Opinii

Ce fel de alegeri si cand

09.06.2003, 00:00 10



Recent a avut loc o apriga disputa in conducerea PSD cu privire la calendarul alegerilor 2004-2005. Dat fiind ca-l socotesc pe Octav Cozmanca un fel de secretar organizatoric al partidului, credeam ca el are ultimul cuvant intr-o asemenea problema. A venit insa ministrul Miron Mitrea care a exprimat o parere personala care se bate cap in cap cu calendarul lui Cozmanca. Care era calendarul Cozmanca:



- iunie 2004 - alegeri locale



- oct.-nov. 2004 - alegeri prezidentiale



- martie 2005 - alegeri parlamentare.



Mitrea e de parere ca nu e bine ca alegerile prezidentiale sa fie decalate inaintea parlamentarelor, argumentand ca PSD-ului i-ar prinde mai bine o campanie electorala si cu Iliescu, si cu Nastase. Oare asa sa fie?



Ideea decalarii alegerilor a aparut in PSD pe considerentul ca s-ar elimina in acest fel rolul de locomotiva care trage dupa ea intregul partid si in mod evident se gandeau la Corneliu Vadim Tudor, care in 2000 a tras PRM in sus, aducandu-l pe locul doi in Parlament. Eu cred ca in capul pesedistilor decalarea mai servea o cauza, si anume, ca Iliescu, eliberat de constrangerile prezidentiale, va putea prelua conducerea campaniei electorale a PSD, ceea ce desigur i-ar mari acestuia procentajul la vot. In schimb, decalarea ar avea ca urmare desfasurarea alegerilor parlamentare in martie 2005, adica in toiul iernii, cand alegatorii vor veni la urne cu factura la intretinere in buzunar si cu toate mizeriile iernii in constiinta, ceea ce evident va miscora sansele PSD de a obtine un procentaj inalt. Cred ca la asta s-a gandit si Mitrea cand a venit cu ideea prezentei simultane Iliescu-Nastase. Toate aceste motivari vor aparea saptamana aceasta la Cotorceni, cand presedintele Iliescu ii va convoca pe liderii partidelor politice pentru a-i consulta in problema noii legi electorale. Nu va fi deloc o treaba usoara. In primul rand PSD nu a rezolvat numirea candidatului la Cotroceni. Eu am mai relevat dorinta suprema a lui Adrian Nastase de a ramane sef al Executivului - ii place jobul, ii convine si se socoteste prea tanar pentru un rol ceremonial. Dar nu are deocamdata un alt candidat care sa mearga sigur la victorie. Chiar Ioan Mircea Pascu exprima zilele trecute acest puzzle cu privire la Nastase: "Ar fi o mare surpriza daca ar spune ca nu candideaza, dar nu ar fi surpriza daca se va hotari sa candideze!". La celelalte partide, PRM este cel mai inversunat adversar al decalarii, contand pe rolul de locomotiva al lui Vadim Tudor. Cum sa desparti partidul de seful sau? - spunea el. Theodor Stolojan nu are de gand sa candideze la Presedintie. Eu am anticipat ca Mona Musca va fi probabil candidatul PNL si-mi mentin profetia in pofida dezmintirii. E o traditie politica: cel ce are intentia sa candideze dezminte aceasta pana in ultimul moment, cand se supune vointei partidului sau poporului. La democrati nu s-a anuntat inca: Traian Basescu are un embarras de choix: sa candideze la Primaria Capitalei sau la Presedintie. Udemeristii au declarat ca merg pe mana PSD.



O problema care provoaca disensiuni este daca noua lege electorala va contine votul uninominal sau ramane votul pe liste de partid. Deocamdata, se stie ca PSD ar dori la Camera pe liste de partid, iar la Senat vot uninominal. Problema tine si de mandatul pe care-l va avea in noua Constitutie Senatul. Oricum, treaba lui Iliescu la intalnirea de la Cotroceni si a partidelor politice nu va fi usoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO