Opinii

Cai verzi pe pereţi, cai verzi pe pereţi...

Cai verzi pe pereţi, cai verzi pe pereţi...

Autor: Radu Craciun, Analist Economic

08.04.2013, 10:56 3908

Radioul este închis şi totuşi îmi revine obsesiv în minte acest refren, citind fluxurile de ştiri. În Europa o rafinărie din 10 va fi închisă datorită lipsei de profitabilitate şi a construcţiei altora, mai performante, pe alte continente. Îşi mai duce aminte cineva de strategii care propuneau ca statul să cumpere Arpechim pentru a o pune în funcţiune şi a o vinde la pachet cu Oltchim?

Mă tot întreb, cât timp vom mai continua să rămânem cu faţa spre trecut, ignorând viitorul? Câtă vreme vom mai păstra nostalgia economiei ceauşiste bazate pe cantitate şi nu calitate: supracapacitate de rafinare, supraproducţie de oţel, etc.? Adica mult şi prost, mult şi fără rost.

Răspunsul pentru mine nu poate fi decât acesta: atât timp cât nu vom avea viziunea care să ne permită să punem altceva în loc. Atât timp cât nu vom înţelege că faţă de perioada “epocii de aur”,  lumea s-a schimbat din rădăcini şi continuă să se schimbe, iar noi, ca ţară, rămânem în criză de lideri şi în criză de viziune care să poziţioneze economia României pe harta lumii în următorul deceniu. Iar eşecurile sunt vina exclusivă a noastră, a românilor. Într-o economie globalizată, cu resurse in scădere, lupta pentru bunăstare este pe viaţă şi pe moarte. Şi doar cei inteligenti şi competitivi vor reuşi. Cei slabi şi ignoranţi vor fi condamnaţi la subdezvoltare şi la marginalizare. Putem fi inteligenţi şi competitivi astfel încât să reformăm economia? Sau rămânem slabi şi ignoranţi şi preferăm să dăm vina pe alţii pentru greşelile noastre?

Oare le-o fi dat cineva acest mesaj studenţilor la centenarul ASE-ului? Nu pot decât să sper. Dar mi se pare trist, extrem de trist, că un fost prim-ministru să explice tinerilor din ziua de azi că starea actuală a economiei româneşti se datorează privatizărilor şi dictaturii externe. Trebuie să spunem tinerilor clar şi răspicat: nu privatizările în sine au reprezentat sursa eşecurilor, ci modul în care ele au fost realizate  - mai întodeauna negociate dupa ce ţara fusese adusă “pe butuci” datorită exceselor şi lipsei reformelor,   negociind în genunchi cu creditorii internaţionali. Şi, da, aşa cum spunea vorbitorul, foarte multe sectoare economice s-au inchis. Dar sa le spunem studenţilor şi de ce: pentru că nu erau competitive şi consumau resursele economiei, fiind  devalizate de firme căpuşă, şi conduse de un management incompetent, scăpat de sub controlul acţionarului. Dar slavă Domnului că mai sunt încă firme care au scăpat privatizării şi nu putem decât să regretăm că nu sunt mai multe pentru a ne tripla PIB-ul (aşa cum regreta d-nul fost prim-ministru): CFR Marfa, Oltchim, Poşta Română şi altele asemenea. Scuzat fie-mi sarcasmul…

Sincer să fiu, nu tratarea cu ipocrizie a acestor probleme mă întristează. Ci faptul că s-a găsit de cuviinţă ca, la un moment de referinţă pentru o instituţie de prestigiul ASE-ului, să le fie prezentat celor care probabil vor conduce România în viitor un mesaj dintr-o zonă  ancorată total în trecut. De altfel, o căutare pe internet arată că vorbitorii de la centenarul ASE-ului care au făcut titlurile, cu 2-3 excepţii notabile, sunt politicieni, unii dintre ei fără nicio legătura cu ASE-ul.

Ce frumos ar fi fost ca în locul acestora să fi fost invitaţi mari antreprenori şi manageri produşi de ASE, aşa cum se intâmplă la mai toate universităţile de prestigiu internaţional. Ce frumos ar fi fost ca aceşti oameni să le vorbească despre succes tinerilor, despre ce înseamnă cu adevărat competivitatea şi performanţa, despre faptul că toate ţările slăbite din interior sfârşesc prin a fi pedepsite din exterior. Şi asta indiferent ca se cheama: Grecia, Cipru, Spania,Portugalia, Italia, România, Ungaria sau Franţa.  Şi că, de exemplu, nu e vina Germaniei că îşi impune condiţiile dintr-o poziţie de forţă acum. Ci e vina celor care şi-au vulnerabilizat ţările (inclusiv printr-o aderare pripită la zona euro) astfel încât au ajuns la mâna Germaniei, pe care tot ei dau acum vina. Nu e vina FMI pentru restricţiile pe care le-a impus şi le impune unor ţări precum România, ci a celor care au adus ţările respective la mâna FMI, pe care tot ei dau acum vina. Dacă decidenţilor prezenţi şi, mai ales, celor viitori ai României nu li se vor explica cu onestitate şi obiectivitate aceste lucruri, vom persista în greşeli şi iluzii, păstrându-ne statutul de “pradă uşoară” pentru cei care ne privesc din exterior, în timp ce, în interior, vom continua să ascultăm  toată ziua despre cai verzi pe pereţi, cai verzi pe pereţi…

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO