Opinii

Modernizarea statului incepe tot cu principiul "las'ca stim noi mai bine"

20.12.2009, 23:00 29

Este bizar faptul ca unpartid de talia PD-L sa nu gaseasca un om bun pentru Finante inrandul echipei sale. Oricat ar fi de apropiat Sebastian Vladescu deconducerea partidului, numirea sa arunca destula ceata asupra aincotro vrea noul partid de la putere sa indrepteRomania.

De fiecare data cand unpartid a luat puterea, a venit cu o persoana din propriaorganizatie la Finante. Florin Georgescu, Mihai Tanasescu, MirceaCiumara, Ionut Popescu, Varujan Vosganian, Gheorghe Pogea - erauoameni de partid 100%. Asa face un partid care se tine bine pepicioare - preia in primul rand bugetul.

Date fiind obisnuinta, darsi modalitatea de functionare a administratiei centrale romanesti,ministrul de finante este de multe ori primul- ministru de facto alguvernului. Nu mai departe decat in acest an ministrul de finanteGheorghe Pogea a fost cel care a sustinut concediile fara plata lanivelul intregii administratii ca modalitate de reducere acheltuielilor, desi nu era treaba sa sa gaseasca o solutie, ci aprimului-ministru.

Dar bizareria numirii luiSebastian Vladescu nu este singulara.

La fel au fost situatii inguvernul precedent PSD-PD-L, unde au aparut dintr-o data o serie deministri, departe de domeniile de activitate administrate sinecunoscuti in partid.

Toate acestea pot duce laconcluzia ca guvernele nu se fac de catre partide, ci de catresuprastructuri de putere care isi impun oamenii. Cine face cuadevarat guvernele si care sunt caile prin care o persoana intra inacest cerc? Mister.

Jocul democratic cere capartidele sa vina cu oamenii. Gordon Brown, actual prim-ministru inMarea Britanie, a jucat decenii in partid inainte de a fi o lungaperioada de timp ministru de finante.

Ce mai voteaza colegiuldirector al PD-L daca nu poate vota politica bugetara? Toatedeciziile strategice ale unui guvern trec pe la Finante, iarpolitica unui partid se face mai mult prin felul in care suntstransi banii decat prin felul cum sunt cheltuiti.

Si mai bizara a fostincercarea de a numi la Ministerul Muncii, adica ministerul carecoordoneaza cea mai mare parte a banilor publici cheltuiti, a unuiom de la PSD. Se poate contradictie mai mare decat sa strangi baniiin mod liberal si sa-i cheltui in mod social-democrat? Ai asiguratun deficit bugetar de 10% din PIB in doar cateva luni.

Este posibil ca experientad-lui Vladescu, fost membru al PNL pana in 2002, dar perceput ca untehnician, sa fi contat in alegerea facuta. Dar sentimentul ca sefac anumite jocuri necunoscute numai opiniei publice, esteacut.

Aceasta lipsa detransparenta, dar si persistenta in includerea in guvern a unorpersoane fara pregatire de specialitate in domeniul administrat (deexemplu Elena Udrea) fac ca echipa premierului desemnat Emil Boc safie primita fara un minim entuziasm, ba dimpotriva.

Nu se mai pune la socotealainsistenta ministrului economiei Adriean Videanu de a pune peagenda guvernarii, chiar la primele discutii cu presa din acestmandat, foarte controversatul proiect Rosia Montana.

In plina criza, candcompaniile romanesti se sufoca dupa finantare si cad una dupa altain insolventa, asta era problema, goana dupa aur.

Cine devine ministru,impartirea portofoliilor, aranjarea prioritatilor - sunt deciziicare ar trebui sa raspunda la ceea ce asteapta oamenii, societatea,de la un guvern, nu la ce asteapta un grup ajuns laputere.

Modernizarea statului parcaar trebui sa presupuna alt tip de actiune politica - transparenta,competenta, focus pe probleme vitale.

Parca prea repede uitaacesti oameni ca sunt platiti din bani publici si ca sarcina loreste sa lucreze pentru societate, nu sa o trateze in felul acesta,cu un permanent "stim noi mai bine ce trebuie facut si cine sa fiepus si unde".

Mai erau altii inainte carese comportau asa, au fost indepartati de la putere si de atunci totpoarta povara.

Sorin Paslarueste redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO