Opinii

Mihai Tanasescu: Impactul cotei unice asupra indicatorilor economici

21.09.2006, 19:52 56

Cota unica polarizeaza in continuare veniturile romanilor. In ultimii doi ani, am observat ca efectele acestui sistem de impozitare asupra nivelului de trai sunt dintre cele mai nefaste: salariul mediu brut lunar pe economie a crescut, in iunie 2006 fata de iunie 2004, cu numai 3% peste cresterea PIB, in termeni nominali. In plus, aceasta crestere reprezinta de fapt o replica la reducerea contributiilor sociale. De fapt, salariul real in primul semestru al anului 2006 a scazut. Salariatii care au beneficiat de aceasta cota unica reprezinta doar aproximativ 20% din totalul populatiei, fiindca numai 50% din veniturile totale ale gospodariilor provin din salarii si activitati independente.
Statistica ne arata modul in care a fost distribuita "bunastarea" in urma aplicarii cotei unice: 53% dintre salariati (2,5 mil. de oameni) au primit in plus mai putin de 1 euro lunar; 32% au primit 5 euro lunar si numai 3% din salariati (aproximativ 160.000) au primit peste 220 de euro lunar. In aceste conditii, 4 milioane de oameni (85% din total) au primit doar 18% din suma ramasa la dispozitia lor prin introducerea cotei unice, in vreme ce 15% dintre salariati au primit peste 82% din cele 700 de milioane ramase in afara bugetului. De aici si efectul polarizator al introducerii acestei masuri fiscale.
In concluzie, populatia cu venituri mici a castigat putin, iar consumul a crescut pe baza creditelor bancare, in special pentru cei cu salarii mari. In acest timp, majoritatea salariatilor sunt acum obligati sa plateasca mai multi bani din buzunar pentru a acoperi cresterea accizelor si a taxelor indirecte, menita sa compenseze golul de venituri bugetare provocat de introducerea cotei unice. Nivelul de trai al celor mai multi a fost afectat, iar majorarile prognozate in 2007 si 2008 pentru preturile administrative vor adanci discrepantele dintre cei cu venituri mari si cei cu venituri mici.
Ponderea cheltuielilor bugetare pentru sanatate, asistenta sociala si pensii a fost mai mica in 2006 comparativ cu anul 2004, din cauza introducerii cotei unice. Statul si-a diminuat mult rolul activ de protectie sociala. Reducerea cheltuielilor cu politicile sociale i-a afectat in primul rand pe cei cu venituri mici, care nu au beneficiat de avantajele cotei unice. Astfel, in raport cu indicele pretului mediu de consum, puterea de cumparare a punctului de pensie a scazut cu peste 3% in iunie 2006 fata de aceeasi perioada a anului 2004. Situatia disperata i-a impins pe multi pensionari sa protesteze in strada fata de indiferenta pe care Guvernul o manifesta in raport cu cei mai saraci dintre cetatenii Romaniei.
Cota unica pune in pericol stabilitatea economica pe termen mediu si lung. Cresterea deficitelor externe si majorarea creditului intern
i-au determinat pe analistii economici sa considere Romania o tara cu potential de risc ridicat in ceea ce priveste amenintarea unei crize financiare. In acelasi timp, cota unica a afectat substantial nivelul de trai al celor cu venituri mici si foarte mici, determinand astfel accentuarea discrepantelor din societatea romaneasca. Din pacate, introducerea cotei unice nu a condus la o crestere semnificativa a numarului de salariati, in vreme ce prin majorarea accizelor si introducerea taxei de viciu s-a stimulat extinderea economiei subterane.
Cota unica nu a reusit sa atraga investitii straine semnificative. In afara privatizarilor care au avut loc in ultima perioada, investitiile straine de tip greenfield, care sa produca locuri de munca si plusvaloare economiei romanesti, au evoluat neconvingator.
Mai mult, introducerea acestui sistem de impozitare a provocat instabilitate legislativa si impredictibilitate fiscala, premisele unui mediu economic sanatos si competitiv. Unul dintre putinele avantaje ale acestui sistem este simplificarea metodologiei de calcul al impozitului. Efectele negative sunt insa covarsitoare. Dezavantajele acestui sistem de impozitare, de inspiratie liberala, sunt egalitarismul si opacitatea cu care actioneaza la nivelul societatii si al mediului economic.

Mihai Tanasescu este deputat PSD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO