Opinii

Instructiuni pentru microintreprinderi

01.08.2003, 00:00 20



In urma modificarilor succesive aduse legislatiei care reglementeaza microintreprinderile erau necesare unele clarificari privind modul de impunere al acestora in cursul anului 2003 (desi aceste reglementari nu ar fi fost necesare daca Parlamentul ar fi avut mai mult discernamant atunci cand a modificat Ordonanta nr. 24/2001). In acest sens, ministrul finantelor publice a emis Ordinul nr. 945/2003 prin care se aproba instructiunile privind metodologia de calcul al impozitului pe venitul microintreprinderilor (publicat in Monitorul Oficial nr. 548 din 30 iulie 2003).



Desi este discutabila reglementarea unor aspecte colaterale aplicarii impozitului pe venitul microintreprinderilor printr-un ordin al ministrului finantelor publice, trebuie sa apreciem efortul ministrului finantelor de a reglementa acest domeniu astfel incat sa fie prevenite abuzurile.



Astfel, in instructiuni se expliciteaza conditia privind numarul de salariati. Conditia ciudata de a avea minim un angajat da nastere la un lung sir de explicatii si conditii suplimentare. Ceea ce surprinde este faptul ca raporturile de munca sunt analizate in mod mecanic, fara nici o legatura cu legislatia muncii. Dupa ce se stabileste principiul ca numarul de salariati reprezinta numarul de persoane angajate cu contract individual de munca inscrise lunar in statele de salarii si/sau in registrul general de evidenta a salariatilor, ministerul decide, in mod surprinzator, ca nu se iau in calcul cazurile de incetare a raporturilor de munca, ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului de munca din motive disciplinare. Adica, am un salariat, lucreaza jumatate de luna, pana cand il prind la "borcanul de miere", ii desfac contractul de munca, moment in care statul ma penalizeaza si pe mine: din anul urmator nu mai am dreptul sa optez pentru impozitul pe venitul microintreprinderii. Poate ca autorul a dorit sa spuna altceva, insa formularea cred ca este inoportuna.



O alta confuzie (si adaugire la textul legii!) este ca, in cazul suspendarii contractului de munca (la initiativa salariatului!), este obligatorie angajarea unui nou salariat in luna urmatoare, astfel ca microintreprinderea sa indeplineasca acea conditie privind numarul de salariati si sa plateasca impozit pe venit in loc de impozit pe profit. Trebuie precizat ca suspendarea contractului de munca nu inseamna terminarea contractului de munca si angajarea unui nou salariat nu se justifica in cele mai multe cazuri. Insa pot aparea situatii in care un salariat isi ia concediu fara plata (pentru studii, de exemplu) pentru o perioada care intra atat in luna curenta, cat si in cea care urmeaza. Ce se intampla in acest caz? Daca vrei sa iti pastrezi statutul de microintreprindere, esti obligat de acest ordin sa angajezi un nou salariat. Alti bani, alta distractie!



Daca prin introducerea conditiei de a avea minim un salariat autoritatile au dorit sa creasca numarul de salariati, personal cred ca nu vor reusi decat sa diminueze apetitul si-asa foarte anemic al romanilor pentru libera-initiativa. In speranta ca nu este prea tarziu, ar putea fi luata in considerare o solutie mult mai sanatoasa economic: unificarea si reducerea substantiala a contributiilor sociale pentru salariati, inclusiv introducerea unui singur formular de declarare a acestora. O alta masura ajutatoare ar putea fi introducerea microintreprinderilor in categoria celor care pot tine contabilitatea in partida simpla.



Pe langa problemele pe care le creeaza, ordinul aduce si o clarificare absolut necesara. Societatile comerciale infiintate pana la 31 mai 2003 continua sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, urmand ca pana la 31 decembrie 2003 sa angajeze minim un salariat. Pe de alta parte, societatile comerciale infiintate dupa data de 31 mai 2003 au dreptul sa opteze pentru acest impozit la momentul depunerii cererii de constituire la Registrul Comertului, avand la dispozitie 60 de zile de la inregistrare pentru a angaja minim un salariat.



In concluzie, in ce priveste conditia cu numarul de salariati, cred ca s-a facut o foarte mare greseala atunci cand s-a stabilit conditia de a avea minim un salariat. Iar aceasta greseala nu face decat sa incurce si mai mult activitatea intreprinzatorilor. In sprijinul acestei afirmatii vine si faptul ca proiectul noului Cod fiscal, in capitolul referitor la impozitul pe venitul microintreprinderilor, revine la foma initiala (conditia de a avea pana la noua salariati inclusiv).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO