Opinii

Care este miza industriei de aparare?

28.07.2000, 00:00 24



Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a reusit la inceputul acestei saptamani sa starneasca noi valuri intr-un domeniu considerat ca fiind destul de "delicat", si anume industria de armament si munitie.

El s-a hotarat sa ia taurul de coarne si sa restructureze la sange acest domeniu, numarul salariatilor urmand sa scada de la aproximativ 78.000 in prezent, la numai 12.000 - 15.000, pe care sa-i cuprinda sub umbrela sa viitoarea Companie Nationala a Tehnologiilor pentru Aparare.

Anuntul facut de Frunzaverde a primit imediat replica ministrului Industriilor si Comertului, Radu Berceanu, care pastoreste o parte din aceasta industrie. El a considerat ca modul in care a fost prezentat programul de restructurare ii "incita" pe angajatii din acest sector, intrucat 66.000 de persoane se vad in situatia de a ramane fara loc de munca. Berceanu l-a acuzat pe Frunzaverde ca "a ignorat cu totul" propunerea MIC de reorganizare a acestei industrii, prezentata premierului Mugur Isarescu in urma cu doua saptamani. Sigur ca nici reactia sindicatelor nu s-a lasat asteptata, care dupa zeci de greve sau proteste spontane sustin ca nu pot fi privatizate niste uzine in care nu s-a investit nimic timp de zece ani de zile. Dovada este si scaderea productiei civile din aceste uzine. Astfel, bicicletele de la Tohan nu mai au aceeasi cautare de cand pe piata au aparut produse similare din import. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste masinile de spalat fabricate le Cugir, care nu mai pot tine pasul cu concurenta, mai ales ca in pretul lor este inclusa si sustinerea productiei militare.

In schimb, targuielile ministrilor care gestioneaza acest domeniu au ramas aceleasi inca de pe vremea cand la sefia MApN se afla Victor Babiuc, care a decis sa paraseasca tancul PD, in favoarea PNL.

Spre deosebire insa de predecesorul sau, dupa anuntul hotarat de restructurare, Frunzaverde incepe sa bata in retragere si pare dispus sa transfere toata industria de aparare in curtea lui Berceanu. Ca sa impace si capra - Berceanu, si varza - sindicatele, el a anuntat ca noua companie isi va desfasura, in principiu, activitatea in subordinea MIC" si ca varianta optima pentru restructurarea industriei de aparare va fi stabilita dupa consultari ale specialistilor din cele doua ministere cu sindicatele.

Astfel se va decide care va fi soarta Regiei Autonome Arsenalul Armatei, coordonata de MApN, si societatea nationala Romarm, aflata in ograda Ministerului Industriei si Comertului (MIC). Acestor doua entitati, care cuprind fiecare mai multe uzine, li se adauga cele trei mari fabrici din industria aeronautica - IAR Ghimbav, Aerostar Bacau si Avioane Craiova, care au si ele productie militara. Acestea din urma au statut de societati comerciale de sine statatoare. In sfarsit, tot MApN coordoneaza regia de comert exterior Romtehnica.

Intrebarea, retorica, ce-i drept, care se pune insa este de ce industria de aparare naste atatea controverse? Pentru ca este un lucru cunoscut ca fabricile din domeniu si-au restrans drastic activitatea in ultimii zece ani. Declaratiile publice indica si ca nu mai exista comenzi nici din partea pietei interne, nici din partea celei externe, iar cand se semneaza un contract este ca si cand l-ai apuca pe Dumnezeu de-un picior. Acest sector, despre care nu s-a auzit ca s-ar fi restructurat serios, este periodic scuturat de greve si proteste mai mult sau mai putin spontane, iar majoritatea angajatilor sta mai mult pe acasa, asteptand ziua in care se plateste somajul tehnic. De fapt, acestea sunt singurele "vesti" care razbat public dinspre industria de aparare. Nu se stie prea bine nici de ce bugetul continua sa sustina o industrie altfel falimentara. Dar daca doi ministri ai apararii si unul al industriei se lupta aprig pentru controlul acestor fabrici, o miza trebuie ca este pe undeva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels