Opinii

Mihai Tanasescu: Avertismentul Bancii Mondiale

31.01.2007, 18:57 13

In ultimii doi ani, am avertizat constant ca politicile guvernamentale in domeniul bugetar si al finantelor publice contin riscuri potentiale pentru stabilitatea macroeconomica. Inconsistenta politicilor bugetare si lipsa de coordonare cu politica monetara constituie vulnerabilitati pentru economia nationala. Banca Mondiala si agentiile de rating internationale au avertizat in ultimele zile cu privire la aceste vulnerabilitati, care pot conduce la inversarea tendintelor pozitive din ultimii 7 ani.
Erorile de politica bugetara din 2005 si 2006, privind cheltuirea necorespunzatoare a banului public, in special in ultima luna a anului, au amplificat presiunile inflationiste si au generat impredictibilitate la nivelul economiei nationale.
Semnalul dat de catre Banca Mondiala este evident. Guvernul a reusit sa creasca economia si sa reduca inflatia, dar masurile care au stat la baza acestor performante pot genera deprecieri semnificative in 2007 si 2008. Indicatorul cel mai vulnerabil pentru economia romaneasca in anii urmatori este inflatia. Estimarile specialistilor internationale sugereaza ca in 2007 inflatia va ajunge la un nivel mai ridicat decat cel inregistrat la sfarsitul anului 2006. Cresterea inflatiei si incetinirea ritmului de crestere economica pot duce la accentuarea dezechilibrelor economice deja existente.
Banca Mondiala a avertizat in raportul sau ca deficitul prea mare al bugetului consolidat - generat de supraevaluarea veniturilor si subevaluarea cheltuielilor - deficitele externe in crestere si scaderea ritmului investitiilor straine directe in 2007 si 2008 reprezinta amenintari pentru economia Romaniei. De asemenea, mai putem adauga ritmul scazut de absorbtie a fondurilor europene si intrarile de finantari externe care nu sunt orientate catre proiecte bine definite. Toate acestea pot sa genereze presiune asupra politicilor Bancii Nationale si intensificarea masurilor restrictive pe care aceasta va fi nevoita sa le ia pe parcursul anului 2007.
Rata inflatiei mai poate fi afectata si de dobanzile inca foarte mari, atractive pentru fondurile straine. In plus, banca centrala depune eforturi considerabile pentru a steriliza surplusul monetar, ceea ce conduce la majorarea pierderilor pe care aceasta institutie le inregistreaza de doi ani.
In aceste conditii, avertismentele Bancii Mondiale trebuie sa reprezinta un semnal de alarma pentru autoritatile de la Bucuresti. Guvernul trebuie sa adopte, cat mai curand, masuri corective atat in domeniul bugetar, cat si pentru coordonarea polticilor fiscale cu cele monetare.
Actiunea Guvernului de a lansa titluri de stat pe pietele internationale trebuia sa fie coordonata impreuna cu Banca Nationala, care astfel trebuie sa se confrunte cu un surplus de lichiditate care, din pacate, nu are acoperire pe piata interna.
Avertismentele Bancii Mondiale trebuie sa fie interpretate in contextul elaborarii programului de convergenta pentru adoptarea monedei unice europene. In acest moment, multe dintre masurile avute in vedere de Guvern vin in contradictie cu politicile monetare ale Bancii Nationale. Ansamblul politicilor guvernamentale in economie trebuie subordonat unui plan pe termen lung, sustinut de un proiect bugetar multianual, care sa conduca la corectarea derapajelor inregistrate in ultimii doi ani.
Tensiunile politice acumulate in ultima perioada nu trebuie sa constituie o piedica in calea implementarii masurilor economice necesare pentru ca tara noastra sa-si poata continua cresterea economica sustenabila si procesul de consolidare a finantelor publice. Nu in ultimul rand, Romania trebuie sa-si pastreze credibilitatea economica, atat pe plan intern, cat si ca actor al comunitatii internationale. In acest sens, Guvernul este obligat la mai multa prudenta in promovarea politicilor publice si la continuarea reformelor structurale in economie.

Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru de finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO