeţi acolo şi piaţainternă şi piaţa externă". Asta-i bună! Este clar că deficitul vafi finanţat într-un fel sau altul. Dar strategia fiscal-bugetară aîntârziat trei luni! Consiliul Fiscal susţine că este o variantă laun an lumină distanţă de ce înseamnă economia României astăzi.Ialomiţianu trimite însă la această variantă a strategiei în carenimeni nu crede. La Ministerul Muncii este în lucru, de luni dezile, un proiect privind micşorarea indemnizaţiilor pentru mame.Toţi reporterii acreditaţi la Ministerul Muncii au auzit de el. Nuşi ministru Botiş: "Vă rog să-mi permiteţi ca atunci când vom aveaun concept despre ceea ce dumneavoastră aţi specificat aici, săvenim şi să spunem care este conceptul pe care noi îlsusţinem".

Ieri, 3 octombrie, s-a împlinit o lună de când cei doi miniştri audepus jurământul. Ce am aflat într-o lună de zile? Că cei doiminiştri, cei mai importanţi din Cabinet, nu ştiu, nu au văzut, nuau auzit. Vlădescu şi Şeitan au plătit cu funcţia pentru că au fostprea guralivi. Sau pentru că nu erau oameni de partid. Pentru că,prin luările lor de poziţie au pus în dificultate Guvernul. DomniiIalomiţianu şi Botiş aleg să tacă. Sunt oameni de partid. Pe cândera vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe din CameraDeputaţilor, ministru Ialomiţianu avea idei, chiar şi în legăturăcu impozitele. Să-l cităm: "Eu nu cred că nu putem să aplicămsistemul de impozitare forfetar pentru că nu avem baza de date. Cefacem? Numărăm scaunele sau mesele sau muncitorii?". Acum anunţă unimpozit forfetar, dar se mai gândeşte spre ce zone va fi canalizat.Şi-a făcut domnia sa o bază de date între timp?
Domnul Botiş a venit în PDL de la PSD, unde, până în 2004, a fostpreşedintele social-democraţilor din Bistriţa-Năsăud. Acum esteministru şi va trebui să gestioneze o zonă foarte fierbinte, maiales că mişcările de stradă se vor înteţi.
Cel puţin, din acest punct de vedere, Botiş ar putea fi un tamponîntre stradă şi Palatul Victoria. Poate face Botiş asta? Nu ştim.Pentru că, de o lună de zile, atât Botiş, cât şi Ialomiţianu, ceimai importanţi miniştri ai Cabinetului, nu ne-au spus nimic.

Miniştrii: "nu am discutat"

Briefingul de la Palatul Victoria din 29 septembrie 2010:

Reporter: Ne puteţi spune care sunt zonele cu evaziune fiscalămare?
Gheorghe Ialomiţianu (ministrul finanţelor): În momentul în carevom veni cu actul normativ o să vi-l prezentăm.
Reporter: Mâine este termenul
scadent pentru acele datorii care
trebuia plătite de Rompetrol, ce se va întâmpla?
Gheorghe Ialomiţianu: O să vă comunicăm în momentul în care se ia odecizie.
Reporter: Păi mâine este termenul limită, aţi vorbit cu cei de laRompetrol?
Gheorghe Ialomiţianu: Vă comunicăm în momentul în care se ia odecizie.
Reporter: Domnule ministru, cu cât veţi putea majora salariilebugetarilor începând de la 1 ianuarie 2011?
Gheorghe Ialomiţianu: Încă legea nu este definitivă, în momentul încare o definitivăm o să vă comunicăm.
Reporter: Dar va exista o majorare?
Gheorghe Ialomiţianu: În momentul în care definitivămlegea...
Reporter: Vicepremierul Marko Bela a anunţat că va exista omajorare de la 1 ianuarie 2011, va exista sau nu?
Gheorghe Ialomiţianu: Noi o să vă comunicăm în momentuldefinitivării.
Reporter: Se apropie 20 octombrie; v-aţi gândit ce pachet definanţare externă v-a accesa România?
Gheorghe Ialomiţianu: Deficitul bugetar va fi finanţat.
Reporter: Săptămâna viitoare se anunţă noi proteste; aţi negociatcu sindicatele? Aveţi bani să le oferiţi ? Pentru că ei cermajorări salariale în 2011.
Gheorghe Ialomiţianu: Vom negocia şi în momentul respectiv când seia o decizie vă comunicăm.
********
Reporter: Domnule ministru, aţi discutat în Guvern despremicşorarea indemnizaţiei pentru mame?
Ioan Nelu-Botiş (ministrul muncii): Nu.
Reporter: Nu astăzi, dar se discută despre această măsură?
Ioan Nelu-Botiş: Nu am discutat.
Reporter: Dar intenţionaţi să discutaţi?
Ioan Nelu-Botiş: Nu am discutat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO