Opinii

Aţi pus asfalt, gărduleţe, băncuţe şi gazon şi aţi luat 80% din voturi. Ce veţi face de acum încolo cu şcolile şi spitalele?

Aţi pus asfalt, gărduleţe, băncuţe şi gazon şi aţi luat 80% din voturi. Ce veţi face de acum încolo cu şcolile şi spitalele?

Autor: Sorin Pâslaru

13.06.2012, 00:08 1996

Nu se poate nega faptul că faţă de 2004 şi chiar faţă de 2008 Bucureştiul arată altfel. Străzile sunt mai curate, parcurile au instalaţii de joacă pentru copii, asfaltările au ajuns şi în spatele blocurilor, a apărut gazon, au fost amenajate şi câteva locuri de parcare.

Acestea nu sunt însă suficiente pentru dezvoltare. De acum, primarii şi consilierii ar trebui să-şi pună problema cum să facă din Bucureşti un loc atractiv de unde tinerii să nu mai plece şi chiar să atragă absolvenţi de studii superioare din ţările din jur să muncească şi să trăiască la Bucureşti.
În condiţiile în care, mai la sud, Grecia se va confrunta în cel mai bun caz cu stagnare în următorul deceniu, Bucureştiul poate lua locul Atenei drept cea mai importantă capitală din Balcani, locul de unde vor fi coordonate afacerile multinaţionalelor pentru această regiune în următorul deceniu.
Cu o politică inteligentă de atragere a companiilor din servicii, din software, din industria medicală, a centrelor de servicii pentru multinaţionale care caută tineri cunoscători de limbi străine Bucureştiul poate deveni un centru de business al Europei de Est.
Pentru asta însă trebuie ca noii reprezentanţi ai Primăriei să realizeze că este nevoie să aducă la aceeaşi masă dezvoltatorii imobiliari privaţi - atât cei de birouri, cât şi cei rezidenţiali - pentru a stabili împreună cu arhitecţii unde sunt zonele cele mai propice pentru creşterea oraşului. Iar aici un rol important îl joacă şi universităţile, care să "livreze" companiilor profilurile de absovenţi de care este nevoie pe piaţă.
O administraţie locală inteligentă nu are ca obiectiv doar pasaje, autostrăzi suspendate sau parcuri.
E bine că sunt băncuţe şi locuri de joacă în spatele blocurilor. Dar ce facem cu adolescenţii capturaţi de sălile de jocuri şi de pariuri? Nu este de ajuns să asfaltezi, miza este să schimbi viaţa oamenilor.
Până acum, primăriile au intrat în competiţie la bănci, gărduleţe şi spaţii verzi. De acum urmează izolarea termică a locuinţelor. Când câştigi însă cu 70-80%, aşa cum s-a întâmplat în unele sectoare din Bucureşti, este clar însă că bucureştenii îţi dau un mandat total.
De acum trebuie să te gândeşti, ca primar, cum să duci mai departe această comunitate pe care ai convins-o să te voteze cheltuind bani pe asfaltări şi reamenajarea spaţiilor publice. Ai refăcut pieţele, ai asfaltat, ai creat locuri de joacă.
Avem un spaţiu public, arată mai bine, dar ce facem acolo? De ce nu ar intra de acum încolo primăriile în competiţie cine organizează cel mai bun teatru, de exemplu? Este bătaie pe bilete la Nottara, la Bulandra şi la Teatrul Naţional. De ce să nu fie de acum în patru ani în sectoarele cele mai puternice câte un teatru bun?
Viaţa de calitate trebuie adusă în sectoare, dacă noua administraţie vrea într-adevăr să convingă oamenii că merită votul care li s-a acordat.
Administraţia publică locală are nevoie să urce pe spirala dezvoltării - a instalat băncuţele în parcuri, de acum poate crea spectacolele. A renovat şcolile cât de cât, a mai construit câteva grădiniţe. Care sunt rezultatele? Pe ce loc sunt şcolile din sector la olimpiade, ce rezultate au elevii, cum poate fi îmbunătăţită plata profesorilor pentru a avea cele mai bune şcoli în sector?
De ce, spre exemplu, să nu dubleze numărul de şcoli pentru ca elevii să nu mai fie nevoiţi să înveţe în două schimburi? Nicăieri în Europa copiii nu merg la şcoală de la ora 12.00 până la 17.00 - cum sunt nevoiţi copiii de gimnaziu din România pentru că nu sunt locuri suficiente în şcoli.
A scăzut numărul de elevi din şcoli după 1990, dar în multe şcoli "ora" este tot de 40-45 de minute şi copiii învaţă tot în două sau chiar trei schimburi. De ce?
Nu aceasta ar fi trebuit să fie o prioritate pentru administraţia locală - înainte de gazon, gărduleţe şi bănci în faţa blocurilor?
Unde sunt proiectele de campusuri şcolare noi cu terenuri de sport, cu piscine, cu programe adecvate?
Sau parteneriatele public-private pentru dezvoltarea unor spitale noi, a unor centre de tratament care să aducă străini aici?
Există bani. De acum încolo viziunea contează pentru a face din Bucureşti o atracţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO