Opinii

Iliescu: Politicieni din toate partidele, uniti-va!

01.03.2004, 00:00 11



In spatele actualei puteri PSD se afla un mare regizor. Ce a facut acest mare regizor saptamana trecuta? In zilele in care guvernul Nastase suferea cea mai grava infrangere in relatiile cu UE, regizorul a mutat peisajul de pe UE pe NATO, adica de pe scena tragica a infrangerii pe scena vesela a triumfului. Chiar si un fapt banal, ratificarea de catre Senatul francez a aderarii la NATO a sapte tari, intre care si Romania, a fost umflat ca mare eveniment istoric. Premierul Nastase a rostit un discurs televizat si toata tara a batut din palme. Dupa cateva zile, entuziasmul popular a fost ridicat la paroxism. Chiar si Romania a ratificat aderarea la NATO, eveniment istoric epocal. De cand tot batem toba cu NATO eu cred ca romanii credeau de mult ca suntem in NATO. Doar au vazut militari americani la Constanta si soldati romani in Afganistan si Irak, peste tot unde solda se plateste in dolari. Dar totul era facut cu schepsis trebuia acoperit votul nefast din parlamentul european.



La "Starea natiunii", cea mai lunga declaratie a lui Iliescu a fost despre "spiritul de la Snagov". A repovestit presedintele pentru a nu stiu cata oara momentul istoric cand toate partidele au semnat documentul Postolache intr-un adevarat consens national, specialite de la maison Iliescu.



La parlament, in momentul istoric al ratificarii NATO, presedintele Iliescu a facut un apel mai direct la opozitie sa nu mai foloseasca subiectul integrarii drept tema de campanie electorala, chemand la unire. Adica sa nu mai vorbeasca de coruptie, subordonarea justitiei si adoptiile de copii in strainatate. Mai bine sa pledeze pentru aderarea la UE fara a face toate astea.



Impartindu-si rolurile, Adrian Nastase s-a dus miercuri la Bruxelles cu o lista de angajamente care, pe langa criteriile politice mentionate in Rezolutia parlamentului de la Bruxelles, cuprinde si masuri economice - privatizarea Petrom, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, legea falimentului, reducerea arieratelor si altele. Mircea Geoana, care l-a insotit la Bruxelles, a declarat la intoarcere: "Pana in iunie vom face reforma cum nu s-a facut in 15 ani". Avem deci trei luni decisive pentru viitorul Romaniei, deoarece in iunie se va reuni la Bruxelles Consiliul de Asociere Romania-Uniunea Europeana.



De data aceasta, comisarii europeni nu au fost vorbareti ca de obicei. Romano Prodi a spus doar: "Il invit pe premierul Nastase sa munceasca mai mult", iar comisarul Verheugen a refuzat sa vina la conferinta de presa, lasandu-l singur pe Nastase.



Mircea Geoana a mai spus ceva interesant: "De ce nu am facut reforma mai multa? Ne luptam cu inertii, grupuri de interese, cu colegi de partid care nu inteleg nevoile de schimbare". Eu am subliniat mereu ca actuala structura socio-economica a PSD, dominata de baroni locali si afaceristi, nu se impaca cu o reforma radicala a vietii economice si sociale.



In ce priveste opozitia, trebuie spus ca ea a fost in parte anihilata de regia celebrarii pro-NATO si nu s-a priceput sa traga vreun profit electoral din criza in care a fost catapultat PSD in urma votului de la Bruxelles. Pana la urma, alianta PNL-PD s-a decis sa lanseze in parlament o motiune de cenzura. Dar o asemenea motiune nu e numai o problema tactica, ci si una aritmetica. Ea cere 121 semnaturi, iar alianta dispune numai de 74. A fost deci nevoita sa-si calce pe inima si sa negocieze cu PRM. De mult asteapta Vadim Tudor ocazia de a obtine statutul de partid respectabil, de a scapa de eticheta extremista si a fi acceptat in societatea democratica. Vom asista deci la o critica a PRM in numele democratiei si valorilor europene. Pentru intreaga opozitie va fi un examen de abilitate politica in a disocia interesul national al aderarii la UE de gafele in culpa savarsite de guvernul Nastase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO