Opinii

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Stimate Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, dacă programul de la New York vă permite, vă rog să vă întâlniţi cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Stimate Domnule...

Autor: Dragos Damian

19.09.2023, 14:24 12169

Îmi cer scuze ca va abordez in felul acesta, ma numesc Dragos Damian si lucrez la o fabrica de medicamente din Cluj-Napoca. Nu este o fabrica mare, dar suntem mandri ca ne platim toate taxele, impozitele si contributiile la noi in tara.

Tot citesc in presa ca Romania este o tara de consum din import, ca avem toate deficitele din lume, mai ales cel de balanta comerciala pentru ca nu mai fabricam nimic in tara, ca in loc sa construim fabrici construim malluri, ca Marcel Ciolacu spune ca finantele noastre sunt o “strecuratoare” din care dispar banii, ca vine in curand in tara FMI-ul sa ne puna la colt si cate si mai cate grozavii. Nefiind expert in macroeconomie, toate stirile astea ma ingrijoreaza cand ma gandesc la viitor, pentru ca tin la tara mea, vreau sa raman aici si eu si copiii si nepotii mei. Si cand spun ca tin la tara mea, nu sunt nici nationalist, nici extremist, nici suveranist, ca ni se spune ca nu avem voie asa ceva - pur si simplu tin la ea.

Expertii de macroeconomie subliniaza nevoia de cat mai multe fabrici in Romania pentru a face saltul de la o economie de consum din import la una de exporturi. La cat ma pricep eu, cred ca daca deschidem o suta de fabrici o sa inchidem o suta deja existente, pentru ca deficitul de forta de munca este asa de mare incat singura solutie de a gasi angajati calificati este sa furi de la competitie. Paradoxal chiar, Romania da ajutor de stat unor companii care fura angajatii altora, lucru care poate ar trebui investigat (dar asta este alta poveste).

Merita totusi incercata strategia de a atrage investtii industriale, am vazut ca si Marcel Ciolacu vorbeste despre “patriotism economic”.

Asadar, citind presa, am aflat ca Presedintele Turciei s-a intalnit tete-a-tete la New York cu Elon Musk, seful Tesla, SpaceX, Neurolink, Twitter, un om cu o avere estimata la aproape cat PIB-ul Romaniei. Recep Tayyip Erdogan l-a invitat sa construiasca o fabrica Tesla in Turcia, dandu-i o serie de garantii si asigurari despre potentialul de investitii din tara vecina.

Astfel incat, daca timpul va permite, poate reusiti si Dumneavoastra sa va intalniti cu Elon Musk si sa-l convingeti sa faca o investitie industriala la noi in tara. Romania nu este Turcia ca si forta de munca calificata industrial, nu este Germania (unde Tesla a deschis recent o fabrica) ca si tehnologie si nu e India (unde Tesla este tentata sa deschida o fabrica) ca si costuri de productie si populatie. Dar merita incercat, macar atrasa atentia asupra potentialului nostru si asupra faptului ca putem fi un hub de reconstructie al Ucrainei pentru una dintre cele patru companii ale lui Elon Musk dar si pentru alti parteneri strategici din SUA.

Ar fi utila poate, daca timpul va permite, si o vizita la Indianapolis, sediul gigantului Eli Lilly, descoperitorul unei molecule noi impotriva obezitatii, pentru a le atrage atentie asupra unei investitii in Romania. Mounjaro nu numai ca este o speranta in lupta contra obezitatii ci si un cec in alb pentru economia tarilor care vor avea facilitati de productie ale medicamentului.

Refuz sa cred ca exista un fondator, proprietar sau CEO al unui colos industrial american care intentioneaza sa investeasca in Europa sa nu fie deschis macar pentru o intalnire cu Presedintele sau Premierul Romaniei, daca acestia o cer. In noua lume de dupa conflictul din Ucrainei diplomatia economica va fi oricand mai importanta decat orice alt tip de diplomatie.

Sigur ca prioritatea numarul unu pentru Romania este siguranta nationala si este important ca va focusati pe acest subiect la New York. Totusi, in masura in care timpul va permite, poate reusiti sa aveti si cateva intalniri tete-a-tete cu sefii corporatiilor americane pentru a le deschide apetitul pentru o investitie industriala la noi.

Imi cer scuze ca v-am abordat pe aceasta cale si va asigur de intreaga mea consideratie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO