Opinii

Opinie Indira Crasnea, Mediafax: O întrebare pentru Adrian Severin: "A meritat? "

Opinie Indira Crasnea, Mediafax: O întrebare pentru Adrian Severin: "A meritat? "

Autor: Indira Crasnea

21.03.2011, 21:08 23

Adrian Severin este un personaj pătruns până în fibra intimă dedreptatea sa. Ziariştii-lupi din perfidul Albion deghizaţi în blanămătăsoasă de mioară lobbystă i-au făcut felul pentru că este "un omincomod" şi un "român influent". Faţă cu sinele, aşa se defineştepersoana cu tarif ridicat Severin.

Ultima sa păţanie l-a făcut să se înfăşoare fedeleş într-o"extremă tristeţe" şi "oarecare tulburare" şi să plutească aidomauleiului pe apă. Căci în jurul lui se învolburează partidul,socialiştii europeni, adversarii politici (fireşte), DNA. Aproapeca în teoria haosului: "fluturele" Severin a stârnit tornadă peruta Bucureşti - Bruxelles-Strasbourg.

Vă imaginaţi Sfânta Treime a PSD - venerabilul Iliescu,omnipotentul Năstase şi firoscosul Ponta - unindu-şi persuasiunea,rugile şi ameninţările ca să-l facă plecat pe eurodeputat?Adevărat, împricinatul a plecat: cu avionul "obişnuit" deBruxelles, grăbindu-se încet, în timp ce Schultz şi Swoboda îlaşteaptă pe "autosuspendatul" vicepreşedinte al PSD ca să-lconvingă cu binişorul - că aşa-i democraţia - să-şi strângăbagajele din respectabila "casă" a PES şi să se ducă la jocuri pecont propriu.

Răstimp, tovarăşilor de aventură ai lui Severin le-a rămassuficientă minte ca să se retragă, salvându-şi rămăşiţeleprestigiului. Au înţeles că au greşit şi în sinea lor au acceptatcă au încălcat reguli scrise şi, mai ales, nescrise. Aici esteameţitoarea diferenţă: la moravuri. Rămânem atât de departe deEuropa civilizată, de acceptarea că, odată intrat într-un joc,trebuie să dansezi în limita orânduielilor şi că trecerea pesteacest prag atrage descalificarea din ring.

Deja, neamţul Martin Schultz, respectatul şef al eurodeputaţilorsocialişti a devenit imperativ: îi va asculta lui Severin povestea,dar îi va cere să demisioneze. Cu onoarea şi imaginea nu-i deglumit. "Martin Schultz îi va cere lui Adrian Severin sădemisioneze din funcţia de europarlamentar, să îşi depună mandatul,asemenea celorlalţi doi eurodeputaţi. Dacă nu îşi va prezentademisia, va începe o procedură de excludere a acestuia din grup", aspus purtătorul său de cuvânt. La Bucureşti, Ponta&co s-auspălat pe mâini: aşteaptă ca lovitura de graţie să fie dată de laBruxelles şi, pe urmă să tragă, "curajos", ultimul cartuş.

"Eroul" nostru, însă, este neobosit în a convinge şi a seconvinge de cauza/dreptatea sa. Doar există prezumţia denevinovăţie. Şi pare decis să o facă scut, în spatele căruia se vamodela în contururi de victimă. Posturile de victimă şi mareneînţeles se contopesc uneori şi sunt haine fercheşe pentrueurodeputatul Severin.

Este o poveste care evoluează rapid şi care, destul de probabil,se va încheia printr-o cădere de ghilotină. Iar alesul român pentruEuropa n-ar trebui să-şi facă probleme de onoare. Ceva prea austerşi greu de dus. Singura întrebare pe care va trebui să şi-o punăcând îşi va examina ego-ul (ades supradimensionat) este: "Ameritat?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO