Opinii

Enigma ziaristilor romåni in Irak

30.05.2005, 17:29 8

De mult nu au mai trait romånii o zi de bucurie asa de mare ca cea in care s-au intors acasa ziaristii din Irak. Dar pe masura ce trec zilele, aventura din Bagdad dobåndeste un caracter pe cåt de ciudat pe atåt de neasteptat.

Singurul lucru clar si incontestabil este ca din punct de vedere politic Traian Basescu a recoltat o mare si rasunatoare victorie. Cu temeritatea care-i este caracteristica, el isi asumase o responsabilitate totala intr-o chestiune care initial comporta mari riscuri. Putea sa iasa si foarte tragic, cum lasase la un moment dat sa se creada cu cåteva zile inainte de vestea cea mare. Dar påna la urma, intoarcerea acasa a ziaristilor i-a picat ca o mana cereasca. Priceput la a??public relationsa??, Basescu a stiut sa foloseasca ocazia pentru a se proiecta pe toate ecranele televizoarelor ca un mare si intelept parinte al natiunii.

Acestea fiind spuse, sa subliniem totusi ca in patania ziaristilor romåni in Irak ramån multe necunoscute, multe enigme si nedumeriri pe care Basescu a promis sa le clarifice in doua saptamåni de la sosirea jurnalistilor acasa. Unele, a prevenit el, vor ramåne secrete si peste 50 de ani.

Mai intåi, insasi organizarea plecarii in Irak a celor trei ziaristi a aparut de la inceput suspecta. S-a stiut ca initierea si finantarea expeditiei se datora miliardarului de origine siriana Omar Hayssam, care a furnizat drept ghid pe omul sau de incredere Mohamad Munaf. Tot Hayssam a fost acela care numai dupa o zi de la rapirea ziaristilor a declarat ca rapitorii cer 4 milioane de dolari pentru rascumpararea ziaristilor, cerinta dezmintita imediat de Marie-Jeanne Ion la ordinul evident al rapitorilor. Prin arestarea lui Omar Hayssam s-a vadit ca de fapt intreaga afacere fusese pusa la cale la Bucuresti si nu la Bagdad. Ce hram poarta acest Omar Hayssam, care este explicatia prezentei sale in avioanele prezidentiale ale lui Ion Iliescu si ce cauta el in organizatia PSD din Bucuresti?

In al doilea rånd, ramåne enigmatic modul cum s-a ajuns la eliberarea ostaticilor, daca nu au fost negocieri privind politica externa a Romåniei si nici pretentii banesti cu privire la eliberarea lor. Atunci pe ce chestie au fost eliberati?

In ce priveste declaratia lui Basescu ca a fost vorba de o operatiune executata suta la suta de serviciile secrete romånesti, eu ramån foarte sceptic. Se poate ca a functionat o excelenta colaborare a serviciilor romåne de informatii interne si externe cu Directia de Informatii a Armatei. Dar cum au reusit ele sa intre in contact cu rapitorii - asta este o performanta unica in conditiile irakiene. Daca asa stau lucrurile, inseamna ca serviciile noastre secrete sunt mai bune decåt cele americane. Insurgentii din Irak reusesc sa dea lovituri zilnice fortelor de ocupatie tocmai pentru ca faimoasa CIA nu izbuteste de un an de zile sa localizeze centrele de decizie ale insurgentei. Iar ai nostri, in numai 50 de zile au reusit sa stabileasca legaturi cu conducerea rapitorilor si sa obtina eliberarea ziaristilor romåni!

Mie mi se pare ca este minimalizat rolul jucat in aceasta afacere de organizatiile arabe si musulmane din Romånia. Acestea s-au mobilizat cu o forta extraordinara pentru salvarea ziaristilor romåni. Au trimis mesaje si chiar delegatii in Irak si in Orientul Mijlociu pentru a obtine eliberarea ziaristilor romåni. De altfel, in ultima caseta trimisa la postul TV Al-Jazeera, reprezentantul rapitorilor spunea clar ca eliberarea ziaristilor romåni s-a produs datorita implicarii in negocieri a Consiliului Clericilor Musulmani din Irak. Mi-e teama ca n-o sa aflam niciodata toate elementele acestei afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO