Opinii

Cum se face că românii cred că lucrurile merg prost în această ţară şi că România se duce într-o direcţie greşită, dar economia şi salariile au crescut?

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF

Cum se face că românii cred că lucrurile merg prost...

Autor: Cristian Hostiuc

19.01.2024, 18:30 3008

Conform sondajelor şi studiilor clasice de cercetare care se fac periodic, România merge într-o direcţie greşită, o bună parte dintre români sunt pesimişti în privinţa viitorului, o parte dintre aceştia cred că dacă ar merge în Occident ar avea o viaţă mai bună, aşa că ar vrea să plece din ţară. Toată lumea este nemulţumită de guvern, de cei care conduc România etc.

Conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research şi publicat săptămâna trecută cu un titlu sugestiv – ”Privind cu scepticism către 2024” -, doar trei din zece români români sunt optimişti şi cred că îi aşteaptă în noul an o viaţă mai bună. Faţă de anul trecut, spune Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research, ”comparativ cu studiul similar desfăşurat în urmă cu un an, observăm că optimismul pronunţat al românilor înregistrează o scădere semnificativă, de la 48% pentru 2023 la 34% pentru 2024”.

Lumea vrea îmbunătăţirea situaţiei financiare personale, scăderea nivelului de corupţie, scăderea inflaţiei şi îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării, obiective percepute ca greu sau imposibil de realizat în următoarele douăsprezece luni. Patru din zece români ar vrea să schimbe locul de muncă, în special persoanele între 44 şi 55 de ani.

Ce-şi doresc românii? Să călătorească mai mult, să petreacă mai mult timp cu familia sau să mănânce mai sănătos. La finalul anului trecut, pe piaţă a făcut furori un sondaj conform căruia mai mulţi români cred că se trăia mai bine în comunism, că Ceauşescu a fost un adevărat patriot şi un lider pentru România, ceea ce nu se poate spune despre liderii actuali. Toată lumea a comentat acel sondaj privind nostalgia pentru comunism. Iar această opţiune nu vine numai de la cei care au avut 30-50 de ani când s-a prăbuşit comunismul iar acum au 65-85 de ani şi o duc foarte greu din punct de vedere financiar şi al sănătăţii, ci şi din partea unei generaţii mult mai tinere, care fie erau copii când s-a prăbuşit comunismul, fie s-au născut după 1989.

Cum spunea un sociolog, dacă Ceauşescu ar candida acum la prezidenţiale, ar ieşi câştigător. Dacă te duci în ţară şi te întâlneşti cu antreprenori români mai mari sau mai mici, o bună parte dintre ei cred că economia României merge prost, că străinii ne fură ţara, că scot profiturile cu sacoşa, că austriecii care ne-au luat petrolul şi băncile ne-au băgat sub jug, că cei de la Bruxelles sunt ca otomanii, că Orban de la unguri este un lider adevărat care îşi apără ţara, că mai bine nu ne-am fi băgat în NATO şi în Uniunea Europeană şi mai bine am fi rămas neutri, ca să nu vină ruşii peste noi. Chiar mulţi se identifică acum cu retorica AUR.

Interesant este că au această opinie după ce au făcut şi au milioane de euro în businessul din România, după ce au mii şi zeci de mii de hectare de pământ agricol, după ce businessul lor este de a importa produse din alte ţări şi de a le vinde pe piaţa românească spunând că nu mai avem deloc producţie locală (dacă îi întrebi de ce nu fac ei o capacitate industrială îţi spun că nu au bani şi că este mai rentabil să imporţi din altă parte), dacă te uiţi în parcarea lor proprie vezi ultimele modele de maşini străine, au casele pe care le au, au vacanţele în străinătate pe care le au etc.

Dacă îi întrebi de ce cred că o ducem prost ca economie, ca ţară, în condiţiile în care, în cei 30 de ani, lor le-a fost mai mult sau mai puţin bine şi au reuşit să acumuleze în câţiva ani cât occidentalii au acumulat în 100 de ani, nu au un răspuns. Dar ei ştiu sigur că România o duce prost, că poporul este din ce în ce mai sărac, că străinii ne-au cucerit.

De când citesc eu sondajele, întotdeauna părerea românilor a fost că România se duce într-o direcţie greşită, că viitorul nu aduce nimic bun, că nu au bani, că nu mai avem lideri etc. Statistic, România a crescut din punct de vedere economic de zece ori în ultimele două decenii, de la un PIB de 30 de miliarde de euro la un PIB de peste 300 de miliarde de euro, salariul mediu a crescut de la 150 de euro la 950 de euro, avem un parc de maşini de vârf care rivalizează nu cu Parisul, ci cu parcul miliardarilor din Monaco, avem o clasă de corporatişti care au salarii ca în Vest etc.

Suntem la 78% din media Uniunii Europene ca nivel de trai, după ce în urmă cu 20 de ani eram la 50%. Când dobânzile nu mai sunt de 1% ci de 6%, când inflaţia nu mai este de 2-3% ci de 10%, când salariile nu mai cresc de la an la an cu două cifre ci numai cu o cifră, bineînţeles că situaţia personală din punct de vedere economic pare proastă. Nimeni nu-şi mai aminteşte când inflaţia era de 40% pe an, când dobânzile la creditele de consum nu erau de 10% ci de 60%, iar cursul valutar leu-euro/dolar creştea într-o oră cât creşte acum într-un an (în 2023 cursul a crescut cu numai 0,5%).

Dacă acest pesimism care rezultă din sondaje, că totul merge prost în România, ar duce în continuare la creşterea economică din ultimii 20 de ani aşa cum s-a întâmplat în realitate, ar fi varianta ideală de a merge înainte.

Să aveţi un an bun în 2024!   ■

Această opinie a apărut prima dată pe Business Magazin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO