Opinii

Constantin Chirca: Avalansa stirilor alarmante!

25.01.2008, 18:09 21

In ultimele zile, voci mai mult sau mai putin apasate, ne alarmeaza, fie aparand la televizor, fie prin intermediul ziarelor. O avalansa de stiri alarmante s-a abatut asupra noastra. Cresc preturile! Cursul a
luat-o razna! Criza valutara! Dezastru economic! Sunt doar cateva dintre strigatele unor analisti care, de fapt, canta dupa ureche. Fara a aluneca intr-un optimism excesiv, este momentul sa revenim la realitate. Asa cum este ea reflectata de statisticile oficiale nationale si internationale.
In anul 2007, dupa primele sapte luni de scadere semnificativa, rata anuala a inflatiei a inregistrat, incepand cu luna august, o "cocoasa" care s-a extins pana in decembrie, inclusiv. Si anume, nivelul anual al inflatiei, masurat pe baza indicelui pretului de consum decembrie 2007/decembrie 2006, a fost de 6,57%, cu 1,57 puncte procentuale peste limita superioara a intervalului de variatie aferent tintei de inflatie stabilite de Banca Nationala a Romaniei (4% +/- 1 punct procentual). Acest nivel al ratei anuale a inflatiei de 6,57% este cauzat de inlantuirea catorva factori cu influenta semnificativa asupra cresterii preturilor, in special la marfurile alimentare si servicii. Seceta prelungita, turbulentele de pe pietele financiare internationale si semnalele date de inflatia din zona euro (rata anuala a fost de 3,1%, nivel ridicat pentru forta economica a acestor tari) au avut un impact direct asupra ratei inflatiei din ultimele 5 luni ale anului 2007. Si anume, preturile marfurilor alimentare au acumulat o crestere de 7,21%, iar tarifele la serviciile utilizate de populatie au crescut, in aceasta perioada (august-decembrie 2007), cu 5,45%.
O subliniere se impune. Cresterea preturilor marfurilor si a tarifelor serviciilor, in multe cazuri, depaseste amplitudinea influentelor directe a unor cauze reale asupra pretului de cost. Elemente subiective, de multe ori cu pondere semnificativa in preturile de vanzare, sunt vehiculate pentru sustinerea cresterilor artificiale de preturi si tarife.
Chiar si-n situatia inregistrata in anul 2007, de crestere a ratei anuale a inflatiei de la 4,9% (decembrie 2006/decembrie 2005) la 6,6% (decembrie 2007/decembrie 2006), rata medie anuala a inflatiei confirma continuarea procesului de dezinflatie pe termen mediu. Calculele demonstreaza. In anul 2007, rata medie anuala a inflatiei a inregistrat un nivel de 4,8%, cu 1,8 puncte procentuale mai putin decat cel masurat in 2006, in marime de 6,6%. Iar in conditiile in care, rata medie anuala a inflatiei scade pana la 4,8%, constatam ca in anul 2007 s-a consolidat un nivel mai scazut al inflatiei (cresterea medie a preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei in anul 2007 a fost mai mica cu 1,8 puncte procentuale fata de cea din anul 2006). Subliniem ca acest barometru al preturilor se ia in calcul atunci cand se examineaza procesul de dezinflatie dintr-o tara membra a UE care aspira sa intre in zona euro. In acest caz, Banca Nationala a Romaniei utilizeaza rata medie anuala a inflatiei pentru masurarea, pe termen mediu, a procesului de dezinflatie.
Influentele crizei pe piata creditelor ipotecare din SUA asupra pietelor emergente si tensiunile de pe pietele internationale n-au ocolit monedele nationale. Incepand cu luna august 2007, cursul de schimb leu/euro si-a schimbat traiectoria, leul depreciindu-se in raport cu euro. Astfel, in luna decembrie 2007 deprecierea monedei nationale in raport cu euro a fost de 3,36% fata de decembrie 2006, iar in perioada
3 ianuarie - 23 ianuarie 2008 deprecierea a fost de 4% fata de decembrie 2007, aceasta din urma fiind influentata si de volumul mare al cheltuielilor bugetare din luna decembrie 2007 (reflectate si prin soldul contului general al trezoreriei statului care a scazut cu 98,8% fata de luna noiembrie). Ratele de depreciere sunt calculate pe baza cursului nominal mediu lunar. De ce trebuie sa luam in calcul cursul de schimb mediu lunar si nu pe cel zilnic? Pentru ca tendintele sunt mult mai relevante si mai importante si nu dorim sa cadem in capcana speculatiilor. Cifrele vorbesc. Cursul de schimb leu/euro nu a luat-o razna. Dimpotriva, leul are forta de a se redresa si va reveni. Investitii straine directe intra in continuare (la acelasi nivel ca in 2007, de aproximativ 7,1 miliarde de euro), iar surplusul de lei din piata se va diminua. Viitura creata de cheltuielile bugetare din luna decembrie va fi absorbita (de catre economie) in cateva luni. Nu exista nicio criza valutara, cum se grabesc unii sa vorbeasca, chiar daca cursul de schimb mediu lunar in ianuarie a.c. va inregistra un nivel similar cu cel din februarie 2005.
Starea economica a Romaniei este cu mult mai buna decat cea de la inceputul anului 2005. Efectele negative ale secetei prelungite au fost preluate (in cea mai mare parte) in produsul intern brut aferent perioadei ianuarie 2007- septembrie 2007 (cresterea PIB la 9 luni fiind de 5,8%), si in aceste conditii apreciez ca in anul 2007 s-a inregistrat o crestere economica de 6% fata de anul 2006. Calculat in euro, produsul intern brut a insumat in 2007 peste 117 miliarde de euro, cu 20 de miliarde de euro mai mult decat in anul 2006, iar fata de 2004 inregistram o dublare a acestuia.
Soldul investitiilor straine directe in Romania inregistra la sfarsitul anului 2007 suma de 41,6 miliarde de euro (din care, 50% investitii greenfield), cu 26 de miliarde mai mult decat la inceputul anului 2005. Chiar daca nu s-a ridicat la nivelul anului 2006, si in 2007 s-a inregistrat o finantare semnificativa a deficitului de cont curent prin investitii straine directe (43%, fata de 86%). Exporturile (aducatoare de valuta) ale anului 2007 inregistrau un nivel de circa 29,4 miliarde de euro, cu
10,5 miliarde de euro mai mult decat in anul 2004. Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei inregistrau la 31 decembrie 2007 suma de 25,3 miliarde de euro, cu 4 miliarde de euro mai mult decat la 31 decembrie 2006. Adunand la cele
25,3 miliarde de euro valoarea rezervei de aur, rezulta ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valuta plus aur) insumeaza 27,2 miliarde de euro.
In acesti parametri, o intrebare fireasca: in Romania este dezastru economic? Categoric, nu. Eventual, cel cantat dupa ureche, la televizor, de catre unii, numiti si analisti.

Constantin Chirca este director adjunct BNR ? Directia Statistica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO