Opinii

Chirurgia asistată robotic nu este un lux, ci o necesitate!

OPINIA SPECIALISTULUI

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

Autor: Publicitate

04.07.2023, 18:09 1229

Chirurgia robotică este una dintre cele mai avansate forme de tratament, oferind rezultate excepţionale pentru pacienţi, chirurgi, unităţile sanitare şi, în general, pentru întregul sistem, deoarece pacienţii se pot întoarce rapid la activităţile zilnice, reducând durata spitalizării şi a concediului medical. Tehnologia robotică DaVinci este utilizată pentru a trata afecţiuni oncologice diverse şi severe, de la cancerul de prostată, colorectal, gastric, cervical sau pulmonar, asigurând o recuperare rapidă, cicatrici minime, pierderi de sânge şi transfuzii reduse şi un risc minim de recidivă.

În plus, chirurgia asistată robotic aduce avantaje considerabile pentru medici. Procedurile beneficiază de o mai mare precizie datorită vizualizării 3D în câmpul operator, permiţând chirurgilor să efectueze manevre complexe, prin incizii minime. Această tehnologie de ultimă generaţie este intuitivă şi reprezintă extensia chirurgului, imitând fidel mişcările mâinilor, încheieturilor şi degetelor chirurgului, prin intermediul consolei computerului şi a instrumentelor ataşate de braţele robotului. Deşi chirurgul nu atinge pacientul în timpul procedurii, mişcările braţelor robotului au un caracter intuitiv, permiţând control maxim.

Necesitatea unui program naţional de rambursare în România a venit ca o alternativă esenţială pentru pacienţii oncologici care au nevoie de intervenţii chirurgicale minim invazive cât mai repede, fiind cea mai indicată terapie în cazuri complicate. Parlamentul României a votat legea "Planul de luptă împotriva cancerului" în decembrie 2022, intenţionând să eficientizeze toate aspectele care ţin de parcursul pacienţilor oncologici. Legea este menită să alinieze România la Planul European şi să acceseze fonduri europene specifice, inclusiv RRF (Planul de Recuperare şi Rezilienţă pentru România). În mod regretabil, Guvernul României nu a reuşit, şase luni mai târziu, să emită Normele prevăzute de lege pentru implementarea Planului şi, în mod exasperant, intenţionează să reintroducă legea în Parlament pentru modificări, în loc să o pună în aplicare.

Terapiile de ultimă generaţie nu ar trebui să mai fie privite ca un lux, ci ca o necesitate. În fiecare an, mii de pacienţi suferă în centrele de îngrijiri paliative, sperând să aibă acces într-o zi la o soluţie salvatoare care să le aline durerea şi să le permită să revină la activităţile cotidiene. Unii bolnavi sunt supuşi mai multor intervenţii chirurgicale şi tratamente invazive, devenind o povară pentru familia lor şi, implicit, pentru sistemul public de sănătate, care dispune de fonduri limitate pentru afecţiunile cronice.

În prezent, pacienţii trec printr-un process extrem de frustrant care le consumă energia, astfel, şansele de vindecare ar fi mult mai mari dacă ar avea access la apartură de ultimă generaţie care să ofere rezultate clinice vizibile imediat, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Boala nu este nicidecum o alegere; prin urmare, toţi cetăţenii, indiferent de statutul lor social, merită să fie trataţi în mod egal şi să aibă acces la proceduri minim invazive. Pacienţii oncologici, în special, au nevoie de îngrijire deosebită, iar fiecare an de amânare se adaugă suferinţei lor. Unii pacienţi sunt suficient de norocoşi să lupte împotriva cancerului în stadii incipiente, în timp ce alţii, se luptă luni, poate chiar ani de zile cu terapii invazive care le slăbesc sistemul imunitar, crescând şansele de recidivă.

Implementarea rapidă a unui Program Naţional de Combatere a Cancerului în România ar îmbunătăţi semnificativ aceste rezultate dramatice, punând la dispoziţia pacienţilor tehnologii de ultimă generaţie conform standardelor europene. În Ungaria şi Bulgaria, spitalele de stat beneficiază de rambursare completă din partea statului pentru multiple afecţiuni oncologice tratate prin chirurgia robotica, aşadar, o astfel de alternativă ar fi oportună şi în România, în primul rând datorită beneficiilor incontestabile pentru sănătate şi, în al doilea rând, datorită avantajelor economice incredibile pe care un astfel de program le-ar aduce sistemului. De asemenea, spitalizarea mai scurtă ar reduce semnificativ costurile, întrucat aceştia ar avea mai puţine zile de îngrijire în cadrul unităţii, un timp de recuperare mult mai scurt si, de asemenea, probabilitatea ca pacienţii să aibă nevoie de transfuzii de sânge în timpul operaţiei este extrem de scazută.

În plus, chirurgia robotică aduce avantaje considerabile pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, întrucât un Program Naţional de Rambursare ar creşte nivelul de competenţă al chirurgilor, aliniindu-se la standardele europene şi încurajând profesioniştii din domeniul sănătăţii să se întoarcă în România. Sute de specialişti în chirurgie din diverse specialităţi beneficiază de sesiuni live şi practice, îmbunătăţindu-şi abilităţile prin intermediul unor programe de laborator şi de simulare dedicate. Introducerea simulatoarelor a îmbunătăţit chirurgia asistată robotic în ultimii zece ani, oferind medicilor, cercetătorilor şi echipelor chirurgicale această oportunitate cu programe eficiente, special concepute de profesionişti cu experienţă.  

În concluzie, implementarea rapidă a unui program naţional de rambursare pentru chirurgia robotică ar oferi tuturor pacienţilor acces la această tehnologie de ultimă generaţie, indiferent de statut sau provenienţă. Chiar şi pacienţii situaţii în regiuni izolate merită să îşi accelereze procesul de vindecare şi să înceapă o nouă viaţă după ani de suferinţă şi terapii eşuate.

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO