Opinii

Eureko: Trebuie acceptată deductibilitatea cheltuielilor cu asigurările private

16.01.2012, 10:47 436

Carmen Radu, director general ad­junct al Eureko, companie de asigurări de viaţă care vinde pe piaţa româ­nească asigurări de sănătate private, spune că s-a făcut o mare confuzie în ultimele zile privind proiectul de lege de reformă a sănătăţii.

Proiectul nu s-a dis­cutat pe fond. S-au spus lucruri neade­vă­rate, că la asi­gu­rarea de bază asigu­ră­torul are drep­tul să res­pingă cli­entul, că bo­lile pre­existente nu sunt aco­perite. De fapt pro­iectul de lege pre­vede că se acoperă toate bolile preexisten­te şi asigurătorul nu poa­te refuza pe nimeni urmând să se finan­ţeze de la fondul de egali­zare dacă are cheltuieli mai mari decât media", a spus Carmen Radu.

Conform proiectului, din cele 10,7% procente din salariul brut care merg la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), adică din 4,2 mld. euro, 93% ar fi trebuit să meargă la casele de asigurători privaţi (firmele de asigurări care urmau să se implice în sistem), 5% la fondul de egalizare şi 2% rămâneau la CNAS cheltuieli de administrare.

Ministerul Sănătăţii ar trebui înainte de toate să definească pachetul de bază pentru siste­mul public de asigu­rări de sănătate, adică să-şi asume ce anume oferă pentru înrolarea în sistem, afirmă Carmen Radu.

"Definirea pa­che­tului de bază nu are legătură cu pri­va­ti­za­rea sistemului. Se poa­te face foarte bine şi în afa­ra proiectului de le­ge care tocmai a fost re­tras. Noi de alt­fel am şi propus dezvoltarea pieţei prin defi­ni­rea pachetului de bază şi prin deducti­bi­lita­tea reală, în limite mai largi, a asi­gu­rărilor suplimentare şi complementare de sănătate. De ase­menea, ar fi necesar ca noi, asigu­rătorii privaţi, să putem face con­tracte şi cu spitalele publice, pentru că acum legea nu ne permite", a mai spus Carmen Radu.

Reprezentantul Eureko a spus că asigurările de sănătate privată ar putea fi impulsionate prin deduc­ti­bi­litatea reală a cheltuielilor cu aceste poliţe, la fel ca la medicina mun­cii. În prezent, abonamentele la clini­cile private au luat o amploare deo­sebită pentru că firmele pot trata aceste cheltuieli cu abonamentele pen­tru angajaţi, până într-o anumită limi­tă, ca şi cheltuieli deductibile, ne­fiind afectate de contribuţii sociale sau impozit pe venit.

La asigurările private de sănă­ta­te, cheltuielile sunt deductibile la an­ga­jator doar la calculul impozitului pe profit, în limita a 250 de euro pe an, dar contribuţiile sociale şi de să­nă­tate aferente se plătesc de la 1 ia­nuarie 2012, în timp ce în 2011 au fost deductibile timp de şapte luni.

"Este un pas înapoi. Ar trebui să fie acceptată deductibilitatea inte­gra­lă a cheltuielilor cu asigurările pri­vate de sănătate pentru ca anga­ja­to­rii să fie impulsionaţi să cumpere pen­tru angajaţii lor astfel de asi­gu­rări. Astfel s-ar putea degreva şi siste­mul public, iar spitalele de stat ar putea avea venituri suplimen­tare", a încheiat Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO