Opinii

Intr-o perioada scurta de timp s-au facut greseli fiscale mari

31.10.2005, 18:32 18

Saptamana trecuta, mult discutatul Raport al Uniunii Europene (UE) a fost dat publicitatii. Marea majoritate a comentariilor s-au referit la reforma in justitie, la lupta impotriva coruptiei si la eficienta institutiilor statului, in cele 10 luni de guvernare ale acestui an.

Un capitol distinct al Raportului a fost dedicat criteriilor economice pe care Romania trebuie sa le indeplineasca. Citind atent aceste paragrafe, poti trage o concluzie ingrijoratoare legata de mersul economiei romanesti si modul in care aceasta va raspunde cerintelor integrarii Romaniei in UE.

Avertismentele expertilor europeni ne arata ca economia autohtona nu poate raspunde cererii interne in crestere, fiind amenintata de un consum exagerat de mare in raport cu oferta. Acest decalaj enorm intre cererea si oferta interna - cea din urma suferind de lipsa de competitivitate si de scaderea ingrijoratoare a productivitatii muncii - creeaza deficite externe mari.

Coroborate, toate aceste lucruri conduc la incetinirea procesului de dezinflatie si, nu in ultimul rand, pun in pericol tintele pe care Romania trebuie sa le atinga pentru aderarea la UE in 2007.

Oficialii europeni ne arata ca politica lui "16%" determina adancirea dezechilibrelor din economie, creeaza efecte negative asupra incasarilor la bugetul de stat si exercita presiuni asupra deficitului de cont curent. Mult laudata cota unica isi arata efectele. Aplicata intr-o economie nepregatita sa faca fata fluxurilor financiare in crestere datorate relaxarii fiscale, se intoarce ca un bumerang, adancind deficitele externe si punand in pericol tinta de inflatie.

La sfarsitul acestui an, deficitul comercial va atinge aproape 10% din PIB, iar cel al contului curent aproximativ 9%. In acelasi timp, investitiile straine directe nu au mentinut ritmul de crestere din 2004, inregistrand scaderi in ultimele luni. Daca nu vor exista schimbari semnificative ale politicii de atragere a investitorilor, ne putem astepta la rezultate modeste in 2007-2008, avand in vedere ca, la acea data, Romania nu va mai avea ce sa privatizeze.

Politicile economice imprudente ale actualului Guvern au fost semnalate in Raportul de tara, atentionand autoritatile romane sa indrepte greselile facute prin politici fiscale corespunzatoare, coordonate cu politica BNR.

Nu exista semnale pozitive nici din partea Fondului Monetar International (FMI), institutie abilitata de catre Bruxelles pentru monitorizarea echilibrelor macroeconomice. Pentru a ne pregati in eventualitatea unui esec, atat ministrul finantelor, cat si guvernatorul BNR ne spun ca Romania nu mai are nevoie de un acord cu FMI.

Este o stire ingrijoratoare, deoarece Romania inca mai are probleme de credibilitate, iar institutiile sale nu au capacitatea de a gestiona intr-un mod responsabil toate derapajele din primele 10 luni ale anului.

O alta problema majora semnalata in Raportul de tara o reprezinta cheltuielile bugetare. Acestea sunt foarte ridicate in raport cu veniturile bugetului de stat, ceea ce pune in pericol deficitul bugetar. De altfel, expertii Comisiei sunt ingrijorati de pozitia fiscala a Romaniei la momentul aderarii, cand stim cu totii ca atat cheltuielile, cat si veniturile bugetului trebuie suplimentate cu cel putin 3% din PIB.

Daca luam in considerare faptul ca acest Raport nu contine concluzii politice, atunci reprezinta, mai degraba, un moment de ingrijorare decat de bucurie. Si asta pentru ca, intr-o perioada scurta de timp, au fost facute greseli mari care trebuie remediate rapid. Este necesara o politica fiscala coerenta care sa repare erorile, chiar daca vor exista costuri politice interne pentru coalitia de guvernare.

Din pacate, prin proiectul de buget pentru 2006 Guvernul nu da semne ca ar fi inteles mare lucru din cartonasele rosii aratate in Raportul de tara. Amanarea unor decizii care privesc economia poate determina dezechilibre macroeconomice greu de reparat.

Mihai Tanasescu este deputat PSD, fost ministru al finantelor (2001-2004)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO