Opinii

Opinie Andrei Chirileasa: Normele de aplicare ale impozitului pe Bursă, publicate pe site-ul CNVM. Aşteptăm traducerea

Autor: Andrei Chirileasa

15.09.2010, 19:47 18

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat pepagina de internet proprie un proiect de ordin privind normele deaplicare pentru noul impozit pe câştigurile obţinute pe piaţa decapital.

Proiectul a fost elaborat împreună cu Ministerul Finanţelor şivizează aplicarea noului impozit pe câştigurile obţinute dinvânzarea acţiunilor, care este de 16% pe an, începând de la 1 iulie2010.

Dintr-o primă lectură a documentului, reiese că la finelefiecărui trimestru investitorii va trebui să-şi calculeze singuricâştigul net pe care să-l evidenţieze în declaraţia de impunere, pebaza căreia va fi stabilit impozitul pe care investitorul trebuiesă-l plătească.

Formulele de calcul sunt însă extrem de complexe:

"Câştigul net /pierderea netă se determină la sfârşitul fiecăruitrimestru ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistratecumulat de la începutul anului, ca urmare a tranzacţionăriititlurilor de valoare...", se arată în document.

Mai jos vin şi explicaţiile:

"Plata anticipată aferentă fiecărui trimestru se determină cadiferenţă între impozitul pe câştigul net cumulat de la începutulanului până la sfârşitul trimestrului pentru care se face calcululşi impozitul pe câştigul net stabilit la sfârşitul trimestruluianterior."

"Impozitul pe câştigul net cumulat de la începutul anului, luatîn calcul la stabilirea plăţii anticipate, se determinăaplicându-se cota de impozit de 16% asupra diferenţei pozitivedintre totalul câştigurilor şi pierderilor înregistrate până lasfârşitul trimestrului pentru care se face calculul. În situaţia încare diferenţa dintre totalul câştigurilor şi pierderilorînregistrate cumulat de la începutul anului este negativă, pentrutrimestrul respectiv nu se datorează plata anticipată."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO