Opinii

Mircea Geoana: O singura lectie: revenirea la agenda reala

21.05.2007, 17:49 58

Votul la referendum este un semnal important care va fi respectat de PSD. Votul de la referendum, iar nu toate interpretarile date de domnul Basescu. Pe fondul absenteismului masiv, doar 30% dintre romani au votat impotriva demiterii lui Traian Basescu. Acest electorat
i-a dat lui Traian Basescu o sansa sa se schimbe, nu de a persevera in greseala. Indiferenta alegatorilor este insa avertismentul cel mai puternic, mostenirea cea mai grea a acestui referendum. Ea arata ca disputele politicienilor sunt neinteresante pentru cetateni, ca ei vor sa ne intoarcem la problemele de pe agenda reala.
In perioada urmatoare, faptul ca majoritatea romanilor au stat acasa trebuie sa fie reperul principal care sa ne ghideze actiunile, si noua si lui Traian Basescu. O democratie reala nu inseamna sa tii cont doar de parerea celor care se implica. Indiferent daca acestia sunt majoritari si cu atat mai putin atunci cand sunt minoritari, asa cum a fost cazul la acest referendum. O democratie autentica este aceea care nu lasa pe nimeni pe dinafara. Cum vom reusi sa evitam divortul dintre institutiile democratiei si cetateni? Prin intalniri in piata publica, o data la trei luni, intre Traian Basescu si cativa membri ai PD? In nici un caz. Nu vom face decat sa pacalim democratia. Cum vom reusi sa retrezim interesul cetatenilor absenti pentru problemele de interes public? Vorbindu-le doar celor care au participat la referendum? In nici un caz. Nu vom face decat sa marim prapastia dintre majoritate si politicieni. Singura salvare este ca politicul vorbeasca pentru toata lumea si sa se intoarca la problemele cetateanului: la salarii si pensii, locuri de munca si locuinte, educatie si sanatate. Aceasta revenire la agenda reala risca sa ramana insa o vorba goala, daca nu mergem direct la sursa raului. Divortul dintre cetateni si clasa lor politica nu poate fi evitat decat daca unul dintre parteneri se schimba in bine. Cum cetatenii au intotdeauna dreptate, cea care trebuie sa evolueze este clasa politica: votul uninominal, reforma administrativa, descentralizarea, schimbul de generatii in toate partidele politice si o noua Constitutie in 2009 sunt reperele principale care i-ar putea aduce pe cei 60% dintre romanii absenti mai aproape de problemele publice, politice ale cetatii.
Continuarea crizei, asa cum mi s-a parut ca ar dori Traian Basescu, reprezinta cea mai proasta alegere pentru ca ea risca sa-i indeparteze definitiv de spatiul public si pe cei 40 si ceva de procente care au avut sambata un comportament civic. Iar atunci vom putea vorbi cu certitudine despre sfarsitul democratiei.
In ceea ce ne priveste, ca principal partid din Parlamentul Romaniei si din viata politica romaneasca, PSD este gata sa intre intr-o relatie cu institutia prezidentiala pe baza si in limitele legii fundamentale, a respectului pentru democratie, statul de drept si drepturile omului. Vom face acest lucru cu buna credinta, in mod constructiv si rational. Nu vom negocia niciodata Constitutia si democratia acestei tari. PSD isi va folosi intreaga forta si competenta pentru a asigura un climat de stabilitate si dialog politic, si o buna guvernare, cu toate fortele politice romanesti. Am stat destula vreme cu grija presedintelui, a venit clipa sa avem si grija tarii. Vom promova si sprijini toate initiativele care pot constitui temelia unui mare proiect national, european, care sa transforme rapid Romania intr-o tara moderna, prospera si demna, pentru toti cetatenii sai. Incepand de astazi, cetatenii nu mai sunt partizanii sau oponentii lui Basescu. Si cei care au votat si cei care nu au votat redevin cetatenii Romaniei. Avem cu totii obligatia sa ii ajutam sa aiba o viata mai decenta si mai buna.

Mircea Geoana este presedintele PSD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO