Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Protestul medicilor de familie: unde este mediul de afaceri care beneficiaza de serviciile lor, unde sunt asociaţiile profesionale care la vând medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, ca să-i susţină? De ce tac toţi?

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Protestul medicilor de...

Autor: Dragos Damian

18.01.2024, 19:43 11814

Nu am vazut pe nimeni din randul asociatiilor profesionale care au interes la medicii de familie pentru a le vinde bunuri sau servicii sa iasa public si sa sustina protestul acestora in conditiile in care se propune scaderea veniturilor pentru 2024.

Toti se bulucesc si se gudura pe langa medicii de familie cand e vorba sa le mai promoveze sau vanda niste medicamente, niste materiale sanitare, niste echipamente medicale, niste mobilier medical, sau orice altceva. Dar cand medicii de familie ies in strada ca sa-si apere drepturile, nimeni nu-i sustine.

Probabil nu se intelege foarte bine rolul medicinei de familie, s-o spunem foarte clar: este ultima si cea mai importanta linie de aparare inaintea prabusirii sistemului sanitar, care functioneaza tot mai greu atat din cauza lipsei de finantare cat si din cauza managementului care lasa de dorit. Degeaba s-au dublat cheltuielile cu sanatatea in ultimii cinci ani si degeaba vor mai creste investitiile in sanatate daca linia de aparare formata din medicina de familie este lasata sa moara. Degeaba vom avea miliarde de euro din PNRR sau din alte surse de finantare pentru medicina secundara si tertiara daca linia de aparare formata din medicina de familie este lasata sa moara.

A facut cineva un calcul cat castiga pe o consultatie un medic de familie, chiar si daca deconteaza mai multe servicii, si cat se castiga pe o consultatie in privat? A fost cineva sa stea cu un medic de familie o zi intreaga, sa priveasca prin ochii acestuia pacientii care vin la consultatii si problemele cu care se prezinta? A spus cineva ca peste 30% din medicii de familie sunt in pragul pensionarii si ca tot sistemul sanitar esta la risc pentru ca nu vine nimeni din urma sa-i inlocuiasca, toate posturile scoase la rezidentiat de medicina de familie sunt refuzate pentru ca se stie ca este o specialitate extrem de solicitanta? A recunoscut cineva ca intr-o tara ca a noastra care nu are strategii serioase de preventie tot medicilor de familie le revine aceasta responsabilitate?

Asa cum in vara lui 2023 aproape nimeni din mediile de afaceri nu a sustinut protestele profesorilor care au iesit in strada nici anul asta nimeni nu sustine protestul medicilor de familie. Insa, atunci cand e vorba de criticat profesorii si medicii sau sistemul de invatamant si sistemul sanitar, toti isi dau cu pararea.

Cunosc foarte multi medici de familie, stiu cum lucreaza, inteleg in mare parte problemele cu care se confrunta si le sustin protestul. Sper ca toate asociatiile profesionale din Romania, fie ca promoveaza sau vand medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, sau orice altceva, sa fie solidari cu protestul medicilor de familie si sa le sprijine revendicarile, fie si numai cu un mesaj de incurajare si speranta.  

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO