Opinii

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Klaus Iohannis, cea mai proastă investiţie, ever!

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Klaus Iohannis, cea...

Autor: Dragoş Dragoteanu

19.11.2023, 16:52 1717

Nimic nu se compara cu investitia in necunoscut sau in necunostinta de cauza. In acest caz, nimic nu te poate apara. E loterie pura. Se spune ca:'' speranta moare ultima''. Da, dar si cand moare, nu-ti mai trebuie nimic. Te saturi. Sau, cel putin, te feresti dupa ce te-ai pacalit si ai constatat ca ai investit gresit. Klaus Iohannis a fost o investitie in necunoscut. Dupa el nu-ti mai pasa cine urmeaza. Stii clar ca esti pe cont propriu sau macar asa trebuie sa gandesti.

Despre actualul presedinte nu poti sa scrii nimic nepotrivit pentru ca, intre timp, se potriveste perfect cu mediul politic autohton. Excelenta Sa este, in opinia mea, intunericul absolut fata de mediul de afaceri privat. Niciun presedinte anterior nu a manifestat atata indiferenta si dispret fata de antreprenoriat si fata de aportul oamenilor de afaceri romani in economia tarii. As indrazni sa spun ca Ion Iliescu pare acum o lumina pe langa actualul presedinte.

In naivitatea mea, credeam ca un presedinte cu origini germane este o binecuvantare pentru mediul privat. Un al doilea Carol. Ziceam: ce noroc pe noi, romanii, ca n-au plecat toti sasii din tara. Ma bazam pe faptul ca pe vremea domniei Regelui Carol, Romania a trecut la alt nivel. Visam avioane, la propriu, cu ministri importanti si antreprenori de top din diverse domenii, zburand in lungul si-'n latul lumii, pentru contracte generate de guvern, sub inaltul patonaj de la Cotroceni. Visam color! 

Ultima calatorie a ''regelui'' Iohannis mi-a demonstrat ca Africa ramane o destinatie simbolica pentru plus-valoarea prezidentiala adusa economiei nationale. In opinia mea, nimic, dar absolut nimic din ceea ce au asteptat romanii de la alesul neamului din ultimii 9 ani nu corespunde cu nevoile reale ale majoritatii romanilor. Lumina sperantelor a fost inecata in adancul intunericului. Viitorului sef de stat nu-i va fi greu sa fie ''luminita de la capatul tunelului'' pe langa intunericul politic generat de actualul conducator. 

Africa este continentul de unde investitorii strategici urmeaza sa navaleasca pe plaiurile mioritice. Altfel nu-mi explic turneul de mare succes economic pe care presedintele l-a organizat, impreuna cu consoarta. Nu vreau sa ma gandesc mai departe. Daca vrei sa cunosti valoarea unui om, da-i puterea! Atunci vezi ce face, cum se comporta cu cei care l-au imputernicit sa-i conduca. Acum avem raspunsul. Asa a aparut PSD la guvernare, ne caciulim sa intram in OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) si Austria ne umileste permanent, etc.

Ce Schengen, prieteni, terminati cu prostiile! Cabo Verde (Republica Capului Verde) este un nou partener economic strategic, in viziunea presedintelui. Putini romani ar gasi pe harta aceasta insulita, dar n-ar exista Google. Prevad deja o invazie de investitori din Senegal, Kenya si Tanzania in Romania.

Declaratia presedintelui din ultima tara africana vizitata este sugestiva pentru contributia si implicarea in prosperitatea tarii: „Tanzania este un partener valoros in demersurile strategice...”. Bataia de joc fata de conexiunile economice generate de liderul de la Cotroceni e infinita.

Iti dai seama ca ai facut cea mai proasta  investitie atunci cand constati ca cineva s-a dovedit a fi altcineva. Un fake uman. Asa e si in business. Alegeti oameni pe care ii cunoasteti, la care sa lucrati sau cu care sa faceti afaceri. Daca in politica alegem de 30 de ani raul cel mai mic, in afaceri avem sansa sa gasim binele cel mai mare!

Dragos Dragoteanu este Certified International Property Specialist.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO