Opinii

Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial: Educaţia financiară, cea mai sigură investiţie naţională

Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial: Educaţia...

Autor: Cosmin Marinescu

12.04.2024, 17:20 147

În lumea interconectată şi societatea digitalizată de astăzi, cunoştinţele financiare au devenit instrumente esenţiale, care fac adesea diferenţa dintre succes şi eşec, atât la nivel personal, cât şi în planul obiectivelor naţionale de dezvoltare. Fără o minimă înţelegere a finanţelor şi a economiei de piaţă, oamenii devin vulnerabili, dependenţi economic şi social, manipulaţi pe calea insidioasă a extremismului, populismului sau promisiunilor fără acoperire financiară. În sens fundamental, educaţia financiară este cea mai sigură investiţie din portofoliul de capital uman al unei naţiuni.

Educaţia financiară înseamnă cetăţeni informaţi, orientaţi către obiective realiste şi alegeri responsabile, înseamnă antreprenoriat solid şi competitiv, bună guvernare şi politici economice sănătoase, axate pe sustenabilitate bugetară şi disciplină financiară. Toate acestea sunt ingrediente esenţiale ale succesului economic al unei naţiuni.

În ţara noastră, statisticile din 2023 arată că 30% dintre români se încadrează la nivelul minim de alfabetizare financiară. Evident, aceasta nu este consecinţa directă a unor evoluţii recente, ci efectul acumulat în timp al deficitelor de instruire financiară.

Tocmai de aceea este imperativ să investim, în mod consecvent şi principial, în instruirea financiară a fiecărui cetăţean, în calitate de contribuabil şi utilizator de produse şi servicii financiare, prin programe sectoriale şi naţionale care să nu mai lase loc de interpretări, amânări sau suprapuneri de responsabilitate.

Un prim pas în această direcţie s-a făcut prin introducerea educaţiei financiare în şcoală, ca disciplină obligatorie, însă curricula trebuie în continuare optimizată, prin creşterea importanţei disciplinelor pragmatice, în acord cu evoluţiile din economie şi societate.

Promovarea educaţiei financiare ca prioritate naţională deschide calea unei abordări multisectoriale, în cadrul unui parteneriat dinamic, extins dincolo de aria sectorului financiar-bancar şi a comunităţii academice, ceea ce va contribui la rezultate mai consistente şi mai bine ancorate la nivelul beneficiarilor de instruire financiară.

Citiţi opinia integrală aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO