Opinii

Opinie Alexandru Roşu, CEO Verde Magnesium: Proiectul european CRM Act oferă României ocazia de a-şi valorifica potenţialul de resurse naturale minerale şi umane într-un context internaţional important. Întrebarea este dacă guvernul va dori acest lucru

Opinie Alexandru Roşu, CEO Verde Magnesium: Proiectul...

Autor: Alexandru Roşu, CEO Verde Magnesium

19.03.2024, 13:48 158

Printr-un articol de fond din Ziarul Financiar, în contextul câştigării de către România a arbitrajului internaţional în disputa cu Gabriel Resources, Cristian Hostiuc menţionează şi alte proiecte miniere aflate în pregătire în România, printre care şi proiectul Verde Magnesium, lansând o întrebare retorică, o adevărată provocare:

”Dacă Uniunea Europeană va merge înainte cu acest act – Critical Raw Materials Act, guvernul României va trebui să deschidă harta resurselor minerale şi să discute apoi cu investitorii posibilitatea exploatării acestora. Să vedem atunci ce se va întâmpla?”

Crizele de aprovizionare care au afectat economia globală în urma evenimentelor din ultimii 5 ani au demonstrat că Europa nu îşi poate asigura necesarul de diverse metale şi compuşi chimici pentru industriile auto, electronică, aluminiu, aerospaţială, apărare, de echipamente şi consumabile medicale, de energie.

Europa a urmărit performanţă de mediu şi a cedat leadership-ul în domenii cheie ale economiei globale precum producţia şi prelucrarea resurselor naturale, sperând să îşi menţină avantajul competitiv în tehnologie şi domeniile industriale de vârf. După 30 - 40 de ani Europa constată că industria şi economia proprii şi-au pierdut competitivitatea la toate nivelurile şi sunt în mare pericol sub presiunea importurilor de bunuri ieftine. Aceste bunuri importate care nu mai pot fi produse competitiv în Europa, dar ne inundă pieţele, sunt realizate în alte părţi ale lumii cu ignorarea celor mai elementare standarde de protecţie a mediului (care sunt la ani lumină de cele ale UE), ameninţând locurile de muncă şi bunăstarea în Europa. Bunele intenţii nu au fost suficiente, planeta a devenit mai poluată şi Europa dependentă de importul de produse generatoare de poluare.

Legea Critical Raw Materials Act (CRM Act) adoptată recent de Parlamentul European este un semnal de trezire, de renunţare la naivitate care pe fondul unei creşteri accelerate a cererii pentru materii prime critice urmăreşte să sprijine producţia sustenabilă în UE în detrimentul importurilor poluante pentru asigurarea tranziţiei către o economie digitală şi decarbonizată. Obiectivele CRM Act sunt ca în deplină respectare a standardelor de protecţie a mediului şi printr-un calendar strict şi previzibil de autorizare, să se prioritizeze acele strategii şi proiecte care pot reduce dependenţa de importuri şi să permită în următoarea decadă:

♦ Asigurarea locală din consumul anual al UE a minim:

► 10% din extracţie

► 40% din prelucrare

► 15% din reciclare

♦ Dependenţa pentru importuri dintr-o singură ţară terţă să fie de maxim 65% din consumul anual al UE

Acestea sunt obiective minimale, de bun simţ, impuse de o realitate obiectivă: după ce a monopolizat accesul la resursele naturale la nivel global şi a devenit furnizorul aproape unic pentru elemente cheie din lanţurile de aprovizionare ale industriei europene, China generează un tsunami de bunuri ieftine către piaţa mondială ameninţând să scufunde multe sectoare industriale ale UE cu consecinţe extrem de grave nu doar în plan economic, ci şi social. Celor interesaţi de acest tsunami în mişcare le recomand să urmărească pe Youtube filmul ”Made in Europe, from mine to electric vehicle”, realizat de Institutul pentru minerale şi metale sustenabile KU Leuven, din Belgia.  

România a avut întotdeauna un mare potenţial, dar foarte rar a reuşit să îl pună în valoare. CRM Act oferă României ocazia de a-şi valorifica potenţialul de resurse naturale minerale şi umane într-un context internaţional important. Istorii nefericite precum cea de la Roşia Montană pot fi rapid depăşite cu proiecte de succes pe cupru, grafit, magneziu, ş.a. Competiţia în interiorul UE este însă acerbă şi pentru a-şi valorifica potenţialul România trebuie să acţioneze prompt şi inteligent, să atragă investitori privaţi serioşi, suport şi fonduri de la Bruxelles care să faciliteze dezvoltarea locală a unor proiecte cu impact semnificativ la nivel european.

Verde Magnesium propune României şi comunităţilor locale dezvoltarea unui proiect industrial integrat care pleacă de la explorarea şi exploatarea unor minereuri şi merge până la producerea de magneziu metalic verde prin: tehnologie modernă şi curată, operare sustenabilă, amprentă de carbon de 1-5 t CO2 / tona de Mg comparativ cu 28 t CO2 / tona de Mg importată din China, acoperirea până la 50% din cererea UE de Mg prin producţie locală, sute de locuri de muncă bine plătite, miliarde de dolari în investiţii, taxe la bugetul de stat şi cele locale.

Verde Magnesium a demonstrat autorităţilor române şi europene că are know-how-ul şi capacitatea de a implementa un proiect sustenabil şi propune un parteneriat onest cu comunităţile locale şi Statul Român care să permită construirea unui hub al industriei europene a Magneziului în România, ca nou pilon de creştere economică şi prosperitate socială, cu respectarea celor mai înalte standarde de protecţie a mediului. Aşteptăm cu interes răspunsul Statului Român la demersurile legale iniţiate.

Alexandru Roşu este CEO Verde Magnesium, o companie care vrea să exploateze resursele de magneziu din România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO