Opinii

Opinie Deloitte: Îndreptarea neclarităţilor trecutului. O nouă amnistie pentru obligaţiile fiscale suplimentare aferente tichetelor cadou

Opinie Deloitte: Îndreptarea neclarităţilor...
13.03.2023, 12:12 145

Tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate de anumite societăţi altor persoane decât propriilor angajaţi a fost subiectul unor dezbateri îndelungate între mediul de afaceri şi autoritatea fiscală, dat fiind că, în urma unor controale, reprezentanţii administraţiei au reîncadrat aceste beneficii din „venituri din alte surse” în „venituri din salarii”, stabilind astfel impozite şi contribuţii suplimentare, precum şi dobânzi şi penalităţi aferente în sarcina companiilor care le-au acordat. Astfel, sumele impuse au dublat, în unele cazuri, costul efectiv al tichetelor respective.

Iniţial, legislaţia fiscală reglementa tratamentul fiscal al tichetelor cadou acordate angajaţilor altei companii drept venituri din alte surse, supuse doar impozitului pe venit cu reţinere la sursă, existând inclusiv materiale emise de autorităţile fiscale care confirmau acest aspect. Cu toate acestea, interpretând în sens contrar legislaţia fiscală privind impozitarea tichetelor cadou, inspectorii au stabilit că acestea ar reprezenta venituri salariale, în anumite situaţii, chiar şi în lipsa unei relaţii contractuale de muncă între emitentul tichetelor şi beneficiarul lor.

Pentru a corecta situaţiile apărute în practică, în 24 februarie 2023 a fost adoptată Legea nr. 43/2023 care prevede anularea obligaţiilor fiscale principale şi accesorii stabilite în astfel de cazuri.

Cine poate beneficia de amnistie?

Beneficiarii acestei facilităţi se împart în două categorii principale. Pe de-o parte, amnistia se aplică persoanelor juridice în sarcina cărora autorităţile fiscale au stabilit diferenţe de obligaţii fiscale ca urmare a reîncadrării veniturilor din tichete cadou în categoria veniturilor de natură salarială.

Pe de altă parte, aceasta se aplică şi persoanelor juridice care au acordat astfel de tichete cadou altor persoane decât angajaţilor lor, dar pentru care nu s-a emis încă o decizie de impunere, legea amnistiei limitând dreptul autorităţilor fiscale de a emite, în viitor, decizii de impunere pentru perioade fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

Legea prevede că amnistia se aplică doar pentru veniturile din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii lor şi care au fost încadrate în categoria veniturilor din alte surse. Prin urmare, fiecare contribuabil trebuie să-şi analizeze cu atenţie situaţia pentru a stabili dacă este eligibil pentru a beneficia de efectele favorabile ale amnistiei.

Pentru sumele deja achitate, contribuabilul trebuie să depună o cerere de restituire

În cazul în care obligaţiile fiscale au fost deja stinse la data intrării în vigoare a legii, actul normativ prevede dreptul contribuabililor de a solicita restituirea sumelor respective prin depunerea unei cereri în acest sens la organul fiscal, în limita termenului de prescripţie de cinci ani ce se calculează începând cu data intrării în vigoare a legii.

Pentru aplicarea amnistiei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este obligată să emită, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii (27 februarie 2023), un ordin cu regulile necesare pentru anularea obligaţiilor fiscale.

Cu toate acestea, experienţele recente cu astfel de reglementări au arătat că autorităţile au avut nevoie de mai mult timp pentru a adopta normele, ceea ce a întârziat aplicarea efectivă a facilităţii. Pe de altă parte, tocmai această experienţă poate reprezenta o bază solidă în cadrul activităţii de elaborare a procedurii de aplicare, care să ajute autorităţile să se încadreze în termenul de 30 de zile şi să degreveze contribuabilii de o povară ce le-a fost impusă ca urmare a unor neclarităţi legislative ce nu le pot fi imputate.

În concluzie, legea este binevenită, dar mai rămân câteva aspecte care trebuie clarificate de către autorităţi, întrucât amnistia prevăzută de acestea nu acoperă toate implicaţiile tratamentului fiscal aplicabil tichetelor cadou. Spre exemplu, rămâne încă de clarificat dacă vor intra sub incidenţa acestei amnistii persoanele juridice care nu au tratat tichetele cadou drept venituri din alte surse (au aplicat alt tratament fiscal) sau cele care nu au acordat astfel de beneficii, ci au optat pentru acordarea de vouchere pentru magazinele online.

Material de opinie de Laura Epure, Managing Associate, Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociaţii Deloitte Legal, şi Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO