Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Multumesc, ZF!

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Multumesc, ZF!

Autor: Dragoş Dragoteanu

26.11.2023, 13:55 1108

     Joi, 23 noiembrie, am avut ocazia sa particip la Aniversarea a 25 de ani a Ziarului Financiar, alaturi de alte cateva sute de invitati. E simplu si util sa citesti sumarul stirilor economice puse la dispozitie cu generozitate si precizie. Nu am lucrat intr-o redactie, dar am avut prilejul sa vad sediul si cum lucreaza o parte din membrii echipei care realizeaza acest produs de exceptie, pentru mediul privat.

Pentru mine, redactia lor e ca un stup, in care albinele trudesc zi si noapte pentru a produce mierea. Fiecare fagure are pozitia lui, cu roluri bine definite, si toate echipele lucreaza sincron la productia pentru BT (bun de tipar). In acest caz, "mierea" pe care antreprenorii romani o „degusta” este informatia proaspata, oferita cu profesionalism si consecventa, zi de zi.

Candva, inainte de criza din 2009 realizam o revista, EuroInvest. Am inchis-o pentru ca mergeam pe minus. Costurile depaseau veniturile si, din acelasi motiv, multe publicatii s-au inchis in timp. Asa am aflat ce inseamna presiunea timpului in editarea unei informatii economice. Responsabilul DTP era stresat maxim atunci cand trebuia sa adune materialele de la colegi si sa le aseze cu grija in pagina.

Dimineata, orice roman poate avea ZF pe masa sau poate sa-l rasfoiasca online. Munca din spatele stirilor economice matinale, oferite pe hartie sau electronic este realmente spectaculoasa. In opinia mea, faptul ca ZF a rezistat 25 de ani pe piata este deja o performanta. Nu poti sa ai succes in mass-media financiara decat prin pasiune, tenacitate si viziune.

Domeniul economico-financiar nu e cancan, satira, beletristica sau proza. Cu cifrele si veridicitatea lor nu te joci si nu le poti modifica din tastatura, daca vrei sa fii credibil. Dupa parerea mea, ca simplu cititor, arta de a spune povestea din spatele unor cifre a fost "piesa de rezistenta" a conducerii ZF. Toti cei care au pus umarul la continuitatea si evolutia acestui ziar merita felicitati.

Si ar mai fi ceva...Foarte important! Oamenii din spatele stirilor financiare nu s-au limitat la parerea lor. Au avut deschiderea sa auda si sa lase a fi exprimate si alte opinii. Ale oricui a vrut sa le expuna public, prin intermediul lor. De ani de zile scriu aici, despre ce imi place sau ce nu imi place in mediul privat. Niciodata nu am fost cenzurat. Nu m-a sunat nimeni de la ZF sa-mi sugereze despre ce sa scriu sau cum sa scriu.

In ziua de astazi e mare lucru sa fii lasat sa te exprimi liber, chiar daca unele opinii deranjeaza o parte din cititorii ZF. Suntem diferiti. Gandim diferit. Avem viziuni de business diferite. Pentru dreptul la libera exprimare au murit oameni la Revolutia din 1989. Faptul ca ZF a tinut la statutul jurnalismului independent este un privilegiu si o mandrie in aceasta meserie.

Ce pot sa spun mai mult? Un simplu "Multumesc, ZF" e prea putin. Voi sunteti ca o "poza" care face cat o mie de cuvinte. Prin informatiile oferite, in ultimul sfert de secol, ati ajutat multi antreprenori sa faca bani. Sau, poate si mai important, sa nu piarda bani in perioadele de criza. Pentru asta meritati respectul meu. Sunt convins ca mediul de afaceri si antreprenorii romani apreciaza munca voastra. Voi oferiti ceea ce noi avem nevoie: „Totul pentru business. Totul este business”.

Multi ani buni, ZF!

Dragos Dragoteanu

Certified International Property Specialist

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO