Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Să nu vă mire. Într-o zi, preşedintele României va fi un rom

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest: Să nu vă mire....

Autor: Dragoş Dragoteanu

10.09.2023, 18:44 2100

Cine si-ar fi imaginat vreodata ca SUA poate avea un presedinte care are tatal din Kenya? Un presedinte de culoare, in cea mai puternica economie mondiala, tara unde sclavia a fost infloritoare o buna perioada de timp. Afro-americanul Barack Obama va ramane in istoria SUA ca o ''pata de culoare'' care a dat un alt sens democratiei si valorilor acesteia. Actualul premier de culoare al Marii Britanii, Rishi Sunak, are origini indiene, de unde provin ''tiganii'. Primarul Londrei, Sadiq Khan, este un musulman de origine pakistaneza, tot de unde provin romii, un ''tuciuriu'' de mare succes printre britanici. Si exemplele pot continua.

Personal, cred cu tarie ca un ''tigan'' poate conduce tara mult mai bine decat cei care s-au perindat pe la palatul Cotroceni, dupa 1990. In opinia mea, un lider rom, scolit in strainatate, cult, inteligent si carismatic, poate convinge intr-o buna zi poporul roman, nu peste mult timp. Glumind, dar vorbind serios,  sigur ar gasi ramasitele unei drone ca sa topeasca fierul, fata de un neamt debusolat. Cred ca nu i-ar placea golful sau schiul mai mult decat sa petreaca timpul printre oameni si s-ar implica mai mult pentru binele tarii.

Daca vom ajunge in situatia din titlu, cei care sunteti rasisti si nu va duceti de obicei la vot ati avea un motiv intemeiat sa faceti putina miscare pana la urne. ''Cum sa ne conduca tara un ''tigan''? Uite asa, cu grija si cu succes! Eu as vota cu placere un rom la presedintia tarii, daca m-ar convinge ca poate mai mult decat predecesorii. Si nici n-ar fi prea greu sa-i depaseasca. Nu culoarea pielii conteaza, ci valorile si principiile in care crezi. Dupa ce injuri PSD ani de zile, ii vezi la guvernare, cu un presedinte de tara neamt (sac!), care s-a jurat ca nu va face asta.

In pandemie, am avut placerea si onoarea sa fac voluntariat 6 luni intr-un adapost de copii abuzati si abandonati, din Prelungirea Ferentari. In marea majoritate, acestia proveneau din familii de romi, destramate, cu parinti in puscarie si povesti de viata dramatice. De un lucru m-am convins: acei copii au un potential egal cu al oricaror copii de intelectuali sau smecheri din Dorobanti sau Primaverii. Mediul difera. Atat. Cativa dintre ei aveau o inteligenta sclipitoare, nativa, si se bucurau de viata pe care o aveau in fiecare zi. Dar, mai presus de orice, lipsurile si traumele emotionale traite ii tin uniti. In ”tigania” lor, romii se respecta.

Romanii nu mai sunt uniti. Au devenit individualisti si egoisti. Demografic, stau din ce in ce mai prost. Vremurile si grijile cotidiene i-au impins spre o viata pe cont propriu, in care s-au cufundat, fara sa-si dea seama. Pur si simplu, din ce observ eu, nu le mai pasa. Nu le mai pasa de cine conduce tara, de cum se conduce tara, de cine gestioneaza comunitatea. Se descurca la nivel individual cum pot, uitand ca fac parte din...Romania. Cei care s-au saturat sa fie romani in propria tara, au devenit emigranti. 3 milioane au intors spatele tarii din care provin. 

Dupa 1990, tiganii si-au pastrat obiceiul de a face multi copii. Demografic, stau din ce in ce mai bine. Se spune ca unii au mancat si lebede de foame, in Austria. De cand nu suntem lasati in Schengen, i-as incuraja sa nu ramana nicio lebada in tara unde s-a nascut Hitler. Romanii de etnie roma, nomazii Europei moderne, au furat la greu, mai ales de la bogatii intalniti pe alte meleaguri. Asa as fi facut si eu, cu mintea de acum, dupa ce am vazut care este mentalitatea majoritatii companiilor straine fata de tara noastra si romani. Multi straini se cred superiori. As fi mult mai mandru sa fiu numit ''tigan'' decat elvetian sau german, francez sau britanic. Sunt roman si ma adaptez. Nu dau un ''tigan'' de-al meu pe niciun strain de-al lor.

Hotia nu au inventat-o romii. Cine e mai hot? Un rom cu 4 clase primare care fura ca n-are incotro sau un presedinte scolit la Harvard/ Cambrige/ Stanford care devalizeaza o companie, lasand mii de oameni saraci? Cine e mai om: un ''tigan'' care cerseste sau un manager care face evaziune fiscala, ca sa-si ia bonusuri umflate? Cine e mai demn de incredere: un roman de etnie roma care recunoaste ca e ''tigan” sau un roman care fura de rupe si se da mandru ca e patriot?

Pentru cei fara de pacat, care n-au inselat niciodata pe nimeni, imi cer scuze ca am indraznit sa scriu despre romanii de etnie roma. Nu ma supar daca rasistii ma vor injura sau nu vor mai citi. Merita sa stiti ca am cunoscut si ''tigani'' onorabili, culti, mandri de provenienta lor, cu care am facut afaceri si au fost corecti. La fel cum am facut afaceri si cu ramani sadea, mari ''nationalisti'', care mi-au tras tepe de am vorbit singur pe strada. Lumea a devenit un sat mic si, va place sau nu, eu chiar cred ca un ''tigan'' va conduce intr-o zi Romania.

Dragoş Dragoteanu este Certified International Property Specialist.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO