Opinii

Monica Colt si Carmen Mazilu, Tax Advisors Noerr: Ce facilităţi fiscale propune Guvernul pentru firmele care îşi achită restanţele până la 15 decembrie

Ministerului Finanţelor Publice a fost publicat pe 8 mai un comunicat conform căruia Guvernul a aprobat amnistia fiscală propusă de acest minister pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanţelor până la data de 15 decembrie 2020.

Conform acestui comunicat, facilităţile fiscale vizează toţi contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice sau profesii libere, entităţi fără personalitate juridică, instituţii publice, etc.).

Comunicatul face referire la 4 tipuri de facilităţi fiscale, astfel:

  1. Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la această dată au în sold atât obligaţii bugetare accesorii cât şi obligaţii bugetare principale.
  2. Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.
  3. Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacă la această dată contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligaţiile bugetare principale au fost stinse.
  4. Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecţiei fiscale sau verificării situaţiei fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Aplicarea acestor facilitaţi este condiţionata de îndeplinirea unor condiţii referitoare la situaţia fiscala a contribuabilului. Cu condiţia îndeplinirii tuturor acestor condiţii, contribuabilul poate să cumuleze toate cele 4 facilităţi fiscale menţionate mai sus.

Autorităţile administraţiei publice locale nu au obligativitatea aplicării acestor facilitaţi. Acestea pot însa opta pentru aplicarea acestora, dacă respectivul consiliu local stabileşte, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi precum şi procedura aplicabilă.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.