Opinii

Mihai Tanasescu: Guvernul nu indreapta investitiile straine catre domeniile prioritare

19.02.2007, 18:23 12

Romania se confrunta astazi cu doua certitudini. Prima este decalajul de competitivitate care ne separa de tarile Uniunii Europene, iar a doua este pregatirea medie a fortei de munca si exodul acesteia catre alte zone ale Europei unde salariile sunt mai mari. Pe langa acestea, ingrijoreaza si lipsa politicilor publice care sa vina in intampinarea acestor probleme care macina economia nationala.
Peste 3 milioane de romani muncesc in afara granitelor tarii, in vreme ce piata muncii interne se confrunta cu o criza de personal calificat. Sistemul de invatamant nu reuseste sa creeze resursele umane necesare pentru acoperirea nevoilor economiei romanesti. Mai putin de 10% dintre absolventi isi gasesc astazi un loc de munca conform pregatirii lor. Investitiile in capitalul uman din Romania sunt risipite pentru ca reforma sistemului de invatamant intarzie.
Avem nevoie de forta de munca calificata, dar facem prea putin pentru a o pregati. Piata muncii din Romania se confrunta cu un decalaj ingrijorator intre cerere si oferta. Mai mult de 20% dintre someri sunt tineri. Persoanele care au depasit 55 de ani reusesc cu greu sa isi gaseasca un loc de munca si sunt obligati sa se pensioneze inainte de vreme. De asemenea, sistemul de pensii este in criza si nu poate asigura un trai decent pentru cele 6 milioane de pensionari. Doua grupe importante de persoane, 25-30 de ani si peste 55 de ani, contribuie insuficient la acest sistem de pensii.
Mai mult, cercetarea din Romania este putin sustinuta si ineficienta. Pentru a ajunge la numarul de cercetatori specific statelor membre ale UE trebuie sa atragem de 20 de ori mai multi oameni in sistemul de cercetare. In prezent cercetatorii sunt lipsiti de motivatie si sunt slab remunerati pentru activitatea pe care o intreprind.
Politicile publice necesare pentru echilibrarea cererii si ofertei pe piata muncii lipsesc aproape cu desavarsire. Accentuarea acestui dezechilibru va deveni una dintre principalele probleme pe care tara noastra va trebui sa le rezolve in perioada imediat urmatoare. Lipsa fortei de munca bine pregatite, corelarea deficitara intre necesarul pietei muncii si obiectivele sistemului de invatamant si cercetarea neperformanta afecteaza considerabil competitivitatea economiei romanesti si poate determina scaderea nivelului investitiilor straine.
Romania trebuie sa cunoasca o reforma profunda a sistemului de educatie si coordonarea procesului de invatamant cu necesitatile economiei nationale. In aceeasi masura, cercetarea are nevoie de o sustinere suplimentara si consistenta pentru a contribui efectiv la dezvoltarea economica si sociala. Romania trebuie sa investeasca eficient in capitalul uman si sa isi concentreze valorile catre acele segmente de piata care vor atrage investitii straine consistente si vor conduce la crearea de noi locuri de munca. Forta de munca bine pregatita si suficient motivata contribuie la stabilitatea pietei interne si la cresterea de competitivitate pe plan extern.
Statul trebuie sa joace rolul de catalizator in reformarea sistemului de invatamant si in echilibrarea pietei muncii. In prezent, lipsa unor politici guvernamentale coerente, bine directionate catre nevoile acestor segmente de activitate, afecteaza considerabil evolutia economiei romanesti. Astazi, Guvernul nu reuseste sa indrepte investitiile straine catre acele domenii de activitate prioritare pentru societatea romaneasca. Prin politicile sale, Guvernul ar trebui sa sustina si sa incurajeze intiativa privata in aceste sectoare. Parteneriatul public-privat reprezinta de fapt cheia succesului in orice domeniu de activitate. Politicile publice trebuie sa actioneze pentru stabilitatea economica, astfel incat segmentul privat sa se poata dezvolta. Evolutia Romaniei in perioada imediat urmatoare depinde substantial de capacitatea noastra de a asimila si de a proiecta acest model de comportament public.

Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru de finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO